Hlavní obsah

1500 králů na jednom místě potkáte v Krugerově parku v Jižní Africe

Když se řekne Afrika, většina z nás si jako první nepředstaví hliněné stavby v Mali nebo pro Evropana prakticky neznámý střed kontinentu. Jako první si všichni vybaví řvoucího lva, slona trhajícího plody ze stromu chobotem nebo opici přeskakující ze stromu na strom. To, co dělá Afriku Afrikou, jsou národní parky jižní a východní Afriky. Představíme vám místo, kde opravdu platí heslo ze starých map: Tady žijí lvi. Podíváme se do Krugerova národního parku.

Foto: bigstock.com

Setkání se lvem může být i roztomilé.

Článek

Vládcem všech afrických národních parků je právě ten Krugerův. Jmenuje se po Paulu Krugerovi, který byl na konci 19. století čtyřikrát zvolen prezidentem JAR a patří k největším v Africe i na celém světě. Králové z titulku jsou pochopitelně králové zvířat – lvi. Každý rok jich tu strážci parku pozorují okolo 1500. A také 3000 zeber nebo 115 tisíc antilop. Nejstarší národní park v Africe (založili ho už roku 1902) právem patří mezi druhově nejrozmanitější místa na celém kontinentu.

Jak jeho návštěva probíhá? Většinou se vyráží hned po snídani. Nasednete do terénního vozu řízeného zkušeným průvodcem a vyjedete (dobré cestovky mají takovou vyjížďku v ceně zájezdu). Ranger vás zaveze na vytipovaná místa, kde určitě najdete gazely a postupně možná i kompletní velkou pětku (lev, nosorožec, buvol, levhart, slon).

Foto: bigstock.com

Na slony v Krugerově parku narazíte celkem často.

K večeru se velmi pravděpodobně dostanete do městečka Hazyview na okraji parku. Je tam velmi dobré zázemí pro přenocování a velká část turistů proto míří na noc právě sem. Kdo ovšem jede dál na jih na pobřeží Jihoafrické republiky, spí často ve Svazijsku (malá země na hranicích Jihoafrické republiky a Mosambiku).

Svazijsko nabízí příjemná zpestření cesty přírodou v podobě exkurze ve sklárně nebo návštěvy velkého řemeslného trhu, místního „údolí Králů“ nebo vesnice Mantenga Village s ukázkou tradičních tanců. Že jste nechodili do tanečních? Nevadí, atmosféra vás pohltí i tak. Silné rytmy bubnů, ozdobami a malůvkami pokrytí tanečníci dostanou každého, i když nechce.

Foto: bigstock.com

Buvolů se po parku prohánějí tisíce.

Možná je i návštěva některé z nedalekých soukromých rezervací. V klasických národních parcích je totiž pohyb turistů částečně omezen. V soukromé rezervaci si ale můžete najmout džíp s rangerem, který smí jezdit i tzv. off-road – tedy mimo vyznačené cesty.

Soukromých rezervací je tu samozřejmě mnoho, některé najdete právě v těsné blízkosti nejznámějšího národního parku v JAR – Krugerově parku. Sem míří většina turistů hlavně pro veliké množství zvířat, která je tu poměrně snadné spatřit i bez dlouhého čekání. Další možnosti, kam vyrazit na safari, vám poradí přímo v hotelu anebo v cestovní kanceláři, se kterou se na safari vydáte. V rámci některých zájezdů už navíc bývá safari v několika národních parcích v ceně, takže se nemusíte o nic starat a jen si užívat divočiny.

Přečtěte si o Africe více:

Mezi slony s golfovými holemi

V Jihoafrické republice je velmi těžké odolat mnoha svodům. Kromě safari tu najdete jedno z nejlepších golfových hřišť světa, můžete se nechat unášet božskou krajinou anebo zažít skvostné potápění ve zdejších mořích.

Foto: bigstock.com

Jezdit po africké přírodě je pro evropského řidiče balzám na nervy.

Mimochodem když nedávno americká televize CNN vyhlašovala 10 nejlepších golfových hřišť v Africe, do výběru se dostala dvě z Jihoafrické republiky – Gary Player Golf Course v Sun City a Francourt Links ve Western Cape. Inu širých zelených plání mají na černém kontinentu dost, takže špičková golfová hřiště se budují dobře. A zahrát si golf v Africe, to je něco, co jen tak někdo nezažije.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Jižní Afriky

Poznejte fascinující divočinu Krugerova národního parku, velkého jako třetina České republiky, nebo ohromná sloní stáda v Addo Elephant.

Spolu s českým průvodcem si během 16 nezapomenutelných dnů odpočinete i u mysu Dobré naděje a u vinic v okolí Kapského Města.

Absolutní klid, pohoda, jen hory a okolní příroda. Tak to vypadá v Dračích horách, které na této cestě poznáte spolu s úžasnými zátočinami řeky Blyde a všemi krásami Kapského Města včetně Stolové hory.

Splňte si sen a vydejte se s námi do Afriky. Nyní levněji než kdy dříve!

Podívejte se na další ze zájezdů za exotikou z nabídky cestovní kanceláře ESO travel.

Čtěte dále:

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Vydali byste se do Afriky na safari?
ano
91,7 %
ne
2,8 %
radši do zoo, je to blíž a mají tam stánky s klobásami
5,5 %
Celkem hlasovalo 36 čtenářů.

Jižní Afrika patří k nejlevnějším místům světa

Pro Evropany to rozhodně platí. Kurz jihoafrické (a namibijské stejně tak) měny v posledních letech výrazně klesnul – od loňska o 25 %, za poslední čtyři roky dokonce o 40 %.

Pád jihoafrické měny můžeme pozorovat i na populárním „Big Mac Indexu“, v němž hraje roli cena hamburgeru Big Mac v různých zemích světa. Britský magazín The Economist jej sleduje od roku 1986. Z letošních čísel vyplývá, že Jihoafrická republika je čtvrtou nejlevnější (41. nejdražší) z 44 sledovaných zemí světa. Průměrná cena Big Macu je tam 1,77 amerického dolaru, zatímco v České republice přijde tento hamburger na 3 dolary a ve Švýcarsku dokonce na 6,44 $.

Tento pokles přilákal loni 25 tisíc lidí z pětimiliónového Dánska, Čechů, kterých je celkově dvakrát víc, odcestovalo do Jihoafrické republiky jen 6 tisíc. Jelikož rand vůči evropským měnám dále oslabuje, lze očekávat vzrůstající trend návštěvnosti.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám