Hlavní obsah

Barvy, laky a lazury na dřevo: Kdy co použít?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšlíte o barvě a druhu nového nátěru, kterým chcete oživit dřevěný domek, lavici, stůl či truhlíky a houpačku na zahradě? Pak pečlivě zvažte vlastnosti dané intenzitou odstínů a složením barev či lazur.

Foto: Balakryl

Výrazné a tmavé nátěry přitahují sluneční paprsky, dřevo pak více tzv. pracuje, což nepružný nátěr může poškodit.

Článek

Lazury

Brání pronikání vody do dřeva a ochrání ho před rozmary počasí, blokují UV záření. Používají se na kvalitní hezké dřevo, kdy zvýrazní jeho vzhled a strukturu. Tenkovrstvá lazura nezanechává na povrchu dřeva film, zcela se vsakuje do jeho vrchní vrstvy. Lze ji aplikovat na vlhčí a méně vyschlý materiál, např. na ploty. U čerstvého dřeva s vlhkostí nad 20 % ale raději počítáme s předchozím napouštěcím nátěrem. Silnovrstvou lazuru zvolíme, vyžadujeme-li pružnou houževnatější vrstvu na namáhaných plochách. Aplikujeme ji na venkovní dveře, okenice, okna, podbití, obložení domů, tudíž na prvky, které již svoji velikost podle vlhkosti a teploty nemění. Práce s lazurami je snadná, avšak obnovovací nátěr musíme opakovat častěji.

Laky

Bezbarvý lak je transparentní nátěrová hmota, jež zanechá na natíraném povrchu ochranný film a brání žloutnutí. Barevný lak překryje kresbu dřeva. Mírnou nevýhodou laků je, že při poškození musíme zbrousit a zrenovovat celý povrch najednou. Venkovní lak upotřebíme k nátěrům štítů, dveří, okenních rámů, zahradního nábytku, dřevěných obložení, pergol nebo plotů.

Barvy

Krycí barvy povrch dřeva kompletně překryjí. Podobně jako silnovrstvé lazury je nanášíme jen na dokonale suchý materiál, což je zhruba 17 % vlhkosti. Krycí barvy na dřevo (většinou akrylátové) neobsahují rozpouštědla, jsou ředitelné vodou, nezapáchají.

Světlý versus tmavý odstín

  • Čím světlejší finální úpravu dřeva zvolíme, tím kratší bude životnost natíraného povrchu. Důvodem je minimální obsah pigmentu, který jinak v dostatečném množství zabraňuje zešednutí a černání ošetřených ploch.
  • Intenzivní tmavé odstíny kumulují v krátké době velké množství tepla. Mnohem rychleji tudíž mění svůj objem, dřevo tím více pracuje a je náchylné k prasknutí.
  • Chceme-li dosáhnout kompromisu mezi estetickou a technickou stránkou věci, zvolíme odstíny např. dubu, ořechu, kaštanu.

Vychytávky pro bezchybné natření dřeva

Jak na to

Reklama

Související články

Venkovní posezení zútulní praktické doplňky

Venkovní nábytek nabízí nápaditý design a komfort. Na skvělý pocit pohody v exteriéru má zásadní vliv, ale důležitou roli hrají i doplňky a dekorace. Posezení...

Výběr článků

Načítám