Hlavní obsah

Nejnebezpečnější cesta do školy po strmých útesech a podél rozbouřené řeky

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že cesta do práce nebo do školy bývá někdy namáhavá a dlouhá, na tom není nic tak zvláštního. V čínské vesnici Pili by vás ale jistě trumfli. Chcete-li se k nim dostat, musíte přebrodit čtyři studené horské řeky, přejít po 200 metrů dlouhém řetězovém mostě a přes čtyři lávky. Jelikož není možné dostat se jinak přes rozbouřené peřeje řeky Yarkand, musí ji místní obcházet po horských útesech, a to i děti po cestě do školy.

Článek

V okrese Taxkorgan v autonomní provincii Sin-ťiang se krčí obyčejná vesnice s názvem Pili. Na první pohled na ní není nic tak zajímavého, až na fakt, že každý, kdo se chce dostat do anebo z vesnice, musí zdolat nebezpečnou řeku a neméně nebezpečné útesy. Po uveřejnění fotografií v Čínské státní televizi (CCTV), které zachycují děti putující do školy přes strmé útesy, se vesnice stala velmi slavnou.

Z informací novinářů vyplývá, že v místních horách je roztroušeno zhruba 416 vesničanů, z toho asi 80 dětí, které po nebezpečné cestě putují do školy. Ta je vzdálená více než 200 kilometrů, z nichž 80 kilometrů musí zdolávat přes horské soutěsky, nebezpečné útesy a rozbouřené řeky.

Každý školní rok se tak vydávají děti v doprovodu učitelů a městských úředníků z hor do školy. Aby si ušetřili náročnou cestu, tráví semestr v internátu a domů se vracejí jen na prázdniny.

Uvolněné horniny a nedostatek vody

Poutníkům na cestě hrozí řada nebezpečí, například uvolněné kameny z okolních skal. Pod útesy navíc vedou jen několik desítek centimetrů široké stezky. Celou cestu ujdete tak za dva dny.

Největším problémem na cestě je nedostatek pitné vody. Když procházíte okolo rozbouřené řeky, musíte odolávat velkému nutkání se napít.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám