Hlavní obsah

Muž v Yorkshiru má zahradu jako málokdo. Bují mu na ní opravdová džungle a voní v ní čokoláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Angličan Kris Swaine se nemusí obtěžovat náročným cestováním do tropických krajin proto, aby viděl na vlastní oči džungli. Má ji totiž doma na zahradě. A nechybí v ní nic, palmy, hustá vegetace, a co je nejzajímavější, line se v ní vůně čokolády.

Brit nepotřebuje jezdit za exotikou na dovolenou, na zahradě si udělal džungliVideo: AP

 
Článek

Všechno to začalo tak nějak nenápadně, koupí jedné odolné sazenice banánovníku v místním zahradnictví. To bylo zhruba před patnácti lety. Ale pak začaly přibývat pozvolna další a další rostliny, které banánovník doplňovaly, a dnes se zahrada za jeho dvojdomkem ve Wakefieldu nedá označit jinak než jako džungle.

Není tím však míněno hanlivé označení neobstarávaného pozemku. Ba naopak, i ten zahrádkařením nejméně dotčený návštěvník okamžitě vytuší, že za hradbou zeleně tvořenou desítkami palem, bambusů a dalších okrasných rostlin, nad nimiž ční čtyřicetimetrové eukalypty, se skrývá spousta a spousta práce, píle a v neposlední řadě i vytrvalých pokusů, co se v ne právě příznivém britském klimatu podaří udržet při životě a co už ne.

Jak uvádí web BBC, Krisova úzká, dlouhá zahrada o velikosti 15 × 50 metrů vypadala v minulosti podobně jako spousta dalších v okolí. Byly na ní dva skleníky a na jejím na konci, za nímž už jsou pole, stála kůlna. Když se ale ukázalo, že si banánovník s rozmary anglické přírody dokáže poradit, rozhodl se Kris, že by celý pozemek rád proměnil přesně v tom stylu, do nějž se cizokrajná rostlina perfektní hodí – v tropickou džungli. A tak začal plánovat.

Muž si splnil svůj sen. Zahradu za domem proměnil v džungli

Tipy a trendy

Nejprve zrušil skleníky a kůlnu a nechal si dovézt 30 tun písku a kvalitní ornice.

„Nakreslil jsem plán, jak bych chtěl, aby zahrada vypadala – ještě předtím, než jsme ji začali vyklízet a přemýšlet o tom, jak ji správně navrhnout. A pak jsem během následujících čtyř nebo pěti let pokračoval a udělal zahradu podle tohoto plánu. Za posledních deset let jsem to trochu změnil, ale skoro jsem se držel původní myšlenky mít dlouhou exotickou zahradu v džungli,“ prozradil svůj postup webu Manchester Evening News.

Kris je obzvláště hrdý na některé tropické stromy, které se na jeho zahradě dnes již tyčí do výšky a jež se mu podařilo vypiplat od malička. „Máme na dně zahrady několik velkých eukalyptů, které vyrostly z malých sazeniček, dnes jsou vysoké jako dům. Máme také spoustu palem – včetně docela velké chilské vinné palmy uprostřed zahrady,“ líčí nadšeně.

Jednou z nejzajímavějších rostlin, která se v jeho džungli ukrývá, je ovšem čokoládová liána. „Vůbec to nesouvisí s čokoládou, jen to voní jako čokoláda. V tomto ročním období má opravdu neobvyklé modrofialové plody,“ upřesňuje Kris, jenž v létě svou zahradu podobně jako spousta dalších majitelů otevírá na den až dva veřejnosti.

Znáte čokoládové víno?

Popínavá rostlina, kterou Kris na své zahradě pěstuje, se odborně jmenuje Akebia quinata, česky (a ostatně i anglicky) se jí někdy říká čokoládové víno. Ne snad proto, že by na ní rostly kakaové boby, ale proto, že její květy voní po čokoládě. Její další hezkou vlastností je rychlý růst (může mít až metrový přírůstek za rok), a tak se hodí všude tam, kde chcete mít brzy větší zelenou plochu. Dosáhnout může výšky až šest metrů a dobře jí udělá umístění v polostínu.

Při takové příležitosti jeho zelené království navštíví obvykle kolem 400 lidí. Velkou pozornost samozřejmě pak vzbuzuje i mezi sousedy. „Vycházím s nimi dobře. Je zřejmé, že máme velmi odlišný vkus v tom, jak má zahrada vypadat. Naše se velmi liší od tradičních trávníků a plotů, takže je to trochu kontrast oproti sousedním,“ uznává.

Ostatně, svou zahradu v létě může využívat tak, jako nikdo jiný v okolí. Jak říká jen s mírnou nadsázkou, aby si užil tropického pralesa, nepotřebuje létat do zahraničí. Prostě stačí vyjít na zahradu, sednout si do přístřešku ve své džungli, a rázem se má, jako kdyby byl na dovolené někde na Borneu.

Anketa

Pěstujete doma nebo na zahradě také tropické rostliny?
Ano, také
43,2 %
Pár jich máme, ale cíleně se jim nevěnujeme.
18,7 %
Mívali jsme, ale už žádné nemáme.
4,5 %
Ne. Těm se nevěnujeme.
33,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 882 čtenářů.

Doktor si na zahradě za domem vytvořil tropickou džungli

Zahrada

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám