Hlavní obsah

Vlastnoručně vyrobená zídka z pískovcových bloků vytváří příjemné zátiší k posezení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímky vlastnoručně vyrobené zídky ze štípaných pískovcových kvádrů nám zaslal pan Martin z východních Čech. Vytvořil tak na zahradě u domu příjemné zákoutí, kde se svou ženou rád popíjí kávu.

Foto: Archiv čtenáře

Příjemné zákoutí pro posezení s kávou dotváří zídka z pískovcových kvádrů.

Článek

Na nápad vytvořit si na zahradě u svého domu posezení částečně chráněné zídkou z přírodního kamene přišel pan Martin při sledování televizního pořadu o anglických zahradách.

Zalíbila se mu myšlenka, že by zídku postavil jen z volně na sebe položených kamenných bloků, v průběhu realizace však musel tento záměr poněkud poupravit.

„Zídka je postavena ze štípaných kvádrů pískovce z lomu v obci Vyhnánov. Tento pískovec má vysokou odolnost a kvádry o rozměrech 20 × 20 × 10 cm a 20 × 30 × 10 cm lze jen obtížně dále upravovat. Proto jsem zídku tvořil tak, že je skládaná ve dvou řadách a uvnitř je pojivem betonová malta, přestože původně měla být jen naskládaná bez pojiva,“ popisuje pan Martin.

Květinová zahrada na Hané je pastvou pro oči a lékem na duši

Zahrada

Aby měla zídka potřebnou stabilitu i bez hlubokého základu, nemá rovný tvar, ale je vyzděná do oblouku. Stříšku pak pan Martin vyrobil z téhož materiálu, tedy z pískovce.

„Plocha, kde je posezení, je ze zlomků pískovcových řezaných desek, které byly různých rozměrů, a bylo je proto nutné přesně při pokládce opracovávat. Spáry jsou vyplněny spárovací hmotou. Podloží tvoří betonová armovaná deska,“ upřesňuje pan Martin s tím, že celkové náklady na materiál činily zhruba 30 tisíc korun.

Samotné posezení, které představuje kovový stolek se dvěma židlemi, si vybrala Martinova manželka v Itálii. Podobné lze ale snadno sehnat i v českých obchodech. „Posezení na zahradě máme v různých jednodušších provedeních ještě na více místech. Sedáváme tam podle počasí, někdy na sluníčku, jindy ve stínu. Rádi si tam vypijeme kávu, ať již po ránu, nebo třeba během dne,“ uzavírá pan Martin, který je již v důchodu.

Anketa

Najdete si během dne čas na vypití kávy v klidu?
Ano, každý den.
73,1 %
Občas se mi to povede.
17,5 %
Jen výjimečně.
3,4 %
Ne, to bohužel ne.
6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 610 čtenářů.

Muž si pod domem sám postavil nádherný vinný sklípek s klenutými stropy

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Návrhy a realizace zahrad

Může se vám hodit na Zboží.cz: Zahradní nábytek

Reklama

Související témata:
Zídky
Okrasné prvky
Péče o zahradu

Související články

Výběr článků

Načítám