Hlavní obsah

Kam v listopadu? Za adrenalinem do Tanzanie, nebo na kubánské pláže?

Podzimní ochlazení je tady a spousta Čechů přemýšlí o tom, kam před ním uteče. Právě v listopadu se totiž naplno rozjíždí sezóna exotických dovolených a pobytů v „zimních“ destinacích. Na rozdíl od předchozích let v nich ale Češi nechtějí jen ležet na pláži. Chtějí poznávat, sportovat, být aktivní. Kam se tedy v listopadu dá vyrazit?

Foto: bigstock.com

Pongwe na západě Zanzibaru vypadá nádherně.

Článek

Tradičně oblíbené Thajsko v posledních letech dohání Mexiko, mezi stálice se už řadí Kuba a Dominikánská republika, poměrně blízké Emiráty a netradiční Keňa a Zanzibar. To jsou exotické destinace, do nichž Češi v zimě vyrážejí a kde už nechtějí jen ležet na pláži a trávit dovolenou pasivně.

Naopak. Stále více se prosazuje požadavek na aktivní strávení dovolené. Když už člověk odletí téměř na opačnou polokouli, chce logicky vidět a zažít co nejvíc, a ne jen pláž u hotelu, bazén a místní promenádu, potvrzují delegáti cestovních kanceláří. Proto se v nabídkách cestovek objevují kromě klasických pobytových a poznávacích zájezdů i jejich kombinace.

Pláže, písek, slunce ... i teď!

Adrenalinová Keňa

Ne, adrenalin vám tady nezvednou (ne)úrovní v hotelovém resortu. Ty jsou tady naopak na velmi slušné úrovni, a čím jižněji po pobřeží Keni jedete, tím jsou luxusnější. Příkladem budiž letovisko Diani, které úrovní služeb převyšuje i mnohé slavné resorty v Asii.

Foto: archiv autora

Pobyty v Keni a na Zanzibaru se nejčastěji kombinují s cestami na safari.

Adrenalin vám tu může zvednout cesta na safari, se kterou se cesty do Keni nejčastěji spojují. Několik dní v národních parcích, brzké ranní vstávání na safari, protože právě ráno jsou zvířata nejaktivnější, celé dny na čerstvém vzduchu a logicky únava, která po několika dnech přijde. I proto je druhá část pobytu situovaná na pobřeží a probíhá v duchu klasické „plážové“ dovolené. Kromě Keni se na východ Afriky létá i na Zanzibar, který je ještě luxusnější.

Plážová Kuba

Mezi Čechy je oblíbená také Kuba, kam se nejčastěji jezdí na takzvanou Kubánskou riviéru, tedy na pláže v okolí letoviska Varadero. Jejich celková délka je zhruba 20 kilometrů a téměř všude je vstup do vody velmi pozvolný, a tudíž opravdu příjemný. Ideální místo jak pro opalování a lenošení, tak pro vodní sporty.

Foto: bigstock.com

Jedna z mnoha krásných zapadlých pláží na pobřeží Kuby.

Horká zima ve Spojených arabských emirátech

Léto je v Emirátech nesnesitelné, teplota jen málokdy padá pod čtyřicítku. Podzim a zima jsou v tomto směru příjemnější. V teplotách okolo pětadvaceti stupňů je mnohem větší manévrovací prostor pro fakultativní výlety, nákupy, sport…

Foto: ESO travel

Dubaj už není nesplnitelný sen. Ceny zájezdů jsou celkem příznivé.

Emiráty jsou pro Čechy navíc poměrně blízkou destinací a ceny zájezdů sem jsou příjemné. Už dávno neplatí, že spatřit Dubaj na vlastní oči zruinuje rozpočet.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Okruh výkladní skříní černé Afriky kombinuje setkání s tisícovými stády divoké zvěře, původními obyvateli a pobytem na exotickém Zanzibaru. Vydejte se  na 14denní zájezd divočinou Keni a Tanzanie se stylovou tečkou v podobě pláží na Zanzibaru.

Čtěte dále:

Přečtěte si článek o nejlepších plážích mimo letní sezónu, navštivte 1500 králů na jednom místě a zjistěte, kterých pět ostrovů je tak krásných, že se vám z nich zatočí hlava. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kam byste se v zimě nejraději vydali?
na Zanzibar
12,7 %
do Keni
5,9 %
na Maledivy
11,8 %
do Mexika
8,8 %
do Emirátů
2 %
na Kubu
47,1 %
jinam
11,7 %
Celkem hlasovalo 102 čtenářů.

Kuba, Dominikána, pobřeží Mexika

Vzdálenější, ale i tak oblíbené destinace leží v Karibiku a jeho okolí. I tady je dnes možné vyměnit „válecí“ dovolenou za kombinaci odpočinku a akce.

Na Kubě tak můžete zažít pravý kurz salsy, který doplňují poznávací procházky po Havaně, poznat vnitrozemí Kuby během adrenalinové jízdy džípem, nebo se potápět v okolí některého z ostrůvku, které jsou při pobřeží hlavního ostrova.

Dominikánská republika je karibskou jedničkou v oblasti golfu. Proslulá je zejména oblast v okolí Punta Cana. A i tady je samozřejmě možné strávit velkou část dovolené na palubě lodi a následně se šnorchlem, nebo kompletní potápěčskou výbavou pod vodou.

Mexiko se stává v posledních několika sezonách stále oblíbenější. Tady se nejčastěji volný čas tráví poznáváním mayských památek. Není divu, jen na poloostrově Yucatan jich je několik světoznámých.

Související články

Výběr článků

Načítám