Hlavní obsah

Kam vyrazit v příštím roce? Botswana, Azory či Laos, píše National Geographic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Laos, Ghana, Rakousko, Slovinsko nebo Botswana. To jsou jen některé země, které pro příští rok doporučuje k návštěvě cestopisný magazín National Geographic. Žebříček celkem 25 destinací je rozdělen do pěti kategorií, které lákají na přírodu, kulturu, dobrodružství či rodinnou dovolenou.

Foto: Profimedia.cz

Do Botswany jezdí turisté zejména na safari.

Článek

První z kategorií je Komunita. Jak už název napovídá, magazín v této sekci láká na nejrůznější komunitní zážitky a iniciativy. Jedničkou je řecký ostrov Karpathos, po kterém následují americké město Milwaukee, kanadská provincie Alberta, Laos a Ghana. V těchto destinacích se mohou lidé vypravit za poznáním místního bohatého dědictví, po stopách udržitelného cestovního ruchu a podobně.

Pro milovníky outdooru je kategorie Příroda, které dominuje africká Botswana se svými savanami plnými zvířat. Ohromující zážitky ale podle magazínu slibují také Skotská vysočina, Slovinsko, texaský národní park Big Bend nebo portugalské Azory. Tamních devět ostrovů se od sebe nemůže více lišit, každý z nich nabízí unikátní zážitky.

Za dobrodružstvím do Rakouska

Sekce Kultura láká na Egypt, konkrétně na Velké egyptské muzeum, kde nalezne nový domov faraon Tutanchamon. Dalšími zástupci jsou jihokorejské město Busan, nejdůležitější silnice starověkého Říma Via Appia, americký Charleston anebo jeskyně Lung-men v Číně.

Pro rodinnou dovolenou je podle National Geographic nejvhodnější destinací Švýcarsko, které láká pěší turistikou, lyžováním, ale také svými vlaky a samozřejmě čokoládou. Jedinečné zážitky pro všechny generace nabízejí také Trinidad a Tobago, San Francisco, Kolumbie či Manchester.

Z hlediska dobrodružství pak vede peruánské archeologické naleziště Choquequirao, Nový Zéland, americký stát Utah, Rakousko nebo národní park Revillagigedo v Mexiku.

Azorám vládnou delfíni a velryby. Setkání s nimi je celoživotní zážitek

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Cestovní kanceláře a agentury

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám