Hlavní obsah

Soutěž o nejlepší design vyhrála růžová houpačka vsazená do „Trumpovy zdi”

Vypadá to jako akt roztomilé nenásilné rebelie, jenž však v sobě nese velice silné poselství. A to nezůstalo bez pozornosti. Trojice zářivě růžových houpaček prostrčených skrz zeď, kterou na americko-mexické hranici postavili na popud dnes již bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, se poprvé objevila v médiích už po své instalaci v roce 2019. V minulých dnech se pak stala naprostým vítězem soutěže o nejlepší design londýnského Muzea designu.

Foto: Profimedia.cz

Zeď měla snížit nelegální imigraci z Mexika do USA. Na mnoha místech však pouze násilně rozdělila komunity lidí žijících po desetiletí ve spokojeném sousedství.

Článek

Je to možná jen shoda náhod, že londýnské Muzeum designu vyhlásilo vítěze své pravidelné soutěže o nejlepší design právě ve dnech, kdy v USA nastupuje nový prezident Joe Biden, od nějž se očekává spousta změn v porovnání s jeho předchůdcem Donaldem Trumpem.

V každém případě vítězství projektu růžových houpaček propojujících lidi na obou stranách tzv. „Trumpovy zdi” je v jistém smyslu symbolické.

Zářivě růžové houpačky jako propojující prvek pro obyvatele žijící náhle na dvou stranách železné zdi vymyslel profesor architektury na Kalifornské univerzitě v Berkeley Ronald Rael.

Svým nápadem se přidal k mnoha hlasům na obou stranách zdi odmítajícím její stavbu a existenci. Snažil se poukázat na její nesmyslnost a v jistém smyslu hloupost. Svůj velmi názorný projekt nazval Teetertotter wall, tedy houpačková zeď.

„Zeď se stala doslova opěrným bodem mezi USA a Mexikem,” napsal tehdy Rael, „a děti a dospělí jsou na obou stranách smysluplně spojeni při poznání, že akce, které se odehrávají na jedné straně, mají přímý dopad na druhou stranu.”

Školka nabízí dětem dvůr, kde nemají čas se nudit

Tipy a trendy

Růžové houpačky se staly jedním z velice mála propojujících prvků v místě, kde zeď nemilosrdně rozdělila do té doby žijící jednotnou komunitu lidí.

Představují určité povzbuzení a poučení – k tomu, aby se člověk na jedné straně mohl zhoupnout, potřebuje druhého člověka, na druhé straně. Děti z obou stran zdi si tak mohou dál společně hrát.

V místě, kde jsou houpačky instalované, tj. v zóně Anapra ve městě Juarez na mexické straně, je zeď tvořena železnými profily, které do sebe nejsou zaraženy na těsno, ale jsou mezi nimi ponechány volné mezery. Lidé a děti tak při houpání na sebe vidí a mohou si dál spolu alespoň povídat.

„Jsme naprosto překvapeni touto nečekanou poctou, kterou sdílíme s uměleckým kolektivem založeným v Juarezu, Colectivo Chopeke,” řekl Rael o vítězství projektu.

„A co je nejdůležitější, přichází v době, kdy doufáme ve změnu a že místo zdí začneme spíše stavět mosty.”

Anketa

Líbí se vám idea houpačky jako symbolu propojení?
Ano, je to velmi hezké.
79,5 %
Docela ano.
3 %
Nevím, neumím to posoudit.
1,2 %
Nijak výrazně mě to nenadchlo.
3,6 %
Je to hloupost a zbytečnost.
12,7 %
Celkem hlasovalo 7461 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám