Hlavní obsah

V Domažlicích nadšenci otevřou důl na slídu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půjde o republikovou raritu. V Domažlicích otevřou vůbec první důl, kde se za války těžila slída. Za nápadem stojí hrstka dobrovolníků, kteří tady strávili už stovky hodin na brigádách.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Dobrovolníci ukazují bývalý důl na slídu v Domažlicích. Na snímku (zleva) Radek Čáni, Lucie Vondrášková a Jaroslav Dvořák.

Článek

Nejnáročnější bylo vyčistit přístupovou chodbu dlouhou více než 300  metrů. „Vynosili jsme odpadky, které sem lidé za léta nanosili. Obnovili jsme ucpanou stružku, aby zase odváděla vodu. A zarovnali terén, kde dříve byly pražce a kudy se vozil materiál ven,“ nastínil Právu Jaroslav Dvořák z Domažlického dějepisu.

Členové spolku se zajímají především o historii regionu. Loni se rozhodli zpřístupnit důl Na Kole, jenž se nachází na okraji města. „Museli jsme vyřídit různá povolení, abychom vůbec směli dovnitř. To už máme naštěstí za sebou. Samotné práce nám zatím zabraly stovky hodin. Nebylo nás moc, jen tři nebo čtyři,“ vyčíslil předseda dobrovolnické skupiny Radek Čáni.

Těžba zde začala v listopadu 1943, řídil ji Říšský úřad pro výzkum půdy. „Makalo tady zřejmě několik desítek lidí. Nejdříve šlo o německé dělníky, později přišli i horníci z Havlíčkova Brodu,“ řekl Dvořák.

Hitem sezony jsou ferraty v Hluboké

Cestování

Materiál pak sloužil hlavně pro válečný průmysl. „Krystaly slídy se používaly třeba jako výplň do lodních oken nebo sklíčka do různých měřicích přístrojů, které musely vydržet velký nápor,“ uvedl.

Činnost definitivně ustala v dubnu 1945. Štoly i několik sálů plných třpytivé slídy, jež jsou zhruba dvacet metrů pod povrchem, tak začaly chátrat. „Lidé mají o podzemí zájem. Věříme, že až místo zpřístupníme, přitáhneme do města další návštěvníky,“ sdělil Čáni.

Jediní v Česku

Dobrovolníci se tím postarají o tuzemskou raritu. Podle ústředního inspektora Českého báňského úřadu Bohuslava Machka půjde o první důl tohoto typu v České republice, který se turistům znovu zpřístupní.

Pokud vše dobře půjde, první zvědavci se dovnitř podívají na podzim. „Už jsme skoro hotovi. Zbývá jen vyčistit vybrané úseky, některé stěny a  stropy, na kterých jsou nánosy. To zajistí hasiči, kteří sem natáhnou tři sta metrů hadic s vodou,“ doplnil.

Nad osvětlenými památkami se smráká

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám