Hlavní obsah

Jak na pěstování rajčat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rajčata tvoří díky obsahu vitaminů, železa či draslíku velmi zdravou součást připravovaných pokrmů. Rovněž jejich pěstování patří k oblíbeným domácím projektům. Není přitom nutné mít rozsáhlý skleník, vlastní úrodu můžete sklidit i na balkoně.

Foto: Právo

Když se pěstování podaří dovést k hezkému výsledku

Článek

Různé druhy a odrůdy

Běžně se setkáte s tyčkovými a keříčkovými odrůdami. U tyčkových potřebujete oporu a zalamování postranních výhonků. Pokud máte k dispozici jen menší prostor, vhodnější budou zakrslé keříčkové odrůdy. Kolem hlavního stonku s několika desítkami centimetrů vzniká drobný keřík.

Právě takové se více hodí domů na balkon. Využijete například odrůdy Vilma, Tumbling Tom, Minigold či Balkon Star s velmi přiléhavým názvem.

Jak správně pěstovat papriky

Zahrada

Kdy, kde a jak pěstovat

Rajčata jsou teplomilná a mají ráda slunce, pokud tedy nevyužijete prostředí skleníku, je nutné plánovat pěstování podle počasí. Mrazíky vás mohou o úrodu připravit.

Než vyklíčí, potřebují semena teplotu přibližně 25 stupňů, divoká rajčata ještě o něco více. Naopak s teplotou kolem 20 stupňů si již poradí po vyrašení. Sadbu je potřeba předpěstovat nebo sazenice už koupit předpěstované.

Sazenice je pak potřeba otužovat, aby si zvykly na slunce. Náhlý přímý žár by je mohl popálit. K aklimatizaci je vhodné dát sazenice nejprve mimo přímé slunce a postupně dobu pobytu na slunci prodlužovat. V dalších dnech je neste ven v postupně mírně chladnější době, než nakonec zůstanou venku přes noc.

Venkovní pěstování se doporučuje až po květnových ledových mužích, kdy již by neměly teploty klesat pod nulu.

Rajčata se vysazují poměrně daleko od sebe, což u malých sazenic může mást. Je ovšem třeba počítat s tím, že se rozrostou a je potřeba jim zajistit dobrý přísun světla. Tyčková rajčata se sází obvykle ve sponu 50 na 90 centimetrů, keříčková mohou být blíže, zhruba půl metru od sebe v každém směru. Sázíme je hluboko, spodní část stonku zahrneme zeminou, aby se vyvinuly další kořeny. Je také potřeba jim poskytnout oporu a jak rostou, uvazovat je k ní.

Ve sklenících jde začínat mnohem dříve, už v dubnu, pokud máme sazenice k dispozici.

Přísun vody zajišťujte pravidelným zaléváním ke kořenům. Rajčata potřebují dostatek živin, zejména dusík, draslík či bor. V propustné hlinitopísčité půdě zužitkují humus a vláhu. Pomůže také přidání kompostu či granulovaného hnoje. U tyčkových rajčat je potřeb zaštipovat postranní výkony, které vyrůstají vždy od stonku nad listem. Až rajče vyroste dostatečně vysoko, je možné uštípnout i hlavní výhon obvykle za 6. až 8. vijanem plodů. Ty už by zřejmě nedozrály a rostlinu by vysilovaly. Není to ovšem nezbytné. U keříčkových rajčat se nic nezaštipuje.

Že nastává čas sklízet, poznáte, jakmile jde rajčátka snadno odtrhnout. Pokud se už blíží chladný podzim, otrhejte i zelená rajčata. Uložte je do bedny, dozrají v teple domova.

Jak pěstovat melouny i v českých podmínkách? Chce to slunce a hodně vody

Zahrada

Na co dát pozor

Na pravidelném přísunu vody velice záleží, ale není dobré je vystavit neustálému zalévání nebo dešti. Pak by hrozilo, že plody začnou praskat. Proti praskání jsou odolné zejména rané keříčkové odrůdy Siberian či Latah.

Vlhké prostředí může zavinit vznik plísní. Šíří se spíše od spodních částí směrem nahoru.

Poznáte ji podle skvrn na okrajích listů či stoncích. Jsou šedozelené a postupně přechází do šeda. Napadené listy je nutné ihned odstranit, ale stonek nezachráníme. Předcházet potížím jde vhodným postřikem.

Reklama

Výběr článků

Načítám