Hlavní obsah

Dům v podobě bájného hada působí na pozemku roztomile hravým dojmem

Hnízdo Quetzalcoatla je název stavby, která vypadá jako obří had. Je dílem významného a svou prací nepřehlédnutelného mexického architekta Javiera Senosiaina. Dům je možné objevit ve městě Naucalpan de Juárez na severozápadě Mexika. Na první pohled zaujme svým výjimečný tvarovým a barevným zpracováním.

Foto: Profimedia.cz

Na pozemku vytváří hadí tělo smyčky.

Článek

Organická architektura má oproti jiným stylům tu výhodou, že zpravidla zaujme a nadchne i velké množství laiků. U budov často výrazně skulpturálního charakteru totiž konečně mohou obdivovat tvary, kterým rozumějí, které znají. Jedním z nejvýraznějších představitelů tohoto směru je pak mexický architekt Javier Senosiain.

Autor knih Bioarchitektura a Organická architektura, jenž nyní především přednáší na Národní autonomní Univerzitě v Mexiku, se ve svých architektonických dílech, mezi nimiž právě dům ve tvaru hada nazvaný Hnízdo Quetzalcoatla z roku 2007 patří k nejtypičtějším a nejčastěji citovaným, snaží hledat harmonii mezi přirozeným příbytkem a světem, do nějž má být zasazen.

I jeho další stavby vycházejí často z přírodních prvků a objektů, ať již jsou to zvířata, schránky zvířat, jeskyně či vodopády.

Víte, kdo byl Quetzalcoatl?
Quetzalcoatl je bájný aztécký bůh znázorňovaný jako opeřený had, často v bílé barvě a s vousem. Byl považován za dobrého boha a podle legendy měl lidi naučit zpracovávat kakaové boby.

Dům jako řešení složitého terénu

To, co se na první pohled může zdát v případě hadího domu jako pouhý rozmar tvořivého umělce, je ve skutečnosti velice nápaditým řešením poměrně složité situace na pozemku.

Architekt dostal totiž za úkol vymyslet dům na parcele, kterou přetíná několik strží a zároveň na ní jsou i místa s velkým převýšením a jeskyněmi.

Dům Nautilus inspirovaný mořským světem by potěšil i kapitána Nema

Tipy a trendy

Senosiain tedy přišel s nápadem na tělo hada, který není na pozemku jen tak položený, ale který je jeho součástí. Tu se vynořuje, tu zase skrývá. Díky tomu mohl zachovat původní zelené plochy tak, aby si jich majitelé mohli užívat, zároveň přidal něco nových. K jedné jeskyni pak vede vstup skrz hlavu s rozevřenou tlamou.

Interiér mohutného hada o ploše přes 1500 čtverečních metrů je ve skutečnosti rozdělen do deseti bytů. Část je pak vyhrazena k pronájmu.

Ubytovat se zde může skupina až deseti osob, přičemž cena za noc začíná v přepočtu na 6750 korunách. Tento údaj je ovšem potřeba brát jako čistě teoretický, protože jeho kapacita je pro následujících několik let již zaplněná.

Pronajímanou část kromě obývacího pokoje a plně zařízené kuchyně tvoří zhruba 6 pokojů doplněných třemi koupelnami a jednou toaletou. Některé návštěvníky zaujaly velkorysé úložné prostory, v hlavní ložnici je pak možné obdivovat hluboký parapet okna vystlaný žíněnkou a sloužící k odpočinku vleže.

Stejně výjimečný jako hlavní obytná stavba na pozemku je ovšem i botanický park, který ji doplňuje a který sám o sobě by byl hodný návštěvy, kdyby byl veřejně přístupný.

Tvoří jej jednak interiérová zahrada ukrytá pod pestrobarevnou skleněnou kupolí, ale také jeskyně s minerály.

Anketa

Lákalo by vás v takovémto domě trvale bydlet?
Ano, to by bylo velmi hezké.
31,9 %
Patrně ano.
3,3 %
Nejsem si jistý/á.
3,8 %
Na pár dní ano, ale trvale ne.
43,8 %
Kdepak, to by nebylo nic pro mě.
17,2 %
Celkem hlasovalo 3634 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám