Hlavní obsah

Starobylá zahrada je oprávněnou chloubou venkovského sídla

Novinky, Jana Nesvadbová

Téměř třísetletá historie venkovského sídla Glanton Pyke v anglickém hrabství Northumberland by už sama o sobě byla důvod, proč se o něj zajímat. Jeho pravá hodnota leží ale jinde. Doslova okolo samotného sídla. Je jím totiž zahrada, jejíž vzhled majitelé pečlivě udržují v původní podobě od 19. století. A že je na co se dívat!

Foto: Profimedia.cz

Sídlo v georgiánském stylu je na prodej. Patří k němu velká a krásná zahrada.

Článek

Venkovské sídlo Glanton Pyke je postaveno v georgiánském stylu. K jeho zajímavostem patří například fakt, že jej po celou dobu jeho 270 let trvající existence vlastnily pouze tři rodiny.

Jediným přerušením v této tradici bylo pouze období druhé světové války, kdy sídlo zabrala britská armáda, aby je mohla využívat jako základnu pro své velící důstojníky.

Ač by jistě bylo možné o domě samotném psát dlouho, jeho největší chloubou je zahrada, jejíž rozloha mírně přesahuje sedm hektarů. Její podoba byla navržena už v 19. století a generace majitelů ji pečlivě zachovávají.

Nejznámější zahrádkářský pár Británie karanténu neřeší. Jejich království vyžaduje péči neustále

Zahrada

O tom, jak zdařile ji původní zahradní architekt navrhl, hovoří skutečnost, že je dle některých považována za nejkrásnější soukromou zahradu v Británii vůbec.

Na rozdíl od mnoha současných anglických zahrad, jimž vévodí pouze pečlivě zastřihovaný trávník, kam oko dohlédne, ale žádný tvar, jenž by tuto nudnou planinu zpestřil, zahrada sídla zaujme už na první pohled bohatou členitostí.

Někdejší architekt v ní využil různě tvarované a vlnité živé ploty z hustě vedle sebe vysazených listnáčů. Díky tomu z dálky vypadají, jako by byly potažené sametem v sytě zelené barvě.

Živý plot je ozdobou zahrad

Zahrada

Centrální část historické zahrady tvoří obdélníkové jezírko s vodotryskem uprostřed, lemuje jej cesta, po níž lze projít do sousedního oddílu, jenž je organizován jako užitková zahrada. Prozrazuje to dvojice protáhlých skleníků, kolem nichž jsou pak záhony se zeleninou a ovocem.

V sousedství okrasné zahrady je bludiště vytvořené z desítek těsně vedle sebe zasazených buků měděných.

Zimní zahrada je skrytým klenotem nového sídla zpěváka Joeyho McIntyra

Tipy a trendy

Nejblíže k domu je pak samozřejmě i nezbytný pěstěný trávník sloužící k hraní kroketu, na nějž je možné vycházet z prostorné zimní zahrady. I v ní je spousta rostlin zpříjemňujících posezení a chvíle odpočinku.

Pozemek má i méně opulentní části, jako je obyčejná louka a zalesněná část. Jak uvádí web Daily Mail, dům se zahradou, která je zapsána na britském Seznamu historicky významných objektů, je momentálně na prodej za 2,5 milionu liber, tj. zhruba 74,5 milionu korun.

Anketa

Máte rádi zahradní bludiště z živých plotů?
Ano. To je moje!
18 %
Docela ano.
17,1 %
Nemám k nim žádný konkrétní vztah.
45,6 %
Ani ne.
7,9 %
Ne. Je to nepřirozené.
11,4 %
Celkem hlasovalo 2239 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Pusťte se do zahradničení, zvedne vám náladu

Jarní a letní období přináší krásné počasí a pestré barvy. I když jsme v našich aktivitách dočasně omezeni, nezoufejte! Přineste si domů kousek přírody, tvořte...

Výběr článků

Načítám