Hlavní obsah

Nepustili ji do letadla kvůli tloušťce. Teď jí aerolinky musí platit terapie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aerolinky Qatar Airways musí zaplatit terapie brazilské plus size modelce, kterou kvůli její váze nepustily do letadla. V minulém týdnu o tom rozhodl soud v Sao Paulu, podle kterého má dopravce ženě hradit týdenní terapeutická sezení v hodnotě 400 brazilských realů (1700 korun), a to minimálně po dobu jednoho roku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Brazilský soud rozhodl o verdiktu 20. prosince. Podle soudkyně Renaty Martins de Carvalho je placení terapií vhodnou formou, jak může poškozená Juliana Nehmeová traumatizující zážitek překonat. Dohromady má dopravce uhradit sezení v hodnotě 19 200 brazilských realů, což je přes 84 tisíc korun, informuje server Independent.

Podle obhájce poškozené je verdikt soudu zásadním milníkem v boji proti předsudkům. Sama Nehmeová o incidentu prohlásila, že měla pocit, že není v očích aerolinek lidskou bytostí. „Byla jsem tlustá příšera, která nemohla na palubu. Bylo to hrozné. Nikdy by mě nenapadlo, že si tímhle budu muset projít,“ uvedla modelka.

Měla být hrubá, bránil se dopravce

K případu, který byl předmětem soudního řízení, došlo v druhé polovině listopadu, kdy Nehmeová cestovala z Bejrútu do Dauhá. Personál aerolinek jí měl říct, že bude smět letět jen v případě, že si za tři tisíce dolarů (necelých 70 tisíc korun) zakoupí letenku do business class - na třídu economy, do níž měla palubní lístek, byla totiž prý moc tlustá.

Ženě nepovolili vstup do letadla. Měla být na třídu economy „moc tlustá“

Cestování

„Až do samého konce jsem se pokoušela je přesvědčit, aby mi povolili letět, protože jsme cestovali čtyři,“ postěžovala si modelka s tím, že přemlouvala letušku a její matka také. Podle Nehmeové ji personál rovněž fyzicky napadl. „Když jsem se pokoušela vše nahrát, holka u pultu do mě strčila,“ napsala.

Zástupce aerolinek v té době serveru Independent sdělil, že ženě byl odepřen přístup na palubu, protože byla extrémně hrubá a agresivní na personál u odbavení. Jeden člen skupiny navíc neměl disponovat potřebnými dokumenty ohledně covidu-19, které společnost vyžaduje.

Qatar Airways mají leteckého Oscara. Jsou nejlepší letošní aerolinkou

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám