Hlavní obsah

Kam se vydat na Kubě, když nechcete jen polehávat na pláži?

ESO travel, Lucie Štěrbová

Tabákové plantáže, odkud pocházejí ty nejlepší doutníky na světě, unikátní vápencové útvary (mogoty), pastelově zbarvené domky v Trinidadu, Údolí cukrovarů nebo park Topes de Collantes s nejvyšším vodopádem na Kubě, to je jen malý výčet zajímavostí, které nabízí zvídavým turistům Kuba.

Článek

Velké procento lidí vidí za dovolenou na Kubě jen polehávání na pláži, popřípadě u bazénu bez možnosti prožít své volno aktivně. Kuba ale rozhodně nejsou jen pláže, hotely a míchané koktejly na baru. Je to země bohatá na přírodní krásy i kulturní památky, které určitě stojí za to navštívit.

A že toho má tento karibský ráj opravdu co nabídnout – jak znalcům historie a milovníkům umění, tak i outdoorovým nadšencům a lidem zajímajícím se o tropickou faunu a floru. Jsou zde historická města z koloniálních dob, unikátní přírodní ekosystémy a kultura sice velmi odlišná od té naší, ale o to více zajímavá. Vytipovali jsme proto několik zajímavých míst, které pobyt na Kubě dokáží velmi dobře zpestřit.

Paříž uprostřed Karibiku – kubánská Havana

Kubánská Havana je nejen hlavním městem Kuby, ale s více než 2 miliony obyvatel i největší metropolí celého Karibiku. První zmínka o „La Habaně“ se objevila už v roce 1515 a dodnes zde můžeme nalézt rozsáhlé stavby vzniklé právě v tomto období. Havana je ukázkovým příkladem toho, jak je možné architektonicky skloubit koloniální památky s budovatelskými prvky doby komunismu tak aby to nepůsobilo nesourodě.

Právě unikátní architektura historického jádra zvaného „Stará Havana“ vynesla toto město až na seznam světového dědictví UNESCO. Navíc je kubánská metropole dle statistik jedním z nejbezpečnějších měst nejen Latinské Ameriky, ale i v celosvětovém měřítku.

Při návštěvě Havany si určitě nenechte ujít prohlídku havanské pevnosti La Fuerza. Ta je centrálním bodem celého opevnění města a zároveň vůbec nejstarším opevněním na celém americkém kontinentu. Další známou stavbou je havanský Capitol z let 1926-29. Jeho podoba s Capitolem, který stojí ve Washinghtonu rozhodně není náhodná – jde o jeho kopii, která je dokonce vyšší než původní stavba v USA. Téměř povinností je i prohlídka náměstí Las Armas s koloniálními paláci po jeho obvodu a bývalého prezidentského paláce.

Duší a srdcem Staré Havany je pak bezesporu pobřežní kolonáda Malecón. Tento osm kilometrů dlouhý bulvár je orientovaný směrem k americkým břehům a je symbolem svobody a kubánského nočního života. Svou návštěvu Havany pak můžete stvrdit podpisem na zeď v nejslavnější restauraci v zemi. Možná se váš podpis bude skvět vedle podpisu některé z celebrit, které podnik Bodeguita del Medio navštívily před vámi.

Casa Particular – domácí hotely
Na Kubě sice funguje socialismus sovětského typu, i přesto ale mohou místní obyvatelé drobně podnikat. Jednou z možností, jak si mohou vydělat konvertibilní peso je pronájem jedné (ale podle předpisu maximálně dvou) místností jako tzv. casa particular – zjednodušeně ubytovny pro turisty. Tuto možnost hojně využívají „baťůžkáři“, ubytování je totiž levné, čisté a příjemné. Navíc mají možnost nahlédnout „pod pokličku“ běžného života na Kubě.

Uprostřed tabákových plantáží v oblasti Viňales

Pravý kubánský doutník je jen jeden a pochází z tabákových plantáží v údolí Viňalés zhruba 200 kilometrů od kubánské metropole Havany. Do Viňalés ale turisté nejezdí jen obdivovat zručnost baličů doutníků, ale i krasové útvary – tzv. mogoty. Tyto homolovité vápencové útvary jsou vidět již z daleka a nejednomu vyznavači lezení zvedá pohled na ně tlak.

Pokud není zdolávání skalních masivů váš koníček, tak můžete vyrazit na prohlídku Zdi prehistorie. Pod tímto honosným názvem se schovává zářivými barvami pomalovaná skála, která zobrazuje vývoj člověka od trilobita až ke kubánské revoluci v roce 1959. Vznikla v 60. letech na přání Fidela Castra a můžete ji buď milovat, nebo nenávidět – nic mezi tím. Tisíciletá součinnost vápence a vody stojí za vznikem komplexu vápencových jeskyní. Tu největší – Indian Cave – lze prozkoumat z loďky na hladině podzemní řeky.

Mekka kultury – Trinidad

Dalším z velkých center Kuby je Trinidad v centrální části hlavního ostrova. Ten je považovaný za kulturní centrum země a důkazem toho je množství uměleckých galerií v jeho ulicích. Poznávacím znamením Trinidadu jsou domy vymalované v pastelových barvách, které tak vytvářejí naprosto unikátní panorama města. Trinidad je mimo jiné dalším z celkem osmi kubánských míst, které se mohou pyšnit zápisem na listině UNESCO. V Trinidadu se také nachází jedna z nejkrásnějších kubánských pláží – Playa Ancon.

Na dohled od města se rozkládá „Údolí cukrovarů“, kde se dříve na zhruba 270 kilometrech čtverečních nacházelo více než 70 cukrovarů. Tato oblast tak byla světovým centrem výroby cukru a pracovalo zde až 30 000 otroků. Dnes toto období připomínají jen budovy zaniklých cukrovarů, muzea a informační tabule.

Che Guevara – Castrova pravá ruka
Podobiznu revolucionáře Che Guevary zná snad každý. Jen málokdo ale ví, že byl argentinským lékařem a později vůdcem kubánských guerill. V roce 1959 byl jedním z hlavních strůjců sesazení diktátora Batisty a následně několik let jedním z nejvyšších mužů v zemi. V roce 1966 ale z kuby odešel a rozhodl se dál šířit revoluci. Právě to se mu stalo osudným – téhož roku byl zajat a popraven v Bolívii.

Panenská příroda pohoří Escambray´s

Bylo by chybou navštívit Kubu a vyhnout se pohoří Escambray´s, které se také nachází v centrální části. Na úbočích hor se pěstuje světově proslulá káva a o trochu výš můžete s průvodcem prozkoumávat panenské deštné pralesy. Pro „vodomily“ je pak téměř povinností návštěva NP Topes de Collantes a nejvyššího vodopádu na Kubě – Salto de Caburní – padajícího z výšky 62 metrů do průzračného, ale chladného horského jezírka. Všude kolem roste v tomto parku lilie Mariposa , která je národní květinou Kuby a které se díky jejímu vzhledu přezdívá „motýlí květ“. Jedno z kubánských pořekadel říká, že „dům není kompletní, pokud na zahrádce nekvete motýlí květ.“

Nenechte si ujít:
Guama Guama je indiánská vesnice pojmenovaná podle domorodého vůdce, který se v 16. století vzepřel Španělům. Na členy své rodiny byl ale krátký – nakonec ho zabil ze žárlivosti jeho vlastní bratr, kterému svedl ženu. Dnes sem turisté jezdí nejen za tradiční kulturou, ale i na unikátní krokodýlí farmu.
Cienfuegos „Perla jihu“ nebo také „Město tisíce ohňů“ – to je Cienfuegos, které bylo dříve místem světového obchodu s cukrovou třtinou a cukrem. Založeno bylo francouzskými usedlíky a dodnes se může pyšnit neopakovatelnou francouzskou atmosférou.
Santa ClaraNejvětšími lákadly městečka jsou mauzoleum a pomník „Velkého Che“ – revolucionáře Che Guevary. Ten byl po své popravě uložený do neoznačeného hrobu v Bolívii. Až v roce 1997 byly jeho ostatky převezeny na Kubu a uloženy právě v městečku Santa Clara, ve kterém proběhla poslední bitva Kubánské revoluce.

Související články:

Podrobnější informace o Kubě a přilehlých tropických ostrůvcích naleznete na tomto specializovaném webu o Kubě.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Kubu

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku a Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Kuba:

Seznámíte se s architekturou koloniální Havany a Trinidadu, spatříte jedinečné přírodní krásy oblasti Viňales a pohoří Sierra del Escambray.

Historická architektura. Uvidíte koloniální architekturu významných kubánských měst. Zpestřením bude celodenní plavba katamaránem na ostrůvek Cayo Macho de Afuera.

Během tohoto okruhu poznáte celý ostrov včetně východní provincie Santiago de Cuba a Granma. Santiago je druhým turisticky nejoblíbenějším městem.

Anketa

Co vás na Kubě nejvíce láká k návštěvě?
Havanu
46,3 %
Tabákové plantáže v údolí Viňales
15,1 %
Trinidad
12,4 %
Pohoří Escambray´s
10 %
NP Topes de Collantes
3,9 %
Cienfuegos
3,9 %
Jiné místo
8,4 %
Celkem hlasovalo 458 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám