Hlavní obsah

Památkáři obnovují historickou raritu: fíkovnu v Lysicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památkáři obnovují historickou fíkovnu zámku v Lysicích na Blanensku, která se do jara příštího roku stane jediným plně funkčním zařízením svého druhu nejen v České republice, ale také ve střední Evropě. Jde o obdobu skleníku, v němž se do první republiky pěstovaly fíky, mnohým dobře známé ze Středomoří. Lysická fíkovna je technickým unikátem.

Památkáři obnovují historickou fíkovnu v LysicíchVideo: Právo

 
Článek

„Má totiž posuvnou střechu. V létě s ní lze zajet do svahu a z objektu ji tak zcela odstranit. Fíky mají přirozené světlo a vlhkost. Od podzimu do jara je objekt zastřešený,“ řekla Právu kastelánka zámku Martina Rudolfová. Práce na objektu vrcholí a fíky již čekají na výsadbu.

Unikátní posuvná střecha

Fíkovna byla před zahájením prací v žalostném stavu. Střecha byla nepojízdná, objekt potřeboval staticky zajistit, do mnohých trámů se neúprosně zakousl zub času. Ještě před sto lety to byla obrovská chlouba rodu Dubských, tehdejších majitelů lysického zámku.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Kuriózní je, že nedaleko zámku Lysice přirozeně roste fíkovník, a to u rušného silničního tahu Brno-Svitavy.

„Spřáteleným šlechtickým rodům z okolí posílali jako vánoční dárky košíky plné svých fíků, doplněné o ananasy, mandarinky a pomeranče, vypěstované v zámecké oranžerii,“ doplnila kastelánka. Připomněla, že fíkovny mívala mnohá ze šlechtických sídel. Většina z nich v Evropě je dávno zrušena, o to větším bude lysická fíkovna architektonickým unikátem.

V britské zoo se narodil jeden z nejvzácnějších savců na světě

Koktejl

Fíky jako vánoční dárky

Vše bylo důmyslně vymyšleno. Na zimu se uzavírala střecha. Objekt se zabednil a obložil slámou, aby fíkům, uvnitř zasazeným v záhonech, bylo hezky teplo. Když přituhlo, ve fíkovně se přitápělo. Objekt je opraven do původního stavu. Zbývají drobné práce a bude se sázet. Rekonstrukce fíkovny přijde na osm milionů korun. Bude na jednom z prohlídkových okruhů zámku.

Fíky patří k exotickému ovoci. Hojně je lze najít na jihu Evropy nebo v severní Africe. V Čechách a na Moravě dlouho nebyly pro většinu obyvatel ani známé. V uplynulých letech se ale některým nadšencům podařilo vypěstovat fíkovníky na zahradách a mají své fíky.

Kuriózní je, že nejbližší přirozeně rostoucí fíkovník se nachází pouhých deset minut jízdy autem od lysického zámku. Roste na parkovišti v Bořitově u rušného silničního tahu Brno-Svitavy a je jedním z největších fíkovníků na Moravě. Právě na něm dozrávají plody.

Letohrádek Belveder u Kutné Hory shořel o čarodějnicích

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zámek Lysice

Reklama

Výběr článků

Načítám