Hlavní obsah

Zachumlejte se do hřejivého povlečení i peřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spánek a pohodu ovlivní správná peřina. Měníme ji podle ročního období a s příchodem chladného podzimu a blížící se zimy je ten správný čas na akci. Vyznáte se?

Foto: JMP Studio zdravého spaní

Rozměr přikrývky je v základním provedení 140 × 200 cm. Je možné zakoupit i prodlouženou délku 140 × 220 cm, 200 × 220 cm.

Článek

Výběr peřiny je poměrně důležitá záležitost. Vliv má roční období, obvyklá teplota v ložnici, rozmanitost materiálů a jejich vlastnosti i naše osobní specifika. Může tím být třeba atypická výška, různé alergie apod. Pokrývky v obchodě najdeme pod označením letní, zimní a celoroční. A rozdíly jsou mezi nimi velké. My se zaměříme na pokrývky zimní a celoroční.

Zimní a celoroční zahřejí

Kvalitní zimní peřina skvěle izoluje teplo, ale zároveň je prodyšná, lehká. Výborná je na chladnější měsíce v roce, ale také pro všechny, kteří rádi spí s otevřeným oknem a preferují chlad. Kdo chce vyloženě zimní peřinu, má obvykle ve své výbavě i speciální letní provedení.

Někomu spíše vyhovuje celoroční peřina. Je to zlatá cesta, tedy dobrá volba: v létě se v ní nepotíte, v zimě je vám hezky teplo. Šikovná je pro spaní v ložnici, kde je teplota vyšší, kolem 19 až 22 °C.

Spaní na boku jako viník vrásek i asymetrií

Zdraví

Přikrývka a materiál

Záleží na osobních preferencích, ale raději dejte přednost přírodním materiálům, a tudíž kvalitě. Pro přehlednost se jako povrchový materiál nabízí:

  • Mikropolyester: je méně prodyšný, levnější, ale příjemný na omak, dobře odvádí pot.
  • Bavlna: přírodní, skvěle prodyšná, na omak je pevnější, vyšší pořizovací cena.
  • Možná je i kombinace mikropolyesteru a bavlny. Přikrývka má delší životnost, odolnost, lze ji prát na vyvářku. Vhodné je ji použít, když nás čeká častější praní. Zajímejte se i o výplně. Alergikům se doporučuje duté vlákno, skvěle drží tvar a snadno se doma udržuje.
  • Velmi oblíbené jsou přírodní materiály: třeba 100% bavlna s bambusovými vlákny.
  • Dlouhou životnost mají vlněné přikrývky s vynikajícími termoregulačními vlastnostmi. Jsou prodyšné, hypoalergenní, ale pocitově tužší.
  • Péřové deky z kachen či hus nás v zimě logicky zahřejí nejlépe, jsou nadýchané, měkké, lehoučké, ale např. kachní peří může někomu dráždit čich. Top je samozřejmě prachové peří.

Povlečení a údržba

  • Před prvním použitím povlečení vždy vyperte. Při praní ho nezapomeňte obrátit naruby, a lze-li, zapnout zipem atd. Perte ho na 60 °C, vyberte kvalitní prášek a zapomeňte na aviváž.
  • V sušičce opatrně, lépe méně než více. Když se totiž povlečení přesuší, bude pomačkané. Zejména bavlněné povlečení nemusíme vysušit dokonale, právě naopak.
  • Možné je zvolit i tzv. dvě spínací přikrývky, jsou to dvě tenčí peřiny, jež se v zimě sepnou v jednu hřejivou.
  • Existuje i přikrývka s označením 4 roční období a nabízí tři varianty. Letní a celoroční přikrývku lze užít samostatně či je spojit v jednu zimní.

Z peřin obléknutých do exotiky se vám nebude chtít ven

Tipy a trendy

Polštář? Často se chybuje

Bolest krční páteře má start v nevhodném polštáři. Podle odborníků je velkou chybou pořídit si velký polštář o rozměru 70 × 90 cm. A to proto, že neslouží jako podpěra hlavy a krku, ale ležíme na něm i částečně zády. Mnohem vhodnější jsou malé polštáře o velikosti 50 × 70 cm.

Polštáře mají kromě různé velikosti i jinou hmotnost, což je provázané s množstvím náplně a pak i s výškou. Rozhoduje zde poloha při spaní. Kdo spí na břiše, ocení nižší hmotnost, na boku je dobrá střední (cca 1100 g) a při spaní na zádech si lze dovolit nejvyšší hmotnost.

Povrchovým materiálem je polyester, bavlna či směs bavlny a polyesteru. Výplně jsou z dutého vlákna, paměťové pěny (dokonale se přizpůsobí tvaru) či péřové (většinou kombinace prachového a klasického peří).

Anketa

Používáte na teplé a studené období roku různé typy povlečení?
Ano, samozřejmě.
65,6 %
Netuším...
1,9 %
Ne, používáme prostě to, na které máme náladu, bez závislosti na ročním období.
32,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 215 čtenářů.

Pořiďte si na zimu správný polštář a peřinu

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Pravidla pro ložnici

Světlejší tóny šedé, krémové a bílá. To jsou vaše odstíny pro ložnici, v níž se budete cítit uvolněně. Důležitá je barevná celistvost, nezatěžovat interiér...

Výběr postele nezvládnete za hodinu

Na koupi lůžka si vyhraďte opravdu dostatek času. Krok vedle by vás moc mrzel, protože jde o nábytek sloužící k odpočinku. A ten se nesmí ošidit. Základem je...

Výběr článků

Načítám