Hlavní obsah

Zapomeňte na průměrné hotely! Máme pro vás pět nejluxusnějších destinací v Řecku

Žádná přeplněná pláž nebo jídelna, ale soukromí v podání privátní terasy. V ideálním případě s vířivkou s výhledem na moře. Vychutnat si tu můžete výborné víno a pocit, že právě sem jezdí i celebrity. Pojďte se s námi podívat do nejkrásnějších a nejluxusnějších destinací v Řecku. Stojí to za to!

Foto: sorincolac (Bigstockphoto.com)

Typická architektura Santorini.

Článek

Projdeme si pětici řeckých ostrovů, které prosluly přírodními i kulturními zajímavostmi, památkami, ale také špičkovým zázemím v luxusních hotelech u sluncem věčně vyhřátých pláží. Zapomeňte na průměrné hotely a přeplněné pláže, čeká vás pětihvězdičkový luxus!

Santorini: Líbánky tu prožil i Brad Pitt

Začalo to tak trochu pekelně, ale výsledkem je ráj. Řeč je o romantickém řeckém ostrovu Santorini, který vznikl díky mohutné sopečné erupci. Původně jeden velký ostrov se po výbuchu rozdělil na několik menších, mezi něž patří i Santorini.

Foto: santomiramare.com

Pohled ze santorinského hotelu Santo Miramare není vůbec špatný.

Výsledek výbuchu se opravdu povedl. Při plavbě kolem ostrova to vynikne nejvíce. Před vámi z moře vystupují skaliska až 300 metrů vysoká. To ovšem zdaleka není všechno. Na útesech, které se volně svažují směrem k moři, je vidět chlouba Santorini – ikonický pohled na pitoreskní domečky s bílými zdmi a modrými střechami a dveřmi. Do toho občas prosvitne červená a pohádkový obraz, který zdobí nejednu pohlednici, je na světě. Kdo si v tomto prostředí počká do večera na západ slunce, ten se dočká romantiky až brutální.

Co jste o Santorini možná nevěděli

  • Na dovolenou na Santorini jezdí režisér Woody Allen (v oblibě má letovisko Imerovigli), v minulosti se na zdejších plážích ukázal i ruský prezident Vladimir Putin.
  • Mezi lokální tradiční vyhlášená jídla patří například koskosela, variace na v Řecku velmi populární strapatsadu, tedy směs z rozmačkaných rajčat, vajec, sýru feta a dochucujících ingrediencí.
  • Santorini patří do skupiny Kykladských ostrovů.

Ostrov se díky romantické atmosféře stal vyhledávaným cílem novomanželů a ostatních zamilovaných z celého světa. Vzniklo zde proto několik luxusních hotelů, kde ke standardnímu vybavení patří vířivka na terase nebo postele opravdu královských velikostí. Ukázkovým příkladem luxusu je hotel Mystique v letovisku Imerovigli.

Foto: mystique.gr

Užít si na masáž v báječném prostředí, to mohou hosté hotelu Mystique na Santorini.

Romantické kouzlo Santorini učarovalo některým celebritám, které sem jezdí trávit společné chvíle s partnery. Třeba Brad Pitt tu kdysi strávil líbánky s Jenifer Aniston, pobýval zde i se současnou manželkou Angelinou Jolie.

Kos: Ostrov s hotelem jen pro dospělé

V pásmu luxusních řeckých destinací nacházejících se poblíž tureckého pobřeží leží také Kos. Mísení dvou kultur a osobité turecké čtvrti vložené do jádra řeckých měst představují největší bohatství této části „Dodekanéských ostrovů“.

Ale Kos má i jinou zvláštnost – Blue Lagoon Resort. Pokud jste milovníci dětského křiku, tady si vůbec neužijete. Resort s více než šesti sty pokoji se snaží vyjít vstříc hlavně zamilovaným párům, a tak většinu zdejších aktivit umožňuje provádět jen dospělým. Do vířivky mohou jen návštěvníci nad 16 let, do restaurace smí rodiny s dětmi jen dva dny v týdnu. Po všem zmíněném nikoho nepřekvapí velké pohodlné postele na pokojích.

Foto: Elena Frolova (Bigstockphoto.com)

Řecké ostrovy hodně lákají romantiky a zamilované.

Kréta: Kde mají palác se 1400 pokoji?

Když od břehů Santorini vyplujeme na jih, narazíme na věhlasnou Krétu. O legendárním Minotaurovi a antických hrdinech už bylo napsáno dost. Podívejme se proto spíš na současnou podobu ostrova. I když tak úplně se od starověku odpoutat nemůžeme.

Lákavou destinaci z Kréty totiž mimo jiné dělá i bezpočet památek na doby hrdinských bitev a králů sídlících v úchvatných palácích. Ten největší z nich se jmenuje Knóssos a najdeme ho nedaleko Iraklionu, hlavního města ostrova.

Foto: neirfy (Bigstockphoto.com)

Palác Knóssos je výkladní skříní starověké kultury na Krétě.

Knóssos býval centrem kulturního života na ostrově a sestával z asi 1400 vzájemně provázaných místností. Menší, ovšem starší je palác Faistos. Stál tu už v dobách dědů našich dědů. A v dobách jejich dědů. A dědů dědů jejich…zkrátka už ve čtvrtém století před naším letopočtem. Dnes z něj mnoho nezbylo, ale stále lze poznat, kde se odehrávaly obětní obřady a velké ceremoniály. Když se na chvilku zastavíme mezi krétskými památkami a necháme na sebe působit elementy starořecké minojské kultury, atmosféra antických chrámů, paláců a legendárních hrdinů na nás přímo dýchá.

Rhodos: Stával tu jeden z divů světa

Východně od Kréty, směrem k Turecku, narazíme na celou řadu půvabných ostrovů, mezi něž patří i Rhodos. Do dějin se nesmazatelně zapsal mimo jiné tím, že zde stával jeden ze sedmi starověkých divů světa, Rhodský kolos. Šlo prý o čtyřicetimetrovou sochu z bronzu, která se do našich časů bohužel nedochovala.

Foto: byrdyak (Bigstockphoto.com)

Lindos na ostrově Rhodos - další místo, které prostě nenechá ničí foťák v klidu.

Zůstalo však mnoho dalších staveb jako středověký palác johanitů nebo celé jádro města Rhodos. Kdo ovšem nechce trávit čas jen chozením po památkách, ten si v klidu může užít místní špičkové pláže. Třeba ty s exkluzivními čtyřhvězdičkovými a pětihvězdičkovými hotely v destinacích Kolymbia či Faliraki.

Právě Faliraki se stalo častým cílem těch, kdo si chtějí především odpočinout na pláži a trochu se pobavit. To se dá například v místním obrovském akvaparku se 36 tobogány! Vyzkoušet je všechny, to je velká výzva.

Foto: Lucian Bolca (Bigstockphoto.com)

Pláž s vrakem se jmenuje Navagio a najdeme ji na severozápadě ostrova.

Zakynthos: Pláž jako z románu

Přehled zakončíme na ostrově Zakynthos. Kdyby neexistoval, nějaký romanopisec nebo malíř by si ho nejspíš musel vymyslet. Například zátoka s ostře řezanými skálami svírajícími pláž s pozůstatky ztroskotané lodě. Že to zní opravdu jako z knihy? Ale kdeže, Tohle, stejně jako nedaleké „modré jeskyně“ skutečně existuje a láká na Zakynthos cestovatele ze všech koutů zeměkoule. Nemáte chuť se k nim připojit?

Inzertní sdělení: Vydejte se na exkluzivní zájezdy do Řecka!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do Řecka:

Probudíte se a koukáte přímo do zátoky na nekonečnou mořskou hladinu a rozmanitě tvarované útesy kolem. Pětihvězdičkový hotel Mystique v lokalitě Imerovigli má špičkové vybavení a láká na skvělou polohu a nepopsatelné výhledy do krajiny.

Pětihvězdičkový luxusní hotel Annabelle v krétském letovisku Hersonissos se může pochlubit soukromou pláží s modrou vlajkou, oceněním pro pláže splňující nejpřísnější kritéria pro kvalitu služeb a čistotu vody a okolí. Vydejte se sem s námi na dovolenou!

Čtěte dále:

Přečtěte si o plavbách z Moskvy do Petrohradu, dále o poznávání divoké Aljašky nebo o tisících hvězd viditelných na noční obloze nad Bryce Canyonem. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika a Amerika.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Na který z řeckých ostrovů byste se nejraději vydali?
na Santorini
51,9 %
na Krétu
15,9 %
na Rhodos
11,5 %
na Kos
5,3 %
na Zakynthos
6,7 %
jinam
8,7 %
Celkem hlasovalo 208 čtenářů.

Řecké Benátky s větrnými mlýny

Mezi Kykladské ostrovy patří vedle Santorini i méně známý Mykonos. Malý (o výměře jen asi 20 × 14 km) kousek země přesto dokáže denně přilákat výletní lodě s 15 000 pasažéry na palubě. Čím to? Možná podobností jedné části pobřeží s populárními italskými Benátkami.

Město s domy vyvstávajícími rovnou z moře se jmenuje Chora a italskému protějšku je na první pohled opravdu podobné.

Mykonos je známý také kvůli rovným pláním. Tedy ne přímo díky nim, ale spíše díky velkému počtu na planinách stojících větrných mlýnů se zářivě bělostnou omítkou. Ta svítí daleko do kraje a poutá výletníky a jejich fotoaparáty. Projížďka kolem nich na koni prý patří k nezapomenutelným zážitkům, tvrdí místní.

Související články

Výběr článků

Načítám