Hlavní obsah

Vytvořte si na zahradě vlastní oázu klidu

Právo, Sylva Svobodová

Balkon, terasa i malý dvorek lze přizpůsobit venkovnímu životu a my si můžeme užívat v zeleni. Počasí je příjemné, dny se prodloužily a mít vlastní oázu klidu je přímo blahodárné. Základem všeho je pohodlné posezení.

Foto: Hornbach

Co potřebujete na terase? Příjemné zastínění, komfortní nábytek, grilovací kout a jako dekoraci květiny v nádobách. Základní myšlenkou je propojení s přírodou.

Článek

I když jsme limitováni velikostí daného prostoru, vždy lze vykouzlit útulný kout, kde si vychutnáme kávu a odpočineme. Každé místo skrývá velký potenciál.

Zákazníci zpravidla chtějí mít jídelní sestavu (křesla a stůl) a lounge sestavy (sedačku a rohovky) s konferenčními stolky. Je trend mít jich několik malých u sebe, aby udělaly skupinku. A samozřejmě se nezapomíná na lehátka.

Chytře a prakticky

Dopřejte si pohodlí. Proto i do malého prostoru pořiďte židle či křesílka, která mají kvalitní polstrování a dobře se na nich sedí. Volte jednoduchý design, zaměřte se na funkčnost a dejte přednost skládacímu či stohovatelnému nábytku.

Dbejte na to, aby židle byla testována a schválena pro vnitřní i venkovní použití. Odkládací stolek má jít snadno přesunout, může být doplněný o příjemné madlo. Některé sestavy sedacího nábytku nabízejí vzájemnou kombinovatelnost. Spojením různých dílů vytvoříte velikost a tvar sedačky podle svých potřeb a prostorových možností.

Určitě také vzhledově propojte svůj venkovní obývací pokoj s typem domu. Tradiční dům žádá jiný styl než moderní minimalistický. Od toho se odvíjí i použití materiálu, barevného provedení.

Materiál - vždy kvalitní

Venkovní nábytek je vystaven velké zkoušce: musí odolat přechodnému dešti i slunečním paprskům. Proto neváhejte investovat do kvalitních materiálů, i když jsou za vyšší cenu.

Sázkou na jistotu je hliník (lakovaný), nerezová ocel, která se lakuje, vše v barvě antracitové, černé. Dále je to teakové dřevo a jiná tropická dřeva, jako doplňkové materiály pro opletení je to stále umělý ratan.

Z bývalého dětského pokoje vznikl relaxační dámský budoár

Bydlení

„Velice žádaná jsou lanka, lana, pásky a pásy. Na potahy nábytku i levnější značky zařazují venkovní akrylové a kvalitativně lepší tkaniny, výplně s rychleschnoucími pěnami,” vysvětluje Jana Kadlečová z firmy Teek.

Velké oblibě se těší tropická akácie. Má nadčasový vzhled, je zdravotně nezávadná, nabízí dlouhou životnost. „Vyznačuje se nejen velkou tvrdostí a robustností, ale i odolností proti povětrnostním vlivům, stárnutí a biologické degradaci. Dřevo je trvanlivé, tuhé a odolné proti plísním i škůdcům,” říká Vladislav Líkař z firmy Fieldmann.

Čím je materiál odolnější, tím je snazší údržba. Nábytek z akácie stačí jednou nebo dvakrát natřít speciálním olejem. Ochranný nátěr oživí vzhled dřeva, ale také ho ochrání proti UV záření a vlivu počasí, prodlouží jeho životnost.

Jak čistit nábytek ze dřeva

Postačí kartáč, houbička nebo smetáček a mýdlová voda. Poté jen nábytek osprchujte zahradní hadicí a nechte vyschnout. Při větším znečištění přijdou na řadu speciální přípravky na dřevo.

Vybíráte nábytek na terasu? Vyzkoušejte modulové sestavy

Tipy a trendy

„Řasy, plísně a houby odstraníte jemným smirkovým papírem. I přes pravidelnou údržbu doporučujeme dřevěný nábytek na zimu uklidit nebo zakrýt vhodným obalem,” vysvětluje Vladislav Líkař.

Co se líbí

Určitě celopolstrované sedačky, zejména ty, které mají dřevěné a kovové lakované rámy opletené lankem, pásovinou. V oblibě jsou neutrální odstíny (natur, šedá, tmavě šedá, béžová).

„Objevuje se trend mít na venkovním nábytku barevné akcenty. Vítězí odstíny zelené, terakotové, vidět je i modrá. Na zahraničním veletrhu mělo mnoho značek barvu lososovou, tmavě červenou, až purpurovou, lehce růžovou,“ říká Jana Kadlečková.

Anketa

Trávíte teď, v době karantény, více času na zahradě?
Ano, ještě že ji máme!
89,5 %
Možná, nevím to jistě.
1,8 %
Ne. Jsme venku, když je prostě hezky.
8,7 %
Celkem hlasovalo 4215 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Biotop umocní kouzlo přírody v zahradě

Biotop, který dokonale splyne se zahradou, je lákavou představou pro nejednoho majitele rodinného domku či chalupy. Pokud byste se rozhodli tuto představu...

Nechte hortenzie na Velikonoce znovu rozkvést

O Velikonocích se říká, že jsou to svátky vzývající nový život. Tak proč ho nevdechnout odkvetlým květům hortenzií, které jsme z keřů ostříhali v předjaří?...

Výběr článků

Načítám