Hlavní obsah

Lysická zámecká zahrada se opět zelená

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svůj původní zelený háv opět získává v těchto dnech zahrada renesančního zámku v Lysicích na Blanensku. Po dvou letech prací vrcholí její obnova, která přijde na 180 milionů korun. Jde o největší projekt památkové obnovy zámecké zahrady v Česku. Tam, kde ještě před pár týdny nemilosrdně rozrývaly zem bagry, jsou již zelené trávníky, keře růží, záhony květin nebo nekonečné řady i nyní zrajících jahod. Zahrada se veřejnosti otevře příští rok na jaře.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Zrekonstruovaná centrální část zahrady zámku v Lysicích.

Článek

„Už teď máme do ní na příští sezonu ohlášeno přes dvacet svateb. Získává původní podobu z přelomu 19. a 20. století podle dobových kreseb, map i fotografií. Její výhodou je, že nabídne obrovské množství zákoutí k posezení,“ řekla Právu kastelánka Martina Rudolfová.

Lysická zámecká zahrada není zdaleka jen o nekonečné záplavě zeleně. Její dominantou je obří kolonáda, na jejíž ochoz se vstupuje z prvního patra objektu. Na podzim a v zimě sloužila za nepříznivého počasí k procházkám. Chloubou zahrady je její obnovený včelín, terakotové schodiště, umělá zámecká jeskyně pro zchlazení za parných letních dní, zahradní sál s freskami zachycujícími lodě plující po mořích, skleník s kaméliemi a obnovená fíkovna.

Památkáři obnovují historickou raritu: fíkovnu v Lysicích

Cestování
Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Do zámecké zahrady se vrátí desítky soch.

Drobné prvky, které zahradu nově zkrášlí, snad ani nelze spočítat. Jen obřích váz pro výsadbu květin bude přes třicet, ale další budou prázdné. Jednu část zahrady budou střežit sfingy, v další je zákoutí se soškou Panny Marie, v jiné je například kout věnovaný antické bohyni Flóře. Jen pro záhony byly podle starých postupů vyrobeny stovky keramických obrubníků.

Nečekaná překvapení

Chloubou zahrady budou růže, které se z Lysic dodávaly až na dvůr rumunských králů. Sází se jabloně, jilmy a platany. Pokládají se nekonečné travní koberce. Ozdobou zahrady bude liliovník. Zatímco do skleníku se po rekonstrukci vrátí keře kamélií, nová výsadba se připravuje ve zrekonstruované fíkovně. Majitelé lysického panství z rodu Dubských tradičně na Vánoce posílali darem známým z okolních zámků koše fíků, pomerančů a mandarinek.

„Dechberoucí na zahradě je to, jak je to všechno chytře vymyšleno, jak voda protékala z horních partií zahrady do střední a dolní části, zavlažovala zeleň a zároveň vytvářela romantická zákoutí. I odborníci nad touto důmyslností žasnou,“ doplnila kastelánka.

Při pracích na zahradě se našlo i několik zajímavých předmětů. Jedním z nich je dřevěné korýtko z původní tvrze, z níž zámek vznikl. Laboratorní zkoumání ukázalo, že je z jedle pokácené v roce 1401. Našla se i kamenná koule ze 16. století nebo zakopaný sklep.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Již zrekonstruovaná centrální část zahrady zámku v Lysicích.

Zámek z Černých baronů chátrá. Přesto je Zelená Hora letos otevřená každý den

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám