Hlavní obsah

Kras zve do běžně uzavřených jeskyní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci potemnělého světa krápníků a výprav do podzemí budou mít v září a říjnu mimořádnou šanci nahlédnout i do čtyř jeskyní Moravského krasu na Blanensku a Brněnsku, které jsou běžně nepřístupné turistům.

Foto: AOPK ČR

V Amatérské jeskyni se vydají turisté po Ministerské trase.

Článek

Speleologové pro návštěvníky připravili výpravu po Ministerské trase Amatérské jeskyně. Malé krápníčky, tzv. brčka, budou moci obdivovat v Ochozské jeskyni, v jeskyni Michalce uvidí, kde kdysi dozrávaly sýry Niva, a v Císařské jeskyni zavítají na místa, kde se léčí děti s astmatem a kde se konají poutě věřících k Panně Marii ze skal.

„Tyto akce se konají k letošnímu Mezinárodnímu roku jeskyní a krasu. Jde o šanci, která se rozhodně nebude jen tak opakovat. Do Michalky se podívají turisté v podstatě poprvé,“ řekl Právu Antonín Tůma ze správy Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Za unikátní považuje i to, že se konají v téměř jeden čas exkurze hned do čtyř jeskyní.

V Domažlicích nadšenci otevřou důl na slídu

Cestování

V krasu bylo dosud objeveno přes 1130 jeskyní. Veřejnosti je zpřístupněno, samozřejmě jen s průvodci, pět z nich. Ročně do nich zavítá přes 350 tisíc turistů z celého světa. Nejatraktivnější z nich jsou Punkevní jeskyně se svojí podzemní plavbou v člunech, které jsou propojeny i se dnem 138,67 metru hluboké propasti Macochy. Další jeskyně, jako například Býčí skála v Josefovském údolí, bývají otevřeny jen naprosto ojediněle, vždy na pár dní.

Amatérská jeskyně je se svými 44 kilometry nejdelším jeskynním systémem střední Evropy. Návštěvníci se po ní projdou po zhruba 500 metrů dlouhé Ministerské trase. Své jméno dostala podle toho, že je vždy při návštěvě krasu zdolávají s jeskyňáři ministři životního prostředí. Na tuto i další trasy je dobré se vybavit pevnou obuví, jakoukoli helmou a baterkou.

Chloubou Ochozské jeskyně jsou tisíce brček – malých dutých krápníků rostoucích ze stropů. V jeskyni lze najít i mohutné krápníky připomínající smuteční vrbu a křtitelnici. Jeskyní protéká Hostěnický potok. Kdysi v ní byly elektrické rozvody, jimiž byla osvětlena 1750 metrů dlouhá trasa v  podzemí. Když po technické stránce dosloužily, nebyly obnoveny.

Zážitkem budou také Moravské Lurdy

Zážitkem bude také návštěva Císařské jeskyně u Ostrova u Macochy. Věřícím kdysi připomínala tak moc slavné poutní místo Lurdy ve Francii, že si ji pojmenovali Moravské Lurdy a scházejí se v ní jednou do roka na mši při pouti k Panně Marii ze skal. Na trase je i stůl na ping-pong, protože jeskyně běžně slouží pro léčbu dětí s astmatem a alergií pobytem v klimaticky příznivém podzemí. Nedaleko jeskyně se nachází speleoléčebna.

V Michalce, pojmenované po loupežníku Michalu Meluzínovi, nenajdou příchozí krápníky, ale dozvědí se více o historii. Jde o vybetonované tunely, postavené za druhé světové války německou armádou, které mezi lety 1963 až 2003 sloužily k dozrávání známých sýrů Niva. Informace o exkurzích a přesných termínech návštěv najdou zájemci na sociálních sítích Agentury ochrany přírody a krajiny.

Hitem sezony jsou ferraty v Hluboké

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám