Hlavní obsah

Úklid na zahradě bude se správnou výbavou hotový raz dva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahrada potřebuje pravidelnou péči. A to i po sklizni. Než přijdou první mrazíky a sněhové vločky, musíme ji uklidit a zazimovat. Shrabat listí, prořezat stromy, použít na trávník kvalitní hnojení. Vědět, jak na to, a mít správnou výbavu se vážně vyplatí!

Foto: Bauhaus

Kypřič trávníku: Má pracovní šířku 32 cm a je skvělým pomocníkem při odstraňování mechů, plevele a zplstnatělého trávníku. Vhodný je pro malé až středně velké travnaté plochy. Kypřič je vybaven speciálními noži s kluznými hřbety z nerezové, robustní pružinové oceli

Článek

Prořezávka na podzim

Stromy a keře, jež se rozrostly, musíme upravit a seříznout, aby příští rok dobře plodily. Zejména angrešt, rybíz, maliník a ostružiník. Prohlédněte dobře i koruny všech ovocných stromů. Odstraňte suché, odumřelé či nemocí napadené větve.

Koruna by také neměla být příliš hustá, aby propustila dostatek světla k plodům. Na odříznutí silných větví použijte pákové nůžky, na velké větve raději použijte zahradnickou pilku.

Tam, kde je horší prostupnost, použijte teleskopické zahradnické nůžky. Dbejte na to, aby ostří nástrojů bylo čisté, aby nedošlo k zanesení nákazy do stromu. Pokud se tak stane, ošetřete strom tzv. stromovým balzámem nebo štěpařským voskem.

Barvy, laky a lazury na dřevo: Kdy co použít?

Jak na to

Provzdušnění trávníku

Trávník na podzim určitě posekejte a také provzdušněte. Aby se do půdy a ke kořenům dostal dostatek vzduchu, vody a světla. Jedině tak budete mít na jaře vitální travní porost.

Akce, do níž se pustíte, se jmenuje vertikutace. Odstraní plevel, mech a zbytky posečené trávy. Posekáte tím rovněž travní výběžky, čímž podpoříte jejich růst.

Foto: Hornbach

Zahradní vozík: Lehký, mobilní, skladný a snadno ovladatelný. Vhodný na úklid podzimní zahrady, objem 65 l. Materiál plast, cena 699 Kč

Na menší plochu stačí vertikutační hrábě, pro rozměrnější plochu zvolte vertikutátor. Tuto práci provádějte v září a říjnu.

Hnojení jako ochrana

Plíseň sněžná je hrozba, a proto trávník udržujeme v dobré kondici. Klíčové je hnojení. Na podzim aplikujte přípravky s vyšším obsahem draslíku, fosforu a hořčíku. Rostliny dostanou potřebné živiny pro zdravý růst.

Zvolit můžete hnojiva granulovaná, jež jsou vhodná pro vysoké porosty. Pro nižší volte raději tekutá, ve vodě rozpustná. Vždy dbejte na správné dávkování, příliš velké množství může rostliny spálit! S hnojivem pracujte jen v rukavicích.

Uklízí celá rodina

Na podzim je důležité z trávníku odstranit popadané větvičky, listí, staré plody a všechny nečistoty. Když je necháme ležet, bude se šířit plíseň, houby, což zhorší zdraví rostlin. Listí lze kompostovat, ale také nahrnout ke kořenům některých květin, stromů a keřů: milují ho třeba trvalky. Z jednotlivých záhonů určitě odstraňte veškerý plevel.

Co všechno dokáže povrch z kamínků

Zahrada
Foto: Fieldman

Vozík na listí: Až 80 l posekané trávy, listí, plevele, mulčovací kůry dokáže převézt zahradnický vozík s vyměnitelným plastovým vakem. Díky víku vám do něj nenaprší a listí nerozfouká vítr. Vysokoobjemový vak lze podle potřeby vyjmout a vozík využít na převezení beden s ovocem, případně jej vyměnit za nový. Nosnost až 25 kg

Nesmí zmrznout ani nastydnout

Rostlinky snášejí mráz rozličně, proto je dobré znát jejich potřeby a nároky. Nejvíce ohrožené jsou ty v květináči, protože jejich kořeny nejsou uschovány v hluboké půdě. Proto snadno vymrzají. Květináče tedy přemístěte: nejlépe do sklepa, nebo alespoň ke stěně domu, pod střechu. Lze je pro jistotu podložit polystyrenovými deskami, rostliny překryjte ochrannou tkaninou a květináče obalte kokosovou rohoží.

I na korunky mladých stromků dejte netkané textilie nebo pytlovinu. Rostliny na záhonech uvítají vrstvu chvojí, teplomilné rostliny ale dejte do skleníku či sklepa.

Anketa

Která z prací vás baví nejméně?
Vertikutace trávníku
37,4 %
Likvidace listí, větévek a spadaných plodů
35,2 %
Prořezávání stromů a prostříhávání keřů
20,9 %
Štípání dřeva na zimu
1,1 %
Zakrývání rostlin a stromů na zimu
5,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 91 čtenářů.

Vysněná zahrada pod břízou

Bydlení

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám