Hlavní obsah

V království okrasných trav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile chomáče nepřehlédnutelného vzezření ovládnou scénu, nic jiného ke slovu nepustí. Chvějí se, vlají a kolébají a přitom ševelí a šustí. Jemné melodie lahodí sluchu jako šumění moře či prosecca. Nebyl to však jediný důvod, proč manželé Dvořáčkovi okrasné trávy do své zahrady v Holešíně pustili a dali jim pořádný rozlet.

Foto: Adéla Mclintock

Ozdobnice čínská (Miscanthus sinensis) Gracillimus se pyšní veselou barvou.

Článek

Hned vedle zahrady se nachází holešínský les, kde se v dlouhých přímkách za sebou řadí sošná těla smrků. Striktní řád panující mezi kmeny nachází ozvěnu v plošné výsadbě travních trsů. Jeden vedle druhého a bez velkých mezer se houfují do skupin podle druhu.

Upozorňují na sebe dokonalou přirozeností a bez velkého snažení každého přesvědčují, že jejich síla je v množství. Na pozemku s mnoha vrchy a spády, kde voda dobře prosakuje chudší půdou bez jílu, se jich sešlo přes osm set!

Majitelé si zakládají na čistých liniích a moderní vizáži bez nadbytečných příkras, což jim trávy do puntíku splňují.

Podzim má rád červenou

Zahrada

Nepřehlédnutelná společnost

Navzdory všudypřítomným dochanům, ozdobnicím, kavylům a třtinám, které obsazují nejen velkorysé záhony ostrůvkovitě včleněné do trávníku, ale také rabátka blíže domu, nepůsobí prostor přesyceně. Pořád se najde dost místa pro stromy a trvalky. Ty se však probudí do krásy zase až s jarním sluncem. Do té chvíle se v lesku mrazivého světla suverénně prosazují charismatické trávy, které s koncem roku nabírají na půvabu.

Díky blonďatému přelivu jsou nápadnější, nesplývají s okolím, jak tomu bylo v létě, a když je v obrysech obtáhne jinovatka nebo na ně sedne sníh, působí něžně a ještě výrazněji. Bonusem je rychlý růst a snadná péče.

Kromě odstraňování suché hmoty v předjaří či občasného zmlazení se o sebe starají prakticky samy.

Kuriózní tvary, trvanlivé barvy

Paralelou k potemnělé kulise smrčiny, tvořící čtvrtou stranu obdélníkové zahrady, je kovový plot s uhlově černým nátěrem, který podtrhuje moderní architekturu domu i venkovní kuchyně a zároveň nechává zřetelně vyniknout rázovitosti hrotitých plodenství třtiny ostrokvěté (Calamagrostis x acutiflora) Karl Foerster.

Dynamický terén zase nahrává temperamentní povaze dochanu psárkovitému (Pennisetum alopecuroides) Hameln, který ani pod tíhou ledových krystalků nestojí bez hnutí. Jeho kartáčovitá plodenství vypadají bezvadně celou zimu, proto je majitelé nesvazují do snopů. Takový zákrok je nutný jen u citlivějšího pampasu, do jehož trsů by neměla vnikat voda ze zimních srážek.

V zahradě stojící na půvabu okrasných trav nechybí ozdobnice čínská (Miscanthus sinensis) v odrůdě Gracillimus. K ctitelům téhle soběstačné a dost vysoké trávy patří i nizozemský zahradní mág Piet Oudolf, který si potrpí na rostliny s dlouhodobým efektem. Dosud ji zdobí citronově žlutý nádech. Společně se zelení trávníku, borovicového jehličí a stříbřitými levandulemi se tak stará o to, aby ani s příchodem zimy nebyla v zahradě nouze o barvy.

Něžné otisky doby ledové

Zahrada

Může se vám hodit na Firmy.cz: Návrhy a realizace zahrad

Reklama

Související témata:
Ozdobnice čínská

Související články

Potěšte se podzimní paletou barev

Při plánování venkovního prostoru je třeba uvažovat v delším časovém horizontu. Může to být trochu otrava (chceme to tam přece mít krásné hned), ale kdo...

Jak proměnit trávník v kvetoucí koberec

Zazvonil zvonec a zahrádkářské sezony je konec. I když ne tak docela. Cibuloviny, které na jaře rozkvetou něžnými kvítky a z travnaté plochy vykouzlí...

Výběr článků

Načítám