Hlavní obsah

Za nenápadnou fasádou tohoto domu čeká návštěvníka překvapení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké překvapení čeká na návštěvníka hodně nenápadného domu, který navíc do ulice mexického města Mérida na poloostrově Yucatán hledí velice úzkou fasádou. Architekti z místního ateliéru Taller Estilo Arquitectura navrhli novou stavbu na místě starého domu. Nový objekt z původního převzal spoustu stavebních prvků. Je ovšem mnohem otevřenější.

Foto: Manolo Solís

Interiér v přízemí je spojen do jednoho celku.

Článek

Na hodně úzkém pozemku ve městě Mérida stával dům, s nímž ale už majitelé nebyli spokojeni, a tak si přáli na jeho místě postavit nový. Architekti jim proto navrhli stavbu, která se ukrývá za úmyslně anonymní fasádou. Hosté jsou pak o to více překvapení tím, kam vstoupí.

Hned za dveřmi je totiž uvítá bazén. Po cestičce kolem něj pak dorazí až k domu, kde je uvítají černé dveře a velké francouzské okno v hliníkovém rámu rovněž černé barvy. Samotný bazén neslouží pouze ke svlažení obyvatelům domu, ale pomáhá navíc ochlazovat jeho interiér.

Dům nabízí užitnou plochu 112 m2, kterou architekti rozdělili do dvou podlaží. Přízemí je propojeno do jednoho prostoru a rozděleno jen pomocí nábytku na tři funkční zóny - obývací, jídelní a kuchyňskou s ostrůvkem. Celé je pak opticky sjednoceno teracovou podlahou.

Dům v podobě bájného hada působí na pozemku roztomile hravým dojmem

Tipy a trendy

V zádní části je pak uloženo hygienické zázemí tvořené jak koupelnou s vanou, tak prací zónou. Ta je nápaditě oddělena malou zahrádkou, jež funguje zároveň jako větrací komín odvádějící horký vzduch z interiéru pryč a světelná šachta v jednom.

Dobrým nápadem bylo rovněž využití prostoru pod schodištěm, kde jsou úložné prostory v podobě skříněk. Po samotných schodech vede cesta do soukromé části domu, jež je umístěna do horního podlaží. Zde jsou dvě ložnice, do nichž se vstupuje ze společné chodby.

Hlavní ložnice má okna orientovaná na západní stranu, tedy na dvůr s bazénem, a může se pochlubit modulovou fasádou tvořenou dřevěnými žaluziemi vsazenými do černého kovového rámu. Ty lze zcela nebo i jen částečně otevřít a regulovat tak množství světla a  tepla přicházejícího do interiéru. V ložnicích jsou laminátové podlahy v dekoru bambusu.

Zatímco pro výmalbu v celém domě zvolili architekti záměrně pouze čistou bílou barvu, jednotlivé kusy zařízení volili už v živějších barvách. Na neutrálním pozadí tak pěkně vyniká například zelená kuchyň, živě barevné obrazy v ložnicích anebo tmavě hnědá barva přírodního dřeva nábytkové stěny pod schody v obýváku.

Jak říkají autoři, dům nazvaný Eva’s House „reaguje na vizuální charakter čtvrti a města a díky prostornosti a designovým prvkům si majitelé užijí každé jeho zákoutí“.

Anketa

Jak by se vám líbilo bydlení v úzkém domě s úzkým dvorkem?
Líbilo a moc.
37,1 %
Kdyby tam bylo soukromí, proč ne.
22,6 %
Nevím, musel/a bych to vidět na vlastní oči.
16,9 %
Spíš asi ne.
6 %
Ne, v úzkém domě by se mi nelíbilo. Tím spíš, kdyby měl jen úzký dvorek.
17,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 563 čtenářů.

Soutěž o nejlepší design vyhrála růžová houpačka vsazená do „Trumpovy zdi”

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Hudebník musí svůj dům téměř hledat

Hudebník z Mexika se rozhodl změnit svůj styl života a z velkého domu se rozhodl přestěhovat do menšího, ale mnohem zajímavějšího. Architekt Juan Pablo de la...

Výběr článků

Načítám