Hlavní obsah

Český zahradní nábytek má co nabídnout

Právo, Sylva Svobodová

Jedinečný design, nadčasovost, funkčnost a výhradně české zpracování od návrhu až po vlastní realizaci. To je nábytek určený na zahradu, do parku a dalších veřejných venkovních prostor. Máme být na co pyšní, tak proč přivážet nekvalitní, byť levné, produkty z Asie?

Foto: Aitaa

Chytrý plot s integrovanou funkcí výklopného zahradního posezení. Podle potřeby vyklopíte a zaklopíte stůl a dvě lavice. Vyrobeno ze sibiřského modřínu a stabilní ocelové konstrukce.

Článek

Pobývat co nejvíce venku, užívat si přírodu a řídit se heslem Seveřanů: není špatné počasí, ale oblečení.

Pod střechou jsme sice doma, ale čerstvý vzduch tam není. Nechte se tedy inspirovat českým originálním nábytkem, který je určený pro odpočinek a setkávání v plenéru.

Lavička jako krajinný prvek

Procházky a odpočinek v přírodě a parcích nás pozitivně nabíjejí. Rádi usedneme na lavičku, chvilku spočineme a zastavíme čas. Design laviček je jedinečný, ceněné jsou i v zahraničí, protože nabízejí dokonalé propojení vzhledu a funkce.

Mezinárodní cenu získala např. lavička Landscape compact, která opouští měřítko běžných laviček hlavně nápaditým zvýšeným opěradlem a hravostí dlouhých rovných a zvlněných linií.

Foto: mmcite

Nadčasová lavička jako krajinný prvek, to je výrobek Landscape compact. Má dlouhé i zvlněné linie, vykreslené podélně členěným pásem dřeva. A také převýšené opěradlo. Pozornost poutá díky své jemné extravaganci.

„Dobrý design pro mě znamená to stejné jako dobrý výrobek. Tedy dobře funguje, je kvalitně zpracován a jeho tvar nenechá vaše emoce úplně v klidu,“ říká David Karásek, designér studia mmcite.

Z jeho ateliéru je i nábytek Pixel, městský mobiliář ve formě mozaiky ze čtvercových modulů, poskládaný do téměř jakéhokoliv tvaru. Symetrické, pravidelné i nepravidelné sestavy zcela novým způsobem oživují veřejný prostor.

Starobylá zahrada je oprávněnou chloubou venkovského sídla

Zahrada

Pixel jde také příkladem udržitelnosti a šetrného nakládání se zdroji: je založen na krátkých dřevěných lamelách, které vznikají při zpracování větších laviček. Sestavu laviček Pixel najdete třeba v parku na pražském Vítkově.

Pro ty, co utíkají ven

Křesla, lehátka, židle, lavice, stoly a stoličky rozmanitých velikostí, ale stejného rukopisu. To nabízí firma Egoe, která navrhuje a vyrábí venkovní nábytek pro užití kolem domu, na zahrádku, před kavárnu, do parku, zkrátka pro život venku.

Nábytek je vyrobený tak, aby přečkal jakoukoliv náladu počasí. Používají se outdoorové textilie, které jsou UV stabilní, odolné povětrnostním vlivům, dešti. A jsou tak komfortní a měkké, že můžete mít kancelář pod pergolou a nebudete z ní chtít odejít.

Dřevěné sezení je vyrobeno z exotických dřevin, akátu v kombinaci s lakovaným kovem různých barev. Nápadité a jasně určující je u nábytku množství otevřených úhlů, které prostě přitáhnou naši pozornost.

Foto: Egoe

Modulární systém Leva, který nabízí otevřený prostor do všech stran. Skládá se ze základních kostek, nosné trámy jsou z modřínového nebo akátového dřeva. Modul lze doplnit květináčem, skládacím stolem, postelí, stínící textilní střechou a boky, podlahou.

Nám se líbí třeba kolekce Leva, která je a zároveň není zahradním nábytkem. Ale určitě je ležérní! Podle slov majitelů firmy je to spíše taková válečka pro dospěláky.

Jde totiž o modulární dřevěný systém v podobě kostky, která má do všech stran otevřený prostor a je báječná pro odpočinek a bezstarostnou pohodu. Všechny ocelové díly jsou povrchově upraveny zinkem a práškovou barvou. Nosné trámy jsou z modřínového nebo akátového dřeva.

Vytvořte si na zahradě vlastní oázu klidu

Zahrada

Není nad klasický špalek

Známe ho všichni, u ohně s kytarou nám sloužil jako sezení. A je o něj stále velký zájem. Zvláště, když je od mistra truhláře krásně opracovaný, má nápaditý tvar a praktické lanko na přenášení z místa na místo. Pak dělá parádu i modernímu interiéru, minimalistickému domu, který vždy hezky zútulní.

Na špalky se používá tvarově vlídný buk, který roste spořádaně, není sukovitý a mohutně křivý. Ve své podstatě je rovný, kulatý a nebrání se tolik úpravám.

„Pro mě je ale favoritem jasan. Od samého začátku je to pro mě výzva, která stojí za to! Samotná kůra stromu je těžko oddělitelná a tvarově si roste bez ohledu na okolí. Má ale neuvěřitelně krásnou barvu a kresbu dřeva. Celkem snadno se leští a finální povrch je pro mě největší odměnou po té dřině,“ vysvětluje Radim Havel z firmy Coora.

Vytvořte si z terasy či patia relaxační zónu

Zahrada

Všechny výrobky ze dřeva mají povrchovou úpravu čistě na přírodní bázi, někdy je špalek naimpregnován, aby odolal občasnému dešti na terase. Důležité je samotné zrání dřeva.

„Neznamená to, že když špalek opracuji a navoskuji, je také tvarově ustálen. Špalek dále pracuje, sesychá a praská a tím dostává svůj rozměr, originalitu,“ dodává Radim Havel.

Foto: Coora

Jednoduché posezení vytvořené s láskou ze dřeva listnatého stromu. Po opracování se voskuje a zraje.

Dřevo využívá i k tisku na papír, čímž vznikají překrásné ornamenty, jež si zaslouží viset v rámu na stěně a dělat radost.

„Vždyť je v nich vepsán celý věk stromu. Když to vidím, dopočítám se věku stromu podle letokruhu. Pak si uvědomím tu majestátnost a mou nepatrnou maličkost vůči stromu a říkám si, zda mám právo s ním vůbec takto zacházet,“ dodává Radim Havel.

Anketa

Z jakého materiálu máte zahradní nábytek?
Dřevo, ratan
52,7 %
Kov
10 %
Plast
5,2 %
Kombinace více druhů
24,3 %
Jiný
0,9 %
Nemáme zahradní nábytek
6,9 %
Celkem hlasovalo 1397 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám