Hlavní obsah

Chystáte se do New Yorku? Máme pro vás sedmičku míst, která nesmíte vynechat

5600 mrakodrapů, 170 jazyků, 40 miliónů turistů. To je New York v číslech. Opravdový New York ale do čísel nevtěsnáte. New York se musí zažít. Panorama mrakodrapů na Manhattanu je vidět už z letiště JFK a mnohým se při pohledu na něj rozbuší srdce. Chystáte se v budoucnu také vyrazit do města, které nikdy nespí? Máme pro vás tipy na sedm míst, která nesmíte minout.

Foto: www.bigstockphoto.com

Neogotické pilíře Brooklynského mostu a za ním One World Trade Centre. Tak vypadá neworské panorama dnes.

Článek

Celý New York nepoznáte ani za týden a budete se muset ještě několikrát vrátit. Srdce New Yorku, čtvrť Manhattan, ale stihnete poznat už za čtyři pět dní. Pravda, bude to pořádně intenzívní poznávání, ale bude stát za to. Na den, který začnete na „hipsterské“ High Line a uzavřete na vyhlídce Top of the Rock, nikdy nezapomenete.

Kam tedy v New Yorku určitě vyrazit?

1. Top of the Rock

Nejkrásnější není výhled z Empire State Building, ale pohled na něj z jiné slavné vyhlídky. Plošina zvaná Top of the Rock je součástí komplexu Rockefellerova centra a otevřeno má každý den do půlnoci. Pokud váháte mezi návštěvou Empire State Buildingu a Top of the Rock, vsaďte na druhý jmenovaný – uvidíte nejen nasvícený slavný mrakodrap, ale i celý Central Park nebo mrakodrap Chrysler.

Věděli jste, že New York je nejfotografovanější místo světa? Pozor, vyletí ptáček! Která místa na planetě jsou nejfotografovanější?

Foto: www.bigstockphoto.com

Nejkrásnější výhled na New York je z vyhlídky Top of the Rock. Vydejte se sem před západem slunce a pak počkejte, až se setmí.

Součástí Rockefellerova centra je i aukční síň Christie´s, televize NBC a před Vánoci i slavné kluziště a ještě slavnější vánoční strom (vzpomeňte na film Sám doma II). A pamatujete na slavnou fotografii dělníků, kteří svačí vysoko ve výšce na traverze nad New Yorkem? Tak ta vznikla právě při výstavbě tohoto komplexu.

2. High Line

Chcete-li zažít uvolněnější atmosféru umělecké čtvrti Chelsea, kupte si ráno veliký kelímek slabé americké kávy, donut a vydejte se na newyorskou High Line – parčík, který vznikl nad zemí, v místech, kudy dříve vedla železniční vlečka. Její připomínkou jsou i koleje, které jsou na některých místech vkusně zakomponované do netradiční parkové promenády.

Foto: www.bigstockphoto.com

Náměstí Times Square žije ve dne, ale větší zážitek z něj budete mít v noci, kdy tu září obrovské neony a reklamní obrazovky.

Chodník/park nad zemí se vine v délce 2,33 kilometru a z výšky je báječný výhled na čtvrť Chelsea s cihlovými domy s typickými požárními schodišti. Mimochodem, High Line vznikla i díky velké podpoře od místních obyvatel, kteří vlastníma rukama pomáhali s její renovací.

3. Ground Zero

Na ohromné ploše s dvěma obrovskými černými bazény, které kopírují obvod dvou zničených věží WTC, je zvláštní klid. Hluk dopravy sem doléhá jen z dálky, lidé tu nevědomky tiší hlas. Místo, kde se v roce 2001zřítila Dvojčata a kde zemřely tisíce lidí, dodnes silně působí na většinu těch, kteří k němu přijdou. Po obvodu dvou ohromných bazénů jsou do kamene vytesána jména všech obětí. A nad vším se tyčí skelet původního centra, které přetvářejí v památník.

Foto: www.bigstockphoto.com

Takhle dnes vypadá místo, kde stávaly dva mrakodrapy Světového obchodního centra.

Symbolem naděje je nové vzniklý mrakodrap One World Trade Centre a také „Přeživší strom“ – hruška, která zůstala stát uprostřed trosek. V listopadu 2001 ji záchranáři vykopali a nechali převézt do sadu, aby se v roce 2010 vrátila zpět na místo. Pohled na ni je mimořádně působivý.

4. Muzeum moderního umění, MoMA

Milujete moderní umění? Pak se obrňte trpělivostí, protože vás čekají pořádné fronty, a vydejte se na 53. ulici mezi 5. a 6. avenue. Právě tady totiž leží jedna z nejslavnějších a nejvýznamnějších institucí svého druhu na planetě. Dnes by nikoho při pohledu na davy turistů, kteří do komplexu MoMA míří, nenapadlo, že v roce 1929, kdy muzeum vzniklo, byl jeho domovem malinký byt.

Foto: www.bigstockphoto.com

Muzeum moderního umění se těší obrovskému zájmu turistů. Počítejte tedy s frontami.

V několika patrech jsou k vidění tisíce exponátů – fotografií, grafik, soch, obrazů… Největší popularitě se pak logicky těší díla nejslavnějších umělců – namátkou Vincenta van Gogha, Pabla Picassa, Salvadora Dalího, Andy Warhola nebo Paula Gauguina.

5. Central Park

Neexistuje slavnější městský park! Central Parkem se můžete za pěkného počasí toulat hodiny, ostatně na šířku má 800 metrů a na délku 4 kilometry. Výhled na něj prý dokonce zvyšuje cenu bytů. Narazit v něm můžete na několik velkých vodních ploch, na hrad Belvedere, softbalová hřiště, dvě kluziště, ale i na tisíce běžců a zamilovaných dvojic na procházce.

Foto: www.bigstockphoto.com

Central Park je nejslavnějším městským parkem světa. S rozměry 4x0,8 kilometru je zelenou oázou uprostřed velkoměsta.

Fanoušci Beatles by rozhodně neměli vynechat oblast zvanou Strawberry Fields, která leží nedaleko obytného domu Dakota. Právě tady byl v roce 1980 zavražděn John Lennon. Zavzpomínat na něj můžete třeba u mozaiky s nápisem Imagine a spolehněte se na to, že v okolí bude někdo na kytaru hrát ty největší z hitů od Beatles.

6. Madison Square Garden

Návštěvou Madison Square Garden máme na mysli návštěvu některé z událostí, kterých se uvnitř odehraje zhruba 320 do roka. Pro Čechy jsou nejatraktivnější hokejové zápasy New York Rangers. Zapomeňte ale na to, že za vstup dáte pár korun a uvnitř hrdlo prolijete levným pivem. Ceny lístků na slavné Jezdce začínají v základní části na zhruba 150 dolarech. Pokoušet štěstí samozřejmě můžete u překupníků před halou, ale riskujete, že se na zápas s falešným lístkem nepodíváte vůbec.

Foto: www.bigstockphoto.com

Madison Square Garden je jednou z nejslavnějších sportovních staveb světa. Je například domovem New York Rangers nebo New York Knicks.

Alternativou k „drahým“ Jezdcům je výlet na Long Island na zápas New York Islanders. Lístky do Nassau Coliseum jsou sice levnější, před halu se ale jen těžko dostanete místní dopravou a taxík cenu za tenhle výlet pořádně zvýší.

7. Brooklynský most

Až po něm půjdete, neobracejte se v půlce, ale dojděte až do Brooklynu a pak na promenádu Brooklyn Heights, ze které je nádherný výhled na dolní Manhattan i na most v popředí. A při cestě po Brooklynském mostě radši nemyslete ani na to, že v roce 1893, těsně po slavnostním otevření, mezi korzujícími lidmi vypukla panika, že most padá, a 12 jich bylo ušlapáno.

Dnes se vám tohle na mostě nestane. Mezi neogotickými pilíři, které jsou pro něj tak charakteristické, sice proudí davy turistů, ale není jich tolik, abyste si nestihli udělat pěknou fotku.

Inzertní sdělení: Vydejte se s ESO travel do USA!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do USA:

Prožijte tři noci ve městě, které nikdy nespí. Vydejte se s námi na kratší, nicméně velmi intenzívní zájezd do New Yorku. Vyberte si některý z luxusních hotelů na centrálním Manhattanu a pak se nechte pohltit atmosférou!

Vystoupejte na Empire State Building, projděte se po Brooklynském mostě, vyplujte k soše Svobody… a dejte se velkou kávu, vychutnejte si donut a nasajte kosmopolitní atmosféru města.

Krásné pláže a ještě krásnější dívky na nich. Národní park Everglades a město zábavy a zábavních parků pro celou rodinu, Orlando. A pak také Overseas Highway nebo Miami. Na Floridě se rozhodně nudit nebudete…

… a nakonec vám sedm nocí ještě bude málo! Vydejte se pod křídly ESO travel na Floridu, zajistíme pro vás zapůjčení auta, postaráme se o vaše ubytování a navrhneme vám ten nejlepší program.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o chrámu visícím na skále, o nejluxusnějších destinacích v Řecku nebo o přehradě Hoover Dam. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Byli jste už někdy na dovolené v New Yorku?
Ano, jednou a stačilo.
5,2 %
Ano a chci se tam vrátit.
33,4 %
Ano, několikrát.
7,2 %
Ne, ale láká mě.
42,7 %
Ne a nechi tam vyrazit.
11,5 %
Celkem hlasovalo 347 čtenářů.

Tipy „pro přežití“

New York je obrovské město, které může některé až děsit. Není se ale čeho bát – orientace ve městě je jednoduchá, lidé milí a bezpečnost v posledních desetiletích opravdu vysoká.

  • Cestujte metrem! Pryč jsou doby, kdy bylo newyorské metro synonymem nebezpečí. Pokud se nevydáte nějakou z linek do srdce Bronxu nebo nevyrazíte na neosvětlený a temný konec nástupiště, jste pod zemí v bezpečí. Doprava metrem je navíc levná. Pozor si dejte jen na označení local a express – zatímco první staví ve všech stanicích, express projíždí a staví jen v těch nejvýznamnějších.
  • Dejte si pizzu! Americkou a s pořádně silným těstem! A nebojte se toho, že bude suchá a gumová. Americká pizza naopak krásně křupe a je pokrytá bohatou vrstvou rozteklého sýra. Ve stánku nebo v hladovém okně vás vyjde na zhruba pět dolarů.
  • Nebojte se zeptat! Obyvatelé New Yorku jsou nesmírně přátelští a rádi vám poradí, nebo pomůžou v nouzi. Na většině veřejných míst navíc fungují lidé, kteří vás nasměrují k pokladně, pošlou do správné fronty, vysvětlí, kde je vchod do atrakce…
  • Nakupujte! Kurz dolaru sice není velkým nákupům příliš nakloněný, alespoň malému nákupu ale neodoláte. Vydejte se do 11patrového outletového obchodního domu Macy´s nedaleko Madison Square Garden, nebo do outletového centra v New Jersey. Na své si přijdou i vyznavači amerických sportů – vybavení na softbal a baseball člověk ve Státech sežene i o třetinu levnější, navíc v mnohem větším výběru.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám