Hlavní obsah

I s omezeným rozpočtem dosáhli zajímavé úpravy. Využili původní retro prvky bytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze na sídlišti Červený Vrch proběhla rekonstrukce malého bytu pro tříčlennou rodinu akademických malířů. I přes omezený rozpočet vzniklo velmi originální bydlení, které je surové, využívající původní retro prvky bytu, nedokončené, uvolněné a otevřené. Vybavení je původní nebo finančně dostupné. Díla se ujal architektonický ateliér Neuhäusl & Hunal.

Foto: Radek Úlehla a časopis Bydlení mezi panely

V pokojích se vyspravila původní, krásná dřevěná podlaha.

Článek

„Odpovědí na velmi specifické zadání byla uvolněná, otevřená architektura improvizace a vytváření potenciálů. Zásadní vrstvu totiž tvoří vlastní život, vybavení a tvorba obyvatel – volný nábytek z předchozího bytu, obrazy vlastní i od přátel či svítidla z druhé ruky. Koncept počítal také s tím, že část prací se uskuteční svépomocí,“ uvádějí architekti David Neuhäusl a Matěj Hunal.

Lapidární mřížka dlažby se rozlila také na stěny

„Vstupní halu a kuchyni propojila lapidární mřížka dlažby, která se vesele rozlila také na stěny – posunutí spárořezu nad sporákem se zásuvkou pro budoucí digestoř vytváří oltář vaření. V pokojích se vyspravila původní, krásná dřevěná podlaha. Otvory po vybourání původních dveří v betonové zdi zůstaly nahrubo osekané,“ dodávají autoři.

Foto: Radek Úlehla a časopis Bydlení mezi panely

Vstupní halu a kuchyni propojila lapidární mřížka dlažby, která se vesele rozlila také na stěny.

Avantgardní charakter chodby

Koupelna s tyrkysovou spárovačkou se přisvětlila obligátními luxfery. Nosná stěna a stropy byly v rámci možností očištěny na beton.

Plechové dveře umožňují kreativní práci s magnety a dokreslují avantgardní charakter chodby, která kontrastuje s útulností obytných místností.

Obytný prostor funkčně propojen s ložnicí

V bytě o užitné ploše jen 56 metrů čtverečních nedošlo k žádným změnám dispozice. I přesto byl obytný prostor funkčně propojen s ložnicí a vznikl samostatný pokoj využívaný jako dětský.

Nový nábytek byl vybírán s finančním omezením

Vybavení interiéru je částečně původní a sahá od retro nábytku až po svítidla. Nový nábytek je viditelně vybírán s finančním omezením.

Vestavný nábytek a volně stojící nový nábytek je pak vyroben z překližky, a to včetně kuchyně.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám