Hlavní obsah

Nejlepší pláže mimo letní sezónu? Pod mexickými pyramidami nebo na „ostrově svobody“

Léto se pomalu mění v podzim a spousta Čechů už má letošní hlavní dovolenou za sebou. Ti ostatní přemýšlejí, kde by mohli strávit pár podzimních dnů. Co takhle zabořit nohy do vyhřátého písku na některé z nejlepších pláží Kuby, Mayské riviéry, stále překvapujícího Vietnamu nebo božských Malediv?

Foto: bigstock.com

Unikněte šedi podzimních dnů přímo do exotického ráje!

Článek

Sychravé dny plné vlezlého vlhka a chladu si letos můžete ušetřit, aspoň některé. Stačí si vybrat z nejlepších pláží třeba podle toho, čím si chcete své příjemné a zasloužené nicnedělání zpestřit. Objevováním koloniální architektury a známých mexických pyramid, prozkoumáváním malých maledivských ostrůvků nebo říše draků a přírodních rezervací?

Mayská riviéra: lenošení, výlety za památkami i do největšího podmořského muzea

Na Mayské riviéře začíná sezóna na přelomu října a listopadu. Ve východní části Mexika se nacházejí tak populární letoviska jako Cancún, Akumal, Playacar nebo Playa del Carmen i spousta menších míst, kde je radost pobýt. Nejlákavější je zde samozřejmě možnost objevovat okouzlující a mystické mayské památky, mezi nimiž můžeme jmenovat třeba tu nejslavnější – komplex Chichén Itzá.

Foto: bigstock.com

Odpočiňte si v Mexiku na nádherné pláži a zpestřete si pobyt poznáváním významných míst.

Nejoblíbenějším letoviskem Mayské riviéry je právem Cancún, město plné nejrůznějších podniků, restaurací, barů, obchodů, město s největším počtem hotelových pokojů v Mexiku. V původní rybářské vesničce dnes žije asi 700 tisíc lidí, po celý rok se to tu však hemží nespočtem turistů. Cancún byl vytvořen jako protiváha k Acapulku na západním pobřeží a přesné místo údajně vybíral podle zadaných parametrů a požadavků počítač. Jeho odpůrci dávají stále všemožně najevo, že jde o jakousi turistickou oázu vzdálenou všední realitě Mexika, kterou v takovém turistickém komplexu nepoznáte.

Cancún nabízí nejen nádherné dlouhé písečné pláže a tyrkysové vody Karibského moře se třpytícími se vlnkami. Za dobrodružstvím se můžete vydat na Chichén Itzá, na ostrov Žen – prý nejkrásnější místo v Mexiku, Teotihuacán nebo pod vodu, do největšího podmořského muzea na planetě, v němž je k vidění na 400 soch v životní velikosti. Muzeum, které zde vytvořil sochař a vášnivý potápěč Jason De Caires Taylor, ročně navštíví až 750 tisíc zvědavců.

V Cancúnu je velmi rušno, komornější atmosféru poskytuje například Playa del Carmen. To už roky pyšně nosí označení „srdce Mayské riviéry“ a nabízí prý nejkrásnější pláže v celé této oblasti. To, že je zde klidněji než v Cancúnu, neznamená, že byste se tu po několika dnech nudili. Naopak – kromě výletů se můžete vrhnout třeba na potápění, protože tato lokalita patří k těm nejlepším na světě.

Foto: bigstock.com

Playa del Carmen. K tomuto místo zkrátka není co dodat.

Kuba: nejvíc táhne Varadero a poznávání měst

Na Kubě si zase přijdou na své zvědavci, kteří chtějí poznat trochu té koloniální kultury a architektury. Skvostné pláže, z nichž se vám už nebude chtít domů, jsou tu samozřejmostí. A většina turistů na nich pochopitelně skončí, až pro 75 % z nich to znamená pobyt ve Varaderu, největším kubánském letovisku, v němž si můžete užít luxusu, kolik si zamanete. Stejně jako o Cancúnu i o Varaderu se říká, že jde o turistické ghetto, v němž Kubu samotnou ani náhodou nespatříte a musíte se vydat do některého z dalších měst, abyste místní kolorit poznali.

K nejoblíbenějším místům na Kubě patří samozřejmě hlavní město Havana, Trinidad, národní park Alejandro de Humboldt nebo pohoří Sierra Maestra.

Foto: bigstock.com

Kuba má jedny z nejkrásnějších pláží na světě. Pobyt na ostrově si ale určitě zpestřete i návštěvou měst, například Trinidadu.

Pokud se nechcete ve statistikách zapsat právě k oněm 75 % turistů, vydat se můžete třeba na východ Kuby, kde najdete menší resort Guardalavaca nebo na malebné kubánské ostrovy Cayo Coco či Cayo Largo skýtající luxusní all inclusive resorty, v nichž během několika málo vteřin zapomenete na všechny starosti.

Maledivy: stále dostupnější exotický ráj

Ať už se chystáte na dovolenou ve dvou, na líbánky, nebo na rodinný pobyt, Maledivy vám vždy splní vaše přání. Té krásy na plážích pod palmami se nebudete moci nabažit, lahodných drinků jakbysmet. Maledivy vám také nabídnou poznání islámské kultury, alespoň do té míry, do jaké budete chtít. Podívat se můžete na Páteční mešitu nebo Islámské centrum. Z ostatních zajímavostí můžeme jmenovat například Národní muzeum, menší či větší ostrůvky, metropoli Malé či tradiční místní trhy.

Foto: bigstock.com

Maledivy už nejsou jen pro ty nejmajetnější. Třeba čekají právě na vás!

Maledivy skýtají příležitosti pro úžasné potápění a šnorchlování i jiné vodní aktivity. Vyzkoušet zde můžete jízdu na kajaku, windsurfing, vodní lyže nebo projížďku na vodním skútru a další.

K častým snům cestovatelů patří pobyt v bungalovech jen pár centimetrů nad vodou nebo návštěva podvodní prosklené restaurace s výhledem na podmořský život pět metrů pod hladinou.

Vietnam: mějte překrásnou pláž sami pro sebe

Poznat pestrobarevný Vietnam s těmi nejkrásnějšími zákoutími i nejzajímavějšími, mezi turisty oblíbenými místy, to je skvělý cíl. Ale co takhle si mezi návštěvou Hanoje, ochutnáváním místních specialit a obhlídkou zdejších trhů odpočinout na některé z nejkrásnějších pláží?

Čtěte také:

K dobrým tipům patří například Non Nuoc Beach. Je velká, skvěle udržovaná a klidnější než většina ostatních. Může se jednoduše stát, že tu budete úplně sami. Pláž se velmi pozvolna mění v krásné čisté moře a táhne se v délce asi pěti kilometrů podél Mramorových hor. I ty stojí za to vidět zblízka. Pět mramorových vrchů symbolizuje pět buddhistických prvků vesmíru – vodu, kov, dřevo, oheň a zemi.

Foto: bigstock.com

Některé pláže ve Vietnamu mají zcela nezaměnitelnou atmosféru.

Velmi populární je také sedm kilometrů dlouhá městská pláž Nha Trang ve stejnojmenném městě, v hlavním městě vietnamské provincie Knanh Hoa. Na světlém písku u průzračné vody si dokonale odpočinete a odpočinek si můžete zpříjemnit procházkou po nejlepší vietnamské promenádě. Ráj zde najdou i milovníci šnorchlování a potápění nebo zájemci o poznávání přilehlých ostrovů a ostrůvků.

Mezi výčtem oblíbených vietnamských pláží rozhodně nemůže chybět Dam Trau Beach, My Khe Beach či An Bang Beach.

Inzertní sdělení: Exotické pláže jsou na podzim skvělé!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá ze svých zájezdů.

Nemračte se na mračící se kolemjdoucí s deštníky. Vyrazte na báječnou dovolenou do vzdáleného, kulturně nabitého a odpočinek skýtajícího Vietnamu a vraťte se rozzáření a nabití energií. Relaxace v luxusním stylovém resortu přímo na pláži vám vlije optimismus do žil!

Přemýšlíte, kde si ještě letos užít dovolenou? Vyzkoušejte překrásné pláže a úžasnou koloniální architekturu a kulturu Kuby. Relaxujte, poznávejte, obdivujte a užívejte si luxusu hotelu stojícího přímo na pláži!

Čtěte dále:

Přečtěte si článek o plavbě po Karibiku, nahlédněte na tajemné sopky z jezera Nicaragua nebo na pestrobarevný revoluční ostrov. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Která ze zemí v článku vás láká?
Maledivy.
16,7 %
Vietnam.
12,5 %
Kuba.
18,3 %
Mexiko.
21,7 %
Všechny stejně.
25,8 %
Ani jedna.
5 %
Celkem hlasovalo 120 čtenářů.

Nha Trang vám dovolí odpočívat i poznávat

Vietnamské město Nha Trang je cestovatelskou výzvou. Kromě pobytu na dlouhé, skutečně krásné a dobře udržované pláži si odsud totiž můžete odvézt spoustu dalších zážitků. Samozřejmě zde můžete vyzkoušet nejrůznější vodní sporty, zejména potápění a šnorchlování, ale i další.

Poměrně rozvinuté je zde lázeňství, proto pokud máte rádi wellness, neváhejte a zajděte si na některou z oblíbených procedur, jakou je třeba bahenní zábal, masáž, sprchování minerální vodou či koupání v rozmanitých bazénech a bazéncích.

Přes den i v noci je stále kde se bavit. V Nha Trang je ohromné množství restaurací, barů a dalších podniků, kde to stále žije. Neošiďte se o ochutnávku ryb a mořských plodů, jejich chuť vás jistě překvapí!

Nha Trang si oblíbí i milovníci historie a památek, protože těch je tu skutečně dost. Vila posledního vietnamského císaře, věže chámské kultury ze 7. století, pagoda Long Son nebo několik míst pojících se k významnému francouzskému lékaři Alexandru Yersinovi, jenž objevil původce dýmějového moru a dlouho v Nha Trang pobýval. 

Související články

Výběr článků

Načítám