Hlavní obsah

KVÍZ: Znáte škůdce, kteří ničí úrodu na zahrádkách?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto a začínající podzim jsou obdobím, kdy se zahrádkáři mohou začít konečně radovat z výsledků své celoroční práce. Mnohdy jim ale cestu zkříží nejrůznější škůdci, kteří dokážou úrodu buď pořádně poničit, nebo rovnou zlikvidovat. Vyznáte se v nich?

Foto: Envato elements

Spousta zahrádkářů se potýká s nejrůznějšími druhy škůdců, kteří je připravují o pěknou úrodu. Vyznáte se v těch nejběžnějších?

Článek
1. Poznáte onemocnění, které způsobuje houba z rodu vřeckovýtrusných, projevující se bílými, jakoby moučnatými skvrnami?
Foto: Profimedia.cz
2. Představovat mšice (Aphidoidea) není třeba. Ani to, že některé druhy žijí v symbióze s mravenci. Ti je chrání před nepřáteli. Na oplátku získávají od mšic sladkou lepkavou šťávu. Jak se jmenuje?
Foto: Envato Elements
3. Podobně jako mšice dokáže rostliny potrápit i další druh hmyzu. Jeho tělo je chráněné charakteristickým krunýřem a na povrchu rostlin vypadá někdy velmi nenápadně. Je to...
Foto: Profimedia.cz
4. Mandelinka bramborová (Leptinotarsa decemlineata) je velice známá a díky výraznému zbarvení ji poznají už malé děti. Čím ale přesně škodí bramborám?
Foto: Envato Elements
5. Cibulovina na obrázku je napadena známým parazitem z kmene hlístic. Jde o...
Foto: Profimedia.cz
6. Plzák španělský (Arion vulgaris) je noční můrou nejednoho zahrádkáře. Ti si mezi sebou předávají i zaručené - a nezřídka poměrně drastické - návody na jejich likvidaci. Úspěch těchto slimáků totiž spočívá v tom, že v Česku nemají přirozené nepřátele ani parazita, který by jejich stavy přirozeně snižoval. Chovatelé si ovšem mohou poradit pořízením jednoho druhu kachen, jak se jmenuje?
Foto: Envato elements
7. Ačkoli jsou motýli překrásní tvorové a mnoho lidí pro ně vysazuje na zahrádkách spoustu krásně kvetoucích rostlin, některé druhy pěstitelé na svých pozemcích vidět opravdu nechtějí. Jedním z nejznámějších je bělásek zelný (Pieris brassicae). Jeho bílá třepotající se křídla nelze nad záhonky nejen se zelím, ale i s dalšími plodinami přehlédnout. Škodu na nich páchají jeho housenky. Jakou barvu ale mají?
Foto: Envato elements
8. Ani tohoto motýla nechtějí majitelé zahrad a sadů na svém pozemku vidět. Je to totiž...
Foto: Profimedia.cz
9. Na první pohled vypadá roztomile, ale pokud se přemnoží, způsobuje kalamity na polích i v zahradách. Hraboše polního (Microtus arvalis) si mnoho lidí plete s myší domácí. Podle kterého znaku je odlišíme?
Foto: Envato elements
10. Majitelé zahrad nedaleko vodních ploch a toků se mohou potýkat i s dalším hlodavcem. Ten si mj. rád pochutnává na podzemních částech kořenové zeleniny a také na kořenech mladých ovocných stromů. Je to...
Foto: Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Vyznáte se v jarních bylinách?

Koktejl

KVÍZ: Znáte plemena psů z knížek a filmů?

Zahrada

Reklama

Výběr článků

Načítám