Hlavní obsah

Designér využívá k tvorbě nábytku kukuřičný škrob

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kukuřičný škrob nemusí nutně sloužit jen jako přísada při vaření. Jihokorejský designér Ryu Jong-dae jej používá jako hlavní složku média, z nějž tiskne nábytek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jihokorejský umělec vyrábí nábytek z kukuřičného škrobuVideo: Reuters

 
Článek

Čtyřicetiletý designér Ryu Jong-dae si ve své zemi vydobyl jméno svými návrhy nábytku ze dřeva. V současné době však svou pozornost zaměřil na zcela jiný materiál - kukuřičný škrob. Přesněji na bioplast vyrobený právě z tohoto polysacharidu.

„Zdroje, které v současnosti využíváme, jsou omezené. Proto si myslím, že by umělci měli při tvorbě návrhů nových produktů pro veřejnost hledat způsoby, jak omezit plýtvání,” říká v reportáži agentury Reuters designér, jenž je přesvědčený, že právě bioplasty mohou být cestou ke snížení objemu odpadů na bázi tradičních plastů.

Designér používá bioplast označovaný zkratkou PLA, což je polymléčná kyselina. Tu lze získat právě z kukuřičného škrobu, anebo z cukrové třtiny. Jihokorejec tento materiál používá ve své 3D tiskárně, na níž kusy nábytku tiskne.

Ryu své výrobky z bioplastů v těchto dnech věnoval do jihokorejské aukce, jejímž cílem je získat finanční prostředky do fondu pro odlehčení následků koronavirové pandemie v zemi.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám