Hlavní obsah

Do Salcburku na jeden z nejstarších adventních trhů. A pak dále do Alp na lyže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salcburk je celoročně vděčnou turistickou zastávkou. Rodiště Wolfganga Amadea Mozarta, které svou architekturou působí spíše italsky než rakousky, nadchne řadou památek, malebnými uličkami i bohatou kulturou. V nadcházejícím období láká adventními trhy, které patří k nejstarším na světě.

Foto: Profimedia.cz

Salcburku zima velmi sluší.

Článek

Salcburk je díky dobré dojezdové vzdálenosti z Česka ideální víkendovou destinací. Obzvlášť pro ty, kteří si chtějí udělat pouze rychlý městský výlet. Lyžařům zase může sloužit jako dobrý výchozí bod do zbytku regionu, a to zejména v případě, že si kromě hor chtějí užít i trochu městského ruchu.

Ten se soustředí v nevelkém centru, jemuž dominuje majestátní pevnost Hohensalzburg nebo Salcburský dóm a další barokní památky. Právě na náměstí u katedrály se koná zmiňovaný adventní trh, jehož kořeny sahají do 15. století. Tehdy tu prodejci nabízeli širokou škálu svého zboží. Teprve v 17. století se tu však začaly objevovat i různé dekorativní předměty nebo hračky. Tehdejší Nikolaimarkt, jenž dostal jméno po svatém Mikuláši, byl jedním z nejslavnějších trhů svého druhu a stál v těsném závěsu za Vídní, Norimberkem či Paříží.

Dnešní podobu získal trh v roce 1974 a pravidelně je zahajován ve čtvrtek před první adventní nedělí. Končí pak na Nový rok. Návštěvníci na něm mohou ochutnat sladké i slané rakouské speciality a zahřát se horkým punčem či svařeným vínem. Vánoční atmosféru mu dodávají nejen všudypřítomná světýlka, ale také honosné kulisy, jejichž návštěvu by turisté rozhodně neměli minout.

O podobu Salcburku se zasadili italští architekti, mezi nimi Santino Solari, který navrhl zmiňovanou katedrálu na hlavním náměstí nebo letohrádek Hellbrunn. Díky bílým fasádám působí Salcburk čistě a uhlazeně a má nepopiratelný italský ráz. Na přehnané zdobení budov si tu příliš nepotrpěli, tedy alespoň ne zvenčí.

Foto: Profimedia.cz

Tradice adventních trhů sahá v Salcburku daleko do minulosti.

Salcburský dóm nebyl v minulosti ušetřen destrukcí. Koncem druhé světové války bylo město bombardováno a zasažena byla i katedrála, přesněji její kopule. Ta byla po válce kompletně dostavena a nutno říct, že velmi umně. Známky předchozího poničení na ní nejdou vůbec poznat.

Od katedrály to turisté mohou vzít přes sousední náměstíčko do slavné Obilné uličky, nejrušnější nákupní ulice v historické části města. Ta proslula svými vývěsními štíty, které jsou původní. Firmy a obchody do nich velmi citlivě komponují svá loga, aniž by tím ničily genius loci. Nachází se tu také Mozartův rodný dům, uvnitř kterého je muzeum.

A když už je řeč o Mozartovi, Salcburk je také rodištěm slavné pochutiny pojmenované po tomto skladateli - Mozartových koulí. Ty jediné pravé můžete ochutnat v kavárně Cafe Konditorei Fürst. Jejich chuť je nesrovnatelně lepší než u napodobenin.

Za hodinu na svazích

Salcburk má tu výhodu, že leží v obklopení Alp. Vášniví lyžaři tak nemusejí na svahy vážit dlouhou cestu. Za hodinku mohou dojet například do oblasti Snow Space Salzburg, která se se středisky Flachau, Wagrain a St. Johann řadí k pěti největším lyžařským regionům v Rakousku. Nachází se v srdci Ski amadé a jde o jednu z lyžařsky nejrozmanitějších destinací v Alpách. Snad i proto se tu konají sjezdy Světového poháru.

Foto: Profimedia.cz

Ze Salcburku je to na hory co by kamenem dohodil.

Od loňské sezony zde funguje lanovkové propojení Panorama Link, díky němuž si mohou návštěvníci užít dvanáct vrcholů, pět údolí a celkem 210 kilometrů sjezdovek. Startovním bodem takzvané 12 Peaks Tour neboli cesty po dvanácti horách, je lanovka v St. Johann. Do Flachau mohou lyžaři dojet buď autem, nebo i bezplatným skibusem, který funguje pro jednodenní návštěvníky ze Salcburku.

Snow Place Salzburg se chlubí tím, že je vhodný a komfortní zejména pro rodiny s dětmi. Jde o první lyžařskou oblast, kde nainstalovali dětské ochranné prvky na všechny lanové dráhy. Pro malé návštěvníky je tu připravena také lesní trasa, kde čekají krampusové, čarodějnice a další bájné postavy regionu Pongau. Nechybí tu však ani nejrůznější parky.

Klasický jednodenní skipas pro Snow Space Salzburg letos vyjde na 61 eur (1485 korun). Dvoudenní je pak za 106,50 eur (2590 korun).

Rakouský Obertauern umí být divoký. Alternativou je klidnější Lungau

Cestování

Může se vám hodit na Firm.cz: Zájezdy do Rakouska

Reklama

Výběr článků

Načítám