Hlavní obsah

Nazca je jedno z nejtajemnějších míst světa. Poznejte její ohromující obrazce

Pavouk velký 45 m, kondor s rozpětím křídel 120 m. Takové unikáty najdete jen v peruánské Nazce v podobě obrovských obrazců v půdě tamní planiny. Dodnes spousta vědců zkoumá, jaký smysl mělo vytvoření těchto až neuvěřitelných kreseb. A kdo je vlastně do země vyryl?

Foto: bigstock.com

Z výšky se planina pozoruje nejlépe.

Článek

Nastíníme nejpravděpodobnější teorie vzniku kreseb v Nazce, ale ať už je vytvořil kdokoli, jisté je, že se postaral o ohromně tajemné umělecké dílo. Dodnes ho lidé z celého světa jezdí obdivovat.

Foto: bigstock.com

Obrazce si jejich obdivovatelé mohou odvézt domů v podobě originálních suvenýrů.

Nejlepší je to z výšky asi 150 metrů, kde se pod nimi otevírá úchvatná podívaná na více než sto „geoglyfů“. Tak se obrazce odborně nazývají. Pro cestu za jejich poznáním se tedy vyplatí zvolit letadlo nebo helikoptéru.

Foto: bigstock.com

Opice patří k nejslavnějším z asi 30 obrázků zvířat, které v Nazce najdeme. Zbytek znázorňuje různé geometrické tvary a spirály.

Najdeme tu geometrické tvary i pralesní pavouky, opice, kolibříky, velryby a další podoby zvířat vzniklé odstraněním svrchní tmavé vulkanické vrstvy půdy, pod níž prosvítá světlý pískovcový nebo vápencový podklad.

Tučňák uprostřed pouště
Nejslavnějším živočichem v peruánské Ice (nejbližším velkým městem od planiny Nazca) je tučňák. Ano, čtete dobře. Bydlel na poušti a na vrcholu sil měřil skoro 1,5 metru. Ty doby ale minuly před třiceti miliony let. Obýval tehdy pro něj ještě příznivou oblast – poušť Atacama se z ní stala až po jeho smrti. Zkamenělinu prehistorického tučňáka objevili vědci teprve v roce 2007.

Vytvořili je mimozemšťané?

Nazkánští indiáni kdysi z tohoto místa zmizeli dost nečekaně a náhle. Málo tedy víme nejen o obrazcích, ale i o jejich pravděpodobných tvůrcích. Nebo za jejich vytvořením stojí mimozemšťané? Tuto teorii razí švýcarský vědec Erich von Däniken.

Foto: Fotolibre.org

Obrazce z planin kolem Nazcy představují různé výjevy z živočišné říše.

Jiní badatelé soudí, že jde o rituální symboly vytvářené jako pocty bohům, další je mají za obří astronomický kalendář nebo označení míst s prameny podzemní vody.

Pravdy se už asi těžko dobereme, a tak nám zbývá jen pozorovat úchvatné kresby nebo na chvilku zavřít oči a představovat si, jak inčtí dělníci podle přesných plánů dávných inženýrů vykopávají rýhy tvořící gigantické obrazce.

Foto: bigstock.com

I krajina v okolí obrazců působí drsně a tajemně.

To nejlepší z Jižní Ameriky

Město Nazca nabízí i spoustu tras pro dobrodružné výlety do sousedství. Mořské pobřeží, velehory, pláně s obrazci a unikátní pohřebiště, to vše se nachází v okolí. Mimo to v okruhu asi tří set kilometrů odsud se nacházejí Cusco a Lima, města zařazená na seznam světového dědictví UNESCO. Pár set kilometrů v rozlehlých zemích Jižní Ameriky mnoho neznamená. A koneckonců ani nejrozlehlejší vysokohorské jezero Titicaca na hranicích s Bolívií není daleko.

Foto: bigstock.com

Pavouci a další obrazce v Nazce jsou dlouhé i desítky metrů.

Ale proč se vlastně z Nazcy vzdalovat? Samotné město má také své kouzlo. Typické jihoamerické stavby tu kontrastují s prvky moderní turistické destinace. A procházka v kulisách čtvrtí plných tradiční indiánské kultury s vyústěním na hlavním náměstí vyplněném perfektně osvětlenou upravenou zahradou s květinovými ornamenty? Učiněnný sen!

Inzertní sdělení: Vydejte se do Peru!

Tajemná planina Nazca z fascinujícími obrazci láká všechny, kdo mají rádi akční dovolenou. Uvidíte také Machu Picchu, starověké velkoměsto uprostřed velehor. Vydejte se s námi doPeru!

Zcela výjmečný okruh, který je protkán návštěvou dvou desítek kulturních a historických památek světového dědictví UNESCO a Velikovočního ostrova. Tři týdny na cestě. Zázemí 5* hotelů.

Podívejte se na další ze zájezdů  do Peru z nabídky cestovní kanceláře ESO travel.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejoriginálnějších cestách kolem světa, poznejte nejúžasnější místa v Šanghaji nebo zjistěte, jak se v Jižní Africe stopují lvi. Přehled všech článků najdete na hlavní straně rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

K čemu sloužily obrazce na planině Nazca?
k navigování mimozemských lodí
52,7 %
k označení zdrojů vody
3,6 %
k rituálním účelům
11,6 %
měly jiný význam
32,1 %
Celkem hlasovalo 112 čtenářů.

To nejlepší z Peru

Jaká další nádherná místa ukrývá vysokohorská perla Jižní Ameriky – Peru? Podíváme se na nejoblíbenější lokality vybrané turisty z celého světa na cestovatelském webu TripAdvisor.

Machu Picchu

Vedle obrazcům patří k největším turistickým hitům Peru starodávné město Inků. Machu Picchu ční uprostřed And ve výšce necelých 2500 metrů. V 16. století jej jeho obyvatelé náhle opustili. Dodnes nikdo přesně neví, proč se tak stalo. Jasná není ani to, k jakým účelům místo přesně sloužilo. Peru je ohromně tajemná země, kterou mají rádi ti, kdo se rádi vydávají za dobrodružstvím a mají rádi záhady a tajemné příběhy.

Nepřístupnost starobylého města způsobila, že stavby se zachovaly do našich dnů ve výborném stavu.

Cusco

Historické centrum města Cusco láká na starobylé stavby místních obyvatel, které tu díky jejich velké koncentraci vytvářejí atmosféru dob, kdy tu vládli indiáni stavějící ohromná vysokohorská města jako Machu Picchu.

Půvabné jsou také místní malé hospůdky, v nichž vám domorodci vysvětlí, jak podle barvy rozeznáte druhy kukuřičného piva.

Museo Larco v Limě

Dle TripAdvisoru po Machu Picchu je to druhé nejoblíbenější místo v zemi. Pokud potřebujete navodit tu pravou atmosféru starého Peru plnou tajemných obřadů, honosných chrámů a barvami pomalovaných vesničanů, přijďte do tohoto muzea. Poznáte v něm těžký život starých Inků, ale i jejich neuvěřitelnou zručnost a umění při tvorbě keramiky a šperků.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám