Hlavní obsah

Kam vyrazit na dovolenou v lednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou destinace, kde nemůžete udělat chybu v jakoukoli roční dobu. Některá místa se ale pro cestování v začátcích nového roku hodí více než jiná. Která a proč?

Foto: Profimedia.cz

K moři, nebo za sněhem?

Článek

Exotika v zimě je ideální volbou pro Čechy, kteří si chtějí odpočinout od chladu, tmy a pochmurné lednové atmosféry, kdy svátky skončily a do letní dovolené je daleko. Kam za ní vyrazit v lednu? Či vás snad v zimě lákají spíš tradiční aktivity na sněhu a chladná pohádková scenerie?

Srí Lanka

Leden je jedním z nejoblíbenějších měsíců pro návštěvu státu v jihovýchodní Asii. Ačkoli teplé počasí tam najdete v podstatě vždy, kdo se chce vyhnout dešťům, měl by zpozornět právě nyní. Listopad až duben je nejvhodnějším obdobím pro návštěvu zejména jihozápadu země.

Foto: Profimedia.cz

Na Srí Lanku nejen za slony

Srí Lanka je velmi oblíbená díky obdivování divoké zvěře a právě v tomto období se buvoli, sloni a leopardi kvůli suchu začínají více objevovat u napajedel - a je tedy ideální doba pro jejich pozorování.

Jih země je v lednu teplý, suchý a slunečný, ideální jak pro koupání, tak pro pěší turistiku a cyklistiku.

Kde se lidé modlí k zubu. Kdyby byl zničen, padne celá kultura

Cestování

Letos se mezi 26. a 28. lednem koná procesí Duruthu Perahera, kdy se ulice Kelaniye zaplní tradičním zvukem bubnů, načančanými slony i tanečníky v jedné z nejnavštěvovanějších tradičních událostí celého roku.

Vietnam

Nejlepším obdobím pro návštěvu většiny Vietnamu je listopad až duben, kdy bývá teplo, slunečno a hlavně sucho, což nahrává jak koupání, tak i obdivování památek.

Foto: Profimedia.cz

Vietnam vábí milovníky koupání a dobrého jídla.

Češi v poslední době objevují ostrov Phu Quoc, který láká na v tuto chvíli krásných 30 stupňů Celsia přes den a 25 v noci. Půvabné pláže právě omývá moře o teplotě 28 stupňů, a ač je Phu Quoc největším vietnamským ostrovem, pohodlně jej projedete za pár hodin, což je ideální velikost pro objevování během odpočinkové dovolené.

Největší vietnamský ostrov jako středobod nezřízených gastronomických orgií

Cestování

Na své si tam, stejně jako v celém Vietnamu, přijdou milovníci dobrého jídla. Ti, kteří rádi vaří, si nesmějí nechat ujít návštěvu pepřové farmy.

Keňa

Africká země je vyhlášená svými safari. Leden a únor jsou pak přesně mezi dvěma obdobími dešťů, a je tak možné sledovat divokou zvířenu v půvabně nazelenalých kulisách, ale již za krásného slunečného počasí.

Foto: Profimedia.cz

Do Keni za divokými zvířaty i na pláž

Lvy a nosorožce můžete obdivovat zejména v Národním parku Tsavo, který je nejen největším v zemi, ale jedním vůbec největších na světě. Park se dále dělí na Západní Tsavo a Východní Tsavo.

FOTO: Keňa je královnou afrického safari

Cestování

Národní park Amboseli je pak oblíbený pro pozorování divokých slonů s Kilimandžárem v pozadí.

Keňa čím dál více vábí i bílými písečnými plážemi, které na pevninské Africe těžko najdou konkurenci.

Rakousko

Upravené rakouské sjezdovky lákají české lyžaře každoročně a míst na výběr mají nepočítaně.

Už jste navštívili lyžařský areál a vesnici Filzmoos uprostřed Ski Amadé? Dvacet kilometrů sjezdovek, 16kilometrová běžkařská stopa a romantické alpské chaty přetékající chutnou lokální kuchyní lákají jak dvojice, tak rodiny s dětmi.

Foto: Profimedia.cz

Zimní Filzmoos skýtá četná lákadla.

Děti potěší zábavná sjezdovka filZOO s tropickými zvířaty na sněhu, rodiče mohou vyrazit třeba na túru na sněžnicích či si po lyžování vychutnat zasloužené aprés-ski.

Největší lyžařská oblast v Rakousku láká na zimní sezonu Robbiem Williamsem i zvýhodněnými skipasy

Cestování

Pokud na horách vyhledáváte zejména půvabná panoramata, pohodovou atmosféru a nepřeplněné sjezdovky všech obtížností, Filzmoos pro vás může být tím pravým místem. A kdo by chtěl zažít i něco trochu adrenalinovějšího, může vyzkoušet let balonem a obdivovat zimní pohádku z ptačí perspektivy.

Laponsko

Není moc turistických oblastí, kde byste si krásy ledové království bez lidí mohli pohodlně užít lépe než v Laponsku. Oblast specializující se turisticky na sněžné safari vám na skútrech představí to nejlepší ze zasněžených lesů i zamrzlých jezer.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Do Laponska se často jezdí za polární září.

Ubytování v iglú, finská sauna s romantickým koupáním v zamrzlém jezeře, dechberoucí polární záře či blízká setkání se soby jsou jen některými z laponských trumfů.

Laponsko se rozkládá na území Finska, Švédska, Norska a Ruska, a zatímco před Vánocemi bývá více vyhledáváno turisty i díky Santově vesničce ve Finsku, po Novém roce by měl v oblasti sněhu a ledu opětovně zavládnout poklid.

Po Laponsku na sněžných skútrech. S koupáním v ledovém jezeře a noclehem v iglú

Cestování

Polární trek ve Finsku? Divočina vám nedá absolutně nic zadarmo

Cestování

Anketa

Kam byste v lednu vyrazili nejraději?
Srí Lanka
22,6 %
Vietnam
49,6 %
Keňa
10,9 %
Rakousko
4,5 %
Laponsko
12,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2727 čtenářů.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Cestovní kanceláře a agentury

Výběr článků

Načítám