Hlavní obsah

Shlédněte do divokého údolí z jednoho ze sedmi stavitelských divů na Kubě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedete na výlet z Varadera do Havany, což je absolutní klasika dovolené na Kubě, a najednou se pod vámi otevře na tuto zemi až nezvykle hluboké údolí. Tento úchvatný pohled se naskýtá těm, kteří se dostanou na nejvyšší most celého ostrova. Bacunayagua se tyčí do výšky 110 m a právem ji místní označují za jeden ze sedmi divů Kuby.

Foto: Qyd (Wikimedia Commons)

Hloubka 110 metrů. Pokud nemáte závrať, užijete si nádherný pohled do údolí obklopeného zelenými kopci.

Článek

Havana, Santiago de Cuba, Trinidad, Havana a pár dní sladkého nicnedělání na plážích, které jako by se sem snesly z ráje. Klasická kubánská abeceda téměř každého turisty. Zkuste z ní ale vyklouznout a podívat se na místa, o kterých sice běžně neslýcháme v cestovatelských dokumentech, a přesto mají pro Kubánce nezanedbatelný význam.

Foto: bigstock.com

Bacunayagua je nejvyšším mostem Kuby.

Jedním příkladem za všechna tato místa je most Bacunayagua na severu Kuby, přesně na hranicích provincií Mayabeque a Matanzas, který pomáhá místním překonávat dva masívy proťaté dech beroucím, 150 metrů hlubokým kaňonem. Most je součástí dálnice Via Blanca, spojující město Matanzas s Havanou.

Postaven v 50. letech, obdivován dodnes

O vznik mostu se zasadil latinskoamerický inženýr Luis Saenz, stejně jako o stavbu několika dalších kubánských mostů, před nimiž se však lidé tolik neklaní. Bacunayagua byla do provozu uvedena jako součást Via Blanca v září 1959 a v tom okamžiku se zapsala do kubánských dějin jako nejvyšší most v zemi. Na tento rekord dosáhla se svými 110 metry ode dna údolí a stačily k tomu zhruba tři roky stavby.

Bacunayagua je mnohoúhelníkový most stojící na dvou betonových „žebrech“ dělících se na čtyři nosné sloupy. Ač se může při tomto popisu zdát, že jde o nevkusné monstrum, je tomu právě naopak – Saenz se od počátku svých návrhů snažil, aby na okolní přírodu stavba nepůsobila rušivě. A výsledek je vskutku úžasný.

Foto: bigstock.com

Via Blanca, jejíž součástí most Bacunayagua je, končí ve Varaderu – nejoblíbenějším kubánském letovisku.

Bacunayagua pro všechny návštěvníky chystá ohromující pohled do zmíněného údolí plného vegetace prošpikované palmami a sem tam nějakou tou zapadlou romantickou chatrčí. Přímo u mostu turisty vítá bar s terasou, z níž může každý pořídit úchvatný snímek mostu se svou maličkostí a zachytit se tak v neobyčejný okamžik na neobyčejném místě.

Čtěte o dalších exotických místech:

Most, který si Kubu omotal kolem prstu

Kuba má na svém území nespočet mostů a průzkumníci zjistili, že opravu si konstantně zasluhuje asi 70 % z nich. Kubánci ale docela jasně vědí, kde jsou jejich priority, a ač je některý z mostů v pořadí, ihned ho může vystřídat Bacunayagua – ten má totiž v opravách vždy přednost.

Tento přístup je také znát, most je zachovalý a perfektně slouží dodnes. Od doby svého vzniku a uvedení do provozu potřeboval jen dvě rozsáhlé renovace – v letech 1976 a 2010. Bezpečí je tu zkrátka nade vše.

Foto: bigstock.com

Hlavní město Havana je od mostu vzdáleno něco přes 70 km.

Kudy na most? Z nejznámějšího letoviska Kuby

Via Blanca, komunikace, jejíž součástí je most Bacunayagua, má jeden ze svých konců v turisty oblíbeném místě Varadero. Právě z tohoto světoznámého letoviska s bílými písečnými plážemi se turisté nejčastěji vydávají Bacunayaguu obhlédnout. Nejčastěji se zastavení koná na výletě z Varadera do Havany, která nesmí nikomu při návštěvě Kuby uniknout.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů:

Vydejte se na odpočinkový zájezd, na němž poznáte krásu kubánských pláží a místní kulturu, zakusíte luxus zdejších hotelů a vrátíte se tak odpočinutí jako ještě nikdy.

Můžete se také vydat na celodenní výlet do Havany a prohlédnete si přitom obdivuhodný most Bacunayagua.

Máte po krk všech klasických dovolených a chcete tentokrát prožít něco nového a opravdu vzrušujícího? Potom s námi poleťte na Kubu!

Podíváte se zblízka na Havanu a absolvujete zde kurz salsy, poté si pojedete odpočinout do populárního letoviska Varadero. Na této dovolené vám nic chybět nebude!

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o cestě na Nový Zéland, o nejvyšší věži jižní polokoule nebo o 115 letech metra v USA. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Kde vybíráte dovolenou?
V katalogu.
6,8 %
Na internetu.
70,9 %
Jinde.
22,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 413 čtenářů.

Kuba figuruje i na novém seznamu divů světa

Kromě toho, že má Kuba seznam staveb, které považuje za své malé stavitelské divy, dostalo se její hlavní město Havana i mezi nové divy světa v kategorii měst. Stalo se tak v roce 2014 a Havana bodovala společně s Bejrútem, Dauhá, Durbanem, Kuala Lumpur, La Paz a Viganem mezi 1200 městy z 220 zemí po celém světě. Odborníci i veřejnost přitom hodnotili celkové řízení měst, urbanistické plánování, podporu cestovního ruchu nebo architekturu.

Paříž Karibiku, jak se Havaně přezdívá, si srdce hlasujících získala třeba typickou koloniální architekturou a tradičními památkami. Mezi ně patří zbytky pevnosti, která chránila Havanu před piráty, muzea, jichž je tu vskutku požehnaně nebo starobylé kostely, krásné úzké uličky a stylové bary. Neváhejte proto a vyrazte do ní, octnete-li se na Kubě!

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám