Hlavní obsah

Lodičky u Hřenska budou v provozu jen v jedné soutěsce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco na Divoké soutěsce na řece Kamenici u Hřenska by měla začít turistická sezona na začátku dubna, turisticky dostupnější Edmundova soutěska zůstane kvůli škodám po loňském ničivém požáru v Českém Švýcarsku letos uzavřená. Stejně jako Gabrielina stezka, která je jednou z tras k Pravčické bráně. Zvýšit návštěvnost by měly pomoci speciální autobusy, které by lidi k výchozím bodům turistických tras mohly nově vozit od jara.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Lodičky v soutěskách na Kamenici budou jezdit od jara.

Článek

Nad soutěskami jsou tisíce poškozených stromů a desítky nestabilních skal. Správa národního parku nad Divokou soutěskou stromy odstraní, nad Edmundovou se to do začátku sezony nepodaří, ani zatím není jasné, kdy se tak stane.

Podle ředitele Petra Kříže se pokračuje v kácení stromů jak po požáru, tak po kůrovcové kalamitě. „Po požáru nás budou provázet další rizika, na Gabrielině stezce je potřeba odtěžit asi 2500 stromů,“ uvedl Kříž.

„Edmundova soutěska nepojede, to je pro nás citelný zásah. Jsme připraveni od 1. dubna zahájit plavbu v Divoké soutěsce,“ řekl na jednání k nadcházející turistické sezoně starosta Hřenska Zdeněk Pánek (nez.). Podle něj je obec na provozu soutěsek finančně závislá.

Archeopark ve Všestarech hodlá expandovat

Cestování

„Zaměstnáváme 45 až 50 lidí, nyní to bude tak 12. Turisté se budou muset dostat na Meznou a přes Mezní můstek do soutěsky. Tam je převezeme z dolního přístaviště na horní a zpět, nebudou moci vystoupit,“ popsal Pánek.

Návštěvnost ještě klesne

Podle destinační agentury České Švýcarsko loni klesla návštěvnost v národním parku o 57 procent a soutěsek o 67 procent proti poslednímu „normálnímu“ roku 2019. Soutěsky loni navštívilo v neúplné sezoně 131 tisíc lidí, letos to bude kvůli uzavření jedné soutěsky podle odhadů ještě méně. „Náš odhad je návštěvnost soutěsky na úrovni 80 tisíc lidí,“ řekl Miroslav Kokta z destinační agentury.

Problémem je podle něj i uzavření velkého množství dalších turistických cest, kde se ještě odstraňují stromy po kůrovcové kalamitě.

Turisty do oblasti Hřenska by po požáru podle nových plánů Ústeckého kraje mohly přitáhnout speciální tzv. shuttle busy, což by mělo být jedno z plánovaných opatření. Turisty budou vozit k výchozím bodům turistických tras. Pilotní testování nové dopravy mezi Meznou, Hřenskem a Hájenkami by mělo začít v dubnu.

„Hledali jsme alternativu, kterou bychom umožnili turistům vytvořit turistický systém, aby se nemuseli vracet stejnou cestou zpět, což nejde,“ řekl náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj).

Speciální autobusy by měly jezdit zatím v půlhodinových intervalech z Hřenska na Meznou a Mezní Louku a zpět přes Hřensko a Janov až na Hájenky, odkud bude druhý přístup k Divoké soutěsce. Na celou sezonu provoz autobusů vyjde zhruba na dva miliony korun. Kraj chce, aby na část přispěl národní park.

Kromě autobusů vznikne alternativní trasa pro pěší od Tří pramenů na Meznou, počítá se také s novým vyznačením a mapami na informačních tabulích.

Plzeň je pro turisty stále nejvíc lákavá pivem, vyplývá z ankety

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám