Hlavní obsah

Zapomenuté perly Tichomoří: Čarokrásné atoly a neuvěřitelně přátelští lidé

Už na první pohled úchvatné ostrůvky s písečnými plážemi vstupují do průzračné vody oceánu. Nad hlavami lehounce šustí listy palem a slunce vás prohřívá, jako by vědělo, že i kvůli němu jste tady. Vítejte v zapomenutých rájích Tichomoří, kde můžete hodit za hlavu všechny starosti a dosyta si odpočinout.

Foto: bigstock.com

V Tichomoří je ráj na zemi. Přesvědčte se o tom!

Článek

Takovým rájem se pro turisty chvíli co chvíli stávají Cookovy ostrovy ležící v Tichém oceánu, jejichž celková plocha je asi 240 kilometrů čtverečních a žije na nich zhruba 21 tisíc obyvatel. Od severu na jih zabírají 1 500 kilometrů a od západu na východ asi 900 kilometrů. A na každém jejich místě je naprosto božsky!

Rarotonga – trosky lodi z 20. let, hlavní město a překrásné pláže

Vulkanický ostrov Rarotonga je hlavním ostrovem celého zmíněného souostroví. Na ploše 67 kilometrů čtverečních zde žije něco málo přes 14 tisíc lidí, což je převážná většina všech obyvatel těchto ostrovů. Důvodem je i to, že se zde nachází centrum, hlavní město Cookových ostrovů – Avarua.

Avarua má tolik obyvatel, co klasické menší české městečko, ale její atmosféra je samozřejmě naprosto odlišná – procházka mezi palmami je pro nás celkem neobvyklá a najdete tu několik zajímavých míst, například kostel, katedrálu sv. Josefa nebo v oceánu trosku lodi Maitai, která pravidelně a často plula mezi Cookovými ostrovy a Tahiti, avšak v roce 1916 zde ztroskotala.

Kostely v Tichomoří? O tom nepochybujte!
Cookovy ostrovy získaly stálé obyvatele, Maory, asi 1500 let před Kristem. Už v 9. století n. l. k nim dorazili evropští misionáři, kteří je obrátili na křesťanství. Jejich kultura a společnost tedy není tak úplně cizí té naší. Mezi menšiny patří například mormoni nebo Adventisté sedmého dne.

Kromě hlavního města nabízí Rarotonga přesně to, co by měl takový vysněný ráj nabízet – čiročirou vodu Tichého oceánu, spolehlivě svítící a hřející slunce a celkově příjemnou atmosféru plnou hudby a vůně či chuti kokosu a banánů.

Aitutaki – panorama jako z katalogů

Druhým ostrovem z tohoto seskupení, který rozhodně stojí za návštěvu, je Aitutaki ležící na sever od Rarotongy. Letadlem se na něj dá z Rarotongy dostat během 45 minut. Pro svou krásu a atmosféru je celkově druhým nejnavštěvovanějším ostrovem souostroví a není divu. Toto skvostné místo je vyhlášené především dech beroucími lagunami i přívětivostí místních obyvatel – jsou jich tu, mimochodem, „celé“ dva tisíce.

Přečtěte si také:

Milujete-li tělu i duši lahodící relaxaci na pláži nebo šnorchlování, pak se tu budete opravdu cítit jako v nebi. Šnorchlování v lagunách poblíž korálového útesu je vždycky skvělý zážitek. Na tomto místě je však k vidění nepřeberné množství druhů ryb a rybek i jiných živočichů, s nimiž se uprostřed Evropy rozhodně nesetkáte. Užít si můžete i výlet lodí na One Foot Island, malý ostrůvek v jihovýchodní laguně, nebo 360° rozhled z Maunga Pu, nejvyššího bodu ostrova.

Foto: bigstock.com

Opalování, plavání, šnorchlování… Představujete si ideální dovolenou snad jinak?

Kromě přírodních krás najdete na Aitutaki také kulturní zajímavosti, třeba nejstarší kostel z celých ostrovů nebo archeologické naleziště starověké vesnice.

Nová Kaledonie dopřeje odpočinek, zábavu i poznání

Nová Kaledonie je takový nenápadný kousek Francie v Tichém oceánu. Zaujímá rozlohu téměř 20 tisíc kilometrů čtverečních a žije zde přes 230 tisíc obyvatel. Mluví se zde francouzsky, ale setkáte se i s mnohými polynéskými nářečími.

Hlavním bodem Nové Kaledonie je stejnojmenný ostrov s hlavním městem Nouméa, který je hospodářským a turistickým centrem. Můžete se tu seznámit s historií i kulturou celé Nové Kaledonie – zajděte do místních muzeí, navštivte kulturní centrum Tjibaou umístěné v kulatých dřevěných domech, které jste možná viděli na obrázcích na internetu, nebo si zpestřete pobyt návštěvou zdejšího akvária či poměrně komorní, zato však velmi pěkné zoo.

Foto: bigstock.com

Poznejte místo, které znáte z katalogů. V reálu vypadá ještě lépe.

Celé souostroví Nová Kaledonie je jako stvořené pro pobyt na plážích a potěší také milovníky šnorchlování, kteří v průzračné vodě spatří tolik druhů živočichů jako jinde nejspíš ne. Vyzkoušet zde můžete pod dozorem profesionálů také windsurfing, k němuž jsou tu vynikající podmínky.

Samoa – ostrov, kde se v šest večer zastavíte

Krásu Samoy jistě obdivovali už její první obyvatelé, Polynésané, kteří se zde objevili už v 10. století př. n. l. V 18. století dopluli ostrovy Nizozemci a Francouzi, kteří zdejším místům začali říkat – pro velké množství lidí plujících zde na člunech a lodích – Plavecké ostrovy.

Prvními opravdovými kolonisty však byli Britové a zálusk měli na Samou i Američané a Němci. Ti si Samou rozdělili, proto dnes slýcháme o Samoi a Americké Samoi (ta se nachází ve východní části souostroví).

Tyto ostrovy sopečného původu si postupem času získaly srdce milovníků poznávání cizích míst, které oslňují zejména svými překrásnými korálovými útesy, slunečním svitem, písečnými plážemi a typickým rovníkovým klimatem – horkým a vlhčím. Míst pro odpočinek a dokonalou dovolenou je zde nespočet.

Foto: bigstock.com

Kultura i architektura Samoy vás jistě dostane!

Na Samoi vás kromě přírodních krás jistě chytne za srdce večerní svátost, která začíná o šesté hodině, kdy se rozezní zvony a všichni domorodci se vrátí do svých příbytků a nic nedělají. Svátost končí zhruba po 45 minutách a život se zase rozeběhne. Obyvatelé Samoy berou víru vážně. Věděli jste, že právě tady je celosvětově největší počet kostelů na jednoho obyvatele?

Inzertní sdělení: Cesta kolem světa je s námi snadná!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vám zajistí cestu kolem světa.

Už odmalička chcete poznat ty nejkrásnější kouty naší planety? Teď máte příležitost! Nasedněte s námi do speciálního letadla a nahlédněte mimo jiné na pozemské ráje v Tichomoří, kde zapomenete na veškeré starosti!

Čtěte dále:

Přečtěte si článek o jordánské Petře, nahlédněte na pět obřích luxusních lodí nebo objevte Panamský průplav. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Chtěli byste se vydat na cestu kolem světa?
Ano, to by mě bavilo!
91,7 %
Ne, myslím, že je to příliš náročné.
5,5 %
Popřemýšlel bych o tom.
2,8 %
Celkem hlasovalo 325 čtenářů.

Cesta kolem světa ještě nebyla jednodušší

Přestaňte si nešťastně ukazovat v atlasu světa na všechna místa, na která byste se rádi podívali. Poznejte ty absolutně nejhezčí během jedné cesty kolem světa, obleťte je letadlem a užijte si nejúžasnější výpravu svého života!

Je to jednoduché. Nasedněte s CK ESO travel do Boeingu 737-800, který je speciálně pro tyto cesty upraven pro 64 pasažérů místo klasických 189. Tím komfort teprve začíná. Místo tradičních sedaček se usadíte do pohodlného koženého křesla s možností změnou polohy až o 120°. V širokých uličkách se zase nebudete mačkat na ostatní cestující. Spát budete v komfortních hotelových pokojích.

O perfektní let se postarají špičkoví piloti, milé stewardky a šarmantní stewardi. Všichni členové posádky mluví vždy česky, takže se nemusíte bát jazykových bariér, dokonce ani když budete chválit oběd či lahodné drinky na palubě.

Během cesty nebudete nikdy nikde přestupovat, vždy poletíte svým letadlem. A co vás na cestě kolem světa čeká? Bahamy, Kolumbie, Chile, Velikonoční ostrov, Cookovy ostrovy, Nová Kaledonie, Austrálie, Malajsie, Singapur a Myanmar. Start i cíl cesty je v Praze.

Věřte, že to bude nejkrásnější (téměř) měsíc vašeho života. Více informací o cestě kolem světa získáte zde.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám