Hlavní obsah

Revoluční ostrov ukrývá malou Barcelonu plnou barev a bizarních tvarů

Srdíčka, obří ostnatá televize, velké oko několik metrů nad zemí… barvami hrající oblast, kde se vyřádil kubánský umělec José Fuster, připomíná některá místa Barcelony, na nichž skrze svá umělecká díla zanechal stopy Antonio Gaudí. Tak jako Gaudího vidění světa vtisklo Barceloně nezaměnitelný ráz, tak i Fuster významně přispěl k úžasné atmosféře Havany.

Foto: Joe Ross (Flickr.com)

Fuster na vlastní náklady vyzdobil okolí svého ateliéru i zdi sousedů.

Článek

Když se procházíte po hlavním městě Kuby, slyšíte pouliční hudebníky zpívat a tančit v rytmu salsy, cítíte vůni z kavárniček v evropském stylu a potkáváte lidi, kteří evidentně nepatří k těm nejbohatším, přesto se na vás neustále usmívají. Havana má prostě styl. Vytváří ho i zvláštní místo na kraji města. Ani velká socialistická revoluce nezlomila duch Kuby.

Foto: bigstock.com

Barvami to hraje i v centru Havany.

Na západním okraji Havany, na pobřeží nedaleko letiště najdete barevný a rozhodně nepřehlédnutelný komplex umělecky vylepšených staveb s názvem Fusterlandia. Vyřádil se na nich José Fuster, umělec, jehož díla vystavují i v centru města v národním muzeu.

Foto: Joe Ross (Flickr.com)

Ve Fusterlandii nevíte, kam se dívat dřív.

Malíř, keramik a všestranný umělec Fuster, který letos v srpnu oslavil 70. narozeniny, tu zanechal památku, která patří mezi 10 turisty nejoblíbenějších míst Havany. Malířova díla tu prodává a dává k nim zasvěcený výklad ten nejpovolanější – jeho syn. Pokud míříte na Kubu a chcete zažít něco neočekávaného, rozhodně se sem zajeďte podívat.

Kubánský Picasso
Tak jako se Havaně přezdívá „Paříž Karibiku“, má své evropské přízvisko i Fuster. Říkají mu „kubánský Picasso“. A podle svérázného vzhledu jeho Fusterlandie má trochu blízko i ke Gaudímu.

Nejvíce nádherných a legendami opředených míst ovšem najdete v centru. Unikátní architektura historického jádra zvaného „Stará Havana“ vynesla toto město až na Seznam světového dědictví UNESCO. Navíc je kubánská metropole dle statistik jedním z nejbezpečnějších měst nejen Latinské Ameriky, ale i v celosvětovém měřítku.

Foto: bigstock.com

Kapitol - majestátní symbol Havany přitahuje pohledy všech kolemjdoucích.

Foto: bigstock.com

Ve Staré Havaně najdete několik kouzelných kostelíků.

Při návštěvě Havany si určitě nenechte ujít prohlídku havanské pevnosti La Fuerza. Ta je centrálním bodem celého opevnění města a zároveň vůbec nejstarším opevněním na celém americkém kontinentu. Další známou stavbou je havanský Kapitol postavený v letech 1926-29. Jeho podoba s washingtonským Capitolem rozhodně není náhodná – jde o jeho kopii, která je dokonce vyšší než původní stavba v USA. Téměř povinností je i prohlídka náměstí Las Armas s koloniálními paláci po jeho obvodu a bývalého prezidentského paláce.

Duší a srdcem Staré Havany je pak bezesporu pobřežní kolonáda Malecón. Tento osm kilometrů dlouhý bulvár orientovaný směrem k americkým břehům můžeme považovat za symbol svobody a kubánského nočního života. Svou návštěvu hlavního města pak můžete stvrdit podpisem na zeď v nejslavnější restauraci v zemi. Možná se váš podpis bude skvět vedle podpisu některé z celebrit, které podnik navštívily před vámi.

Foto: bigstock.com

Další klasika kubánských ulic - americké veterány ve výborném stavu i desítky let po prvním nastartování.

A o jaký podnik se vlastně jedná? La Bodeguita del Medio. Dnes má po světě desítky poboček, ale ta první a unikátní La Bodeguita vznikla v havanské ulici Empedrado v roce 1942. Tehdy se jmenovala jinak, současný název získala až v roce 1950. Podnik Angela Martineze si nicméně okamžitě získal srdce místní bohémy a dveře si tu podávali spisovatelé s herci i básníky.

Mezi štamgasty patřili kromě Ernesta Hemingwaye i Pablo Neruda, Gabriel Garcia Marquez nebo herečka Marlene Dietrich. Ti všichni tu po večerech seděli nad sklenkami oroseného mojita, nápoje, který dostal tento název údajně právě tady. Nemáte chuť si tam také dát skleničku?

Inzertní sdělení: Užijte si Kubu jinak!

Cesta lodí na Kajmanské ostrovy, to zní jako námět na dobrodružný román. Vy si své soukromé dobrodružství můžete prožít také a zároveň se podíváte na pláže Kuby, Mexika, Jamajky a samozřejmě Kajmanských ostrovů.  Po celou dobu bude na palubě český delegát.

Nejen pláže Varadera, ale i úžasná atmosféra dvoumilionové Havany se školami salsy a zapadlými bary, které miloval Hemingway a zamilujete si je i vy. Uvidíte mnohem víc, za půl druhého týdne navštívíte to nejlepší z celé Kuby.

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, pro vás vybírá ze zájezdů na Kubu.

Čtěte dále:

Přečtěte si článek o legendární „velké pětce”, podívejte se na sedm rájů na Maledivách nebo se pokochejte zapomenutými perlami Tichomoří. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Vydáte se letos na Kubu?
Ano, chystám se tam už dlouho
13,8 %
Ano, využiji některou nabídku last minute
6 %
Ani ano, ani ne
2 %
Ne, dovolenou strávím jinde
32,8 %
Ne, letos nikam na dovolenou nepojedu
45,4 %
Celkem hlasovalo 1077 čtenářů.

Kubánská kuchyně

Co vlastně lidé na Kubě jedí? Doutníky a rum se sice vyrábějí na ostrově ve vysoké kvalitě, to však nikoho nezasytí. Mnohem více výživy poskytují četné druhy ovoce vyskytujícího se na ostrově. Ovoce se často využívá i v kuchyni, především ananas, kokos, divoké banány nebo grepy.

K tradičním jídlům patří třeba arroz morro, směs rýže, fazolí a zeleniny. Dále například polomilla steak – smažené vepřové maso podávané s cibulí, petrželí a černými fazolemi. Vzhledem k poloze státu se nabízí hojné využití mořských ryb a korýšů, oblíbení jsou humři, jako příloha se podává nejčastěji rýže nebo některý ze tří druhů místních brambor.

Co se pití týká, Kuba nabízí opravdu pestrý výběr. Pije se tu velmi silná káva, kokosové mléko, kdo chce něco ostřejšího, ten si dá cuba libre, daiquiri či mojito. V menších městech a vesnicích určitě uvidíte grepovou šťávu s medem a rumem.

Chcete-li za jídlo co nejvíce ušetřit, zalezte si před odletem na dva týdny do solária a naučte se plynně španělsky. V obchodech totiž existují dvojí ceny: pro Kubánce a pro turisty.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám