Hlavní obsah

Vezměte na pomoc zahradní techniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci sezony musíme prořezat stromy, keře i živé ploty. Uklízíme spadané listí a plody. Naši pozornost vyžadují záhony a trávník, a nakonec i samotná zahradní technika, která nám práci zrychlí a v mnohém usnadní. Na které pomocníky se můžeme spolehnout?

Foto: Mountfield

Zahradní drtič Patriot PC 2800 má nože z oceli, které si poradí s větvemi o průměru až 40 mm. Součástí stroje je vyjímatelný průhledný box.

Článek

Obecně platí, že přístroje s výkonnějšími benzinovými motory nám významně ušetří námahu během činností, které jinak vyžadují velkou zručnost a sílu. V mnoha případech si však vystačíme s aku a elektrickými stroji.

Péče o trávu a půdu

Trávník naposledy sečeme, když se teplota ovzduší ustálí mezi 8 a 10 °C, což bývá koncem října. Při nižších teplotách již nesekáme. Na zimu mu ponecháme výšku zhruba 6 cm.

Pozor! Přerostlý trávník podporuje vznik plísní, stejně jako na zemi hnijící listí a ovoce.

Velkou travnatou plochu provzdušníme vertikutátorem, který prořeže porost, odstraní mech, hrubá stébla i plevel. Trávník po vertikutaci lépe vstřebá závlahu a živiny ze speciálního hnojiva.

Foto: Kärcher

Aku fukar na listí LBL 4 o bateriové platformě 36 V nabízí dvoustupňovou regulaci výkonu, přičemž dosahuje maximální rychlosti vzduchu 250 km/h. Cena 3890 Kč.

Záhony a políčka ošetříme ručně vedeným motorovým rotavátorem. Rozmělní ztvrdlou půdu, nakypří ji a provzdušní, vpraví do ní hnojivo. Na větších rozlohách se osvědčuje víceúčelový kultivátor. Je sice dražší, ale snadno ho proměníme ve výkonný traktůrek.

„Kultivátor nejenže zvládne do půdy zapracovat kompost a hnojiva tak dokonale, jak to ručně není možné zvládnout, ale zároveň ulehčí zdlouhavé a lopotné pravidelné rytí a rozkopávání drnů. V malých záhonech vystačíte s lehkým elektrickým kultivátorem, rozlehlé záhony zvládne výkonnější motorový stroj,“ říká Petr Tichý, zástupce sítě prodejen Hecht. Pro lehkou půdu vyberte přístroj s noži zakřivenými do pravého úhlu. S těžší a neprostupnou půdou si lépe poradí kopinaté nože v kypřicím hvězdicovitém systému.

Vlastnoručně vyrobená zídka z pískovcových bloků vytváří příjemné zátiší k posezení

Zahrada

Stromy a živé ploty

Keře a živé ploty upravíme plotostřihem. Prořezávačem větví na teleskopické tyči dosáhneme ze země až do koruny stromu. Zaměříme se na staré, suché či nemocné větve. Silnější kusy zpracujeme ve štěpkovači na kousky, s nimiž zatápíme v krbových kamnech. Větévky, které prošly drtičem, poslouží jako mulčovací nebo kompostovací materiál.

Pro zpracování klád a kulatin přímo v sadu a lese je ideální benzinová řetězová pila. Pro řezání dřeva poblíž domu postačí lehčí akumulátorová pila. Příznivci svižnější a fyzicky méně náročné práce uvítají vertikální a horizontální štípače, cirkulárky nebo kolébkové pily.

Do drtičů a štěpkovačů patří čerstvé větve po prořezu, olistěné i bez listí, suché i mokré. Se suchým materiálem se však lépe pracuje. Informace výrobce nás upozorní, do jaké tloušťky dokáže stroj větve zpracovat.

Vysněná zahrada pod břízou

Bydlení

Zazimování mechaniky

Aku a elektrickou zahradní techniku stačí prohlédnout, očistit, v případě problému se obrátíme na servisního technika.

Sekačky i jiné benzinové stroje na konci sezony vyčistíme. „Stroj zazimujte bez zbytků starého paliva v nádrži,“ upozorňuje Jan Hendrych, vedoucí servisu Fieldmann v Říčanech.

„K čištění absolutně není vhodná tlaková myčka a voda obecně! To je nešťastné řešení, kdy se voda dostane do vnitřních částí sekačky, což se podepíše na kovových pohyblivých dílech. Vlivem působení vlhkosti dojde ke korozi a následnému snížení pohyblivosti. Provozem se pak mohou poškodit i další součásti sekačky,“ varuje Jan Hendrych.

Kompletní podzimní servis svěřte odborníkům. Měl by zahrnovat čištění palivového systému, vzduchového filtru, výměnu oleje, seřízení chodu motoru a promazání komponentů pojezdu.

Anketa

Dáváte zahradní sekačku každý podzim do servisu?
Ano, pravidelně.
6,2 %
Občas ji tam dáme...
12,3 %
Jen zřídka.
11,1 %
Ne, sekačku si zvládneme obstarat sami.
59,3 %
Ne, podle mě to není potřeba.
11,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 81 čtenářů.

Barvy, laky a lazury na dřevo: Kdy co použít?

Jak na to

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej vybavení pro zahradu

Může se vám hodit na Zboží.cz: Zahradní technika, Zahradní nářadí

Reklama

Související témata:

Související články

Jemný půvab plesnivek vydrží dlouho

Stejně jako pohádky mají svou Popelku, má i říše trvalek svou plesnivku. Kytka je to znamenitá, avšak její zvláštní kouzlo neoceníte hned na první pohled.

Výběr článků

Načítám