Hlavní obsah

Stromoví obři zvelebí okolí domu

Dřív se strom k domu vysazoval z pověry, že od něj odvrátí pohromy. Dnes je jeho role jiná. Jen se podívejte, kolik krásy vychází z obydlí, když mu do oken tiše šumí koruna stromového velikána!

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Svalovec buk vypadá úchvatně v každé sezoně. Spoustě živočichů skýtá střechu nad hlavou i potravu a jeho listí zlepšuje stav půdy.

Článek

Během své dlouze vyměřené doby života se košatý strůjce kyslíku stává nejviditelnějším prvkem celého prostoru. Při volbě vhodného druhu si vždy předem zjistěte, jak bude vysoký a kolik zabere místa, aby se dožil penzijního věku bez jizev po pile.

Strom, doslova kluk jako buk

Kdo si buk (Fagus sylvatica) dosud nezamiloval, má k tomu teď nejlepší příležitost, poněvadž v celé své hanbaté kráse ukazuje dokonale hladké, svalnaté tělo s popelavou borkou a vysoko nasazenou korunou, která díky jemným koncovým větvičkám vypadá jako opředená závojem. Buk raší pozdě a neuchvátaně, takže se pod ním tmí až v létě. Dobře snáší stín, vichřice ho zřídka poláme, úspěšně vzdoruje i času. Na podzim dozrávají v ježatých slupkách hnědé nažky – bukvice, jimiž zahánějí hlad ptáci, myši a veverky.

Listy jsou zprvu rosničkově, později lahvově zelené. Kdo chce výraznější barvu, sáhne po řepově červené odrůdě Purpurea či růžově žíhané Tricolor.

Štíhlý a ztepilý cypřišek

Nejčastěji poskytuje cypřišek Lawsonův (Chamaecyparis lawsoniana) pohledovou ochranu v živých plotech, které při pravidelném sestřihu získávají hladkou geometrickou fazónu. Zůstane-li řezu ušetřen, vyžene špici do výšky až 10 m a postranní větve rozpaží do 2 m. Koruna se kuželovitě zužuje a špičky koncových větévek se šupinovitými listy jsou malebně převislé, což mu dává nedbale elegantní vzhled. Problém je v tom, že do odstávajících větví rád usedá sníh, který je může zmrzačit, pokud ho z nich včas nesetřesete koštětem.

Cypřišek vytváří pěknou kulisu pro pestré trvalky. Potřebuje místo chráněné před výsušnými větry a hlubokou vlhčí půdu s dobrou propustností.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Cypřišek Lawsonův nepotřebuje moc místa, aby oslnil štíhlou kuželovitou korunou. Efektně působí dohladka vystříhané spodní partie.

Postupujte strategicky

  • Kmen při výsadbě zajistěte tak, aby rostl rovně a nenakláněl se směrem k domu. Půda nesmí být mělká a zhutněná, jinak strom dostatečně nezakoření a prohraje boj s větrem.
  • Jelikož se koruna může ve vichřici vychýlit o víc než metr, měla by být minimální vzdálenost od domu vždy větší než její maximální předpokládaná šířka.
  • Kořenová soustava bývá dvakrát až čtyřikrát rozkladitější než koruna.
  • Narazí-li kořeny na (nepoškozené) základy domu, najdou si obvykle jinou cestu a neporuší je. Za problém s prasklinami na zdech častěji může jílovitá půda, kterou žíznivé stromy typu vrba, cypřišek, dub, topol, jasan, olše mohou při delším období bez deště vysušit tak, že se scvrkne, a spolu s ní nesouměrně poklesne i zdivo.
  • Řešením je výsadba v dostatečné vzdálenosti od domu nebo výběr druhu nenáročného na vodu: smrk s borovicí, modřín, jinan, jeřáb, bříza, šácholan, jerlín.

Veselá smuteční vrba

Nejběžnější převislou vrbou mírného podnebí je Salix x pendulina nothof. tristis, houževnatý kříženec vrby křehké (Salix x fragilis f. vitellina) a babylonské (S. babylonica). Je to už její osud, že se kvůli splývavým větvím stala symbolem smutku a často osaměle tlumočí žal na hřbitovech, ale také nostalgicky lemuje říční břehy. Přitom je stromem jedním z nejveselejších. Stačí, aby jí do kštice zafoukal vítr, a rozdovádí se jako rocková hvězda. A ty barvy! Jakmile leskle zelené listy tvaru kajaku opadají, odhalí naplno zlatou záři mladého dřeva a letorostů.

Vrba a trávy typu ozdobnice, dochan a kavyl tvoří bezva tým. Mají tutéž poklidnou náturu, ale když se do nich opře vítr, rozjedou pořádný mejdan.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vrba a záhon inspirovaný travnatou prérií se perfektně doplňují a přirozenou vláčností zajímavě kontrastují s domem z režných cihel.

Královská výsost ořešák

Za šťastného se může považovat každý, komu se ořešák královský (Juglans regia) u domu už košatí. A štěstí má ten, kdo ho tam může zasadit. Pohupování na houpačce zavěšené v jeho obrovité koruně plné listí, které po rozmělnění voní a přes které na zem dopadají rozptýlené sluneční paprsky se máloco vyrovná.

A ta chuť sotva dozrálých, ještě bílých vlašských jader! Úrodu občas zhatí pozdní mráz. Majestátný, asi 20 m vysoký dárce zdravých plodů a luxusního dřeva má rád teplo, ba i horko, ale ani v zastíněné partii nebude mrzutý.

Listí ořešáku pomalu tlí. Než ho přidáte do kompostu či listovky, přejeďte po něm sekačkou. Použijete-li sběrný koš, nemusíte ani vytahovat hrábě.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vznešený ořešák vtiskuje obydlí laskavou atmosféru. Kdo jí jeho plody, bývá veselý a čilý jako veverka, pro kterou jsou ořechy nejoblíbenější laskominou.

Voňavý borový mrak

Borovice černá (Pinus nigra) je robustní, rychle rostoucí milovnicí slunce. Jakmile rozpálí její zprvu kuželovitou, v seniorském věku doširoka rozvolněnou korunu, vypustí oblaka pryskyřičné silice tak omamné vůně, že hned zavede nos i mysl do říše snů. Až kolem 25 m vysoká nositelka veverčích hnízd nemá velké nároky na vlhkost ani úrodnost půdy. Letní sucha bravurně zvládá, jelikož tenké jehličí vypařuje vodu pomaloučku. Borovice ho obnovuje potajmu, takže zůstává hustě zelená i v době, kdy všecko kolem přikryl sníh.

Strom se bude zdát mohutnější, když poroste vedle přízemní budovy a nad úrovní okolního terénu.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Voňavá borovice každým rokem roste do krásy a spolu s ní i její okolí, ať už je laděné ve venkovském, nebo střízlivě moderním stylu.

Krása, která jen tak neskončí

Zahrada

Může se vám hodit na Firmy.cz: Návrhy a realizace zahrad

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám