Hlavní obsah

Hitem sezony jsou ferraty v Hluboké

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že i bez výrazných investic se dá ještě více oživit turistický ruch, svědčí ferraty v Hluboké nad Vltavou. Město do tří tras investovalo necelý milion korun, jezdí na ně turisté z celé republiky i ze zahraničí. V letošní sezoně jsou tyto přírodní lezecké stěny opravdovým hitem.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Na hlubocké ferraty vyrážejí tisíce lidí z celé republiky i ze zahraničí.

Článek

„Když jsme před třemi roky projednávali zřízení ferraty v Hluboké nad Vltavou, řada zastupitelů nevěděla, co to ferrata je. Dnes tady máme tři trasy a jezdí na ně tisíce lidí,“ pochvaloval si radní Hluboké a také destinační manažer turistické oblasti Českobudějovicko-Hlubocko David Šťastný.

Upozornil, že ferraty v Hluboké jsou ideální pro celé rodiny. „O víkendu jsem tam byl se sedmiletou dcerou, ale jezdí tam rodiny i s menšími dětmi. Některé trasy jsou jednodušší, aby je každý zvládl,“ vysvětlil.

Lezení na ferratách má stále více příznivců, na Hlubokou jezdí lidé i kvůli dalším atrakcím. „Lezení lze absolvovat v rámci výletu na lodích, koloběžkách nebo na kolech, ale také jako zpestření zhruba dvacetikilometrového výletu,“ podotkl Šťastný. Vybavení na ferraty, ale i kola nebo koloběžky jsou k mání v půjčovně v místním sportovním areálu. „Je možné si zajistit instruktora, který lidem na ferratách pomůže se začátky. Výhoda našich lezeckých stěn je v tom, že jsou v překrásné přírodě nad Vltavou,“ sdělil.

Zámek Karlova Koruna je českou barokní perlou

Cestování

Dvě ferraty jsou v Hluboké na levém břehu a jedna na pravém břehu Vltavy. „Chystáme ještě další vylepšení, a to jakousi lávku pro pěší, která ferraty propojí,“ doplnil Šťastný. Starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa (ODS) zmínil, že lezecké stěny jsou opravdovým fenoménem, a ačkoliv je v Hluboké řada dalších atrakcí, přijíždějí lidé i jen kvůli nim.

„Lezci jsou z celé republiky a vyhledávají právě tento sport, který je ideální pro celé rodiny. Dávají si i oběd v Hluboké nebo v Purkarci, využívají také možnost přijet pod stěny na lodi,“ podotkl.

Zájem hlavně o víkendech

Zmínil, že s možností vybudování ferrat na Hluboké přišel Ladislav Hájek. „Má stavební firmu v Plzeňském kraji a k nám jezdí na chalupu. Nyní všichni oceňujeme, jak skvělý to byl nápad,“ kvitoval starosta.

O lezení je zájem hlavně o víkendech, kdy přijíždějí i lidé z okolí. „Z Budějovic to máme kousek. Na Hluboké je vždycky co dělat a je tady i spousta dalších sportovních atrakcí. Rozhodně to není jen o zámku nebo zoologické zahradě,“ konstatovala Tereza Sedláčková, která si ferraty oblíbila a jezdí na ně i do zahraničí.

Loosův plzeňský skvost se znovu otevírá

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám