Hlavní obsah

Polovině měšťanského bytu designérka vdechla klid, čistotu a ženskou něhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez okouzlující minulosti by nevznikla tato poetická současnost – stylově zdařile namixovaný interiér v jemných světlých tónech. Na ploše 65 čtverečních metrů, v půlce původního měšťanského bytu ve starém pražském domě z přelomu 20. století, se designérce Ivance Kowalski podařilo pro klientku namíchat svěží koktejl bydlení k investičnímu účelu.

Foto: Jakub Komrska

Prostor arkýře slouží jako jídelní kout.

Článek

V časech minulých se odehrálo mnoho nepříznivých událostí, které zasáhly nejen životní osudy lidí, ale poznamenaly i architekturu uplynulých století. To se stalo i v případě tohoto kdysi měšťanského bytu. Jeho polovina byla velmi neuměle přizpůsobena a užívána jako samostatný byt. Svými rozměry je tak prostor interiéru, který neprošel téměř žádnou rekonstrukcí, určen jedné až dvěma osobám.

Přestože se nacházel vybydlený a v zanedbaném stavu, naštěstí zůstaly zachovány původní prvky – okenní kličky, parkety i štukované stropy. Protože tu byly průchozí dva pokoje, bylo nezbytné radikálně změnit dispozici bytu tak, aby mohl být obývací pokoj situován v prostoru s nádherným rohovým arkýřem.

Byt v secesním domě proměnily designérky v neuvěřitelně elegantní domov

Tipy a trendy

Revitalizovaná půdní vestavba nabídla rodině otevřený prostor bez zbytečných zábran a nepohodlí

Tipy a trendy

Kvalitní materiál přežije věky

Říká se, že kvalitní materiál přežije věky. Často se to podaří také oknům či dřevěným podlahám. Tento dům se sice ještě nedočkal celkové řádné rekonstrukce, v ulici je snad poslední, ale chystá se výměna špaletových oken. Původní parkety se podařilo zachovat – zbrousit je a následně ošetřit bílým olejem, což srazilo jejich přírodní žlutohnědý odstín.

„Záměrně jsem je nechala někde neopravené a s většími spárami, abych zdůraznila jejich stáří,“ přibližuje svůj krok designérka. Celý byt je vymalován v odstínu lomené teplé bílé barvy. Koupelna, WC a kuchyň jsou obloženy jedním z nejznámějších luxusních mramorů na světě – kararským mramorem. Některé z nich zdobí frézovaný 3D povrch. Veškeré kliky jsou mosazné, na oknech ty původní a na dveřích nové extravagantní.

Vestavné prvky odrážejí dvojí tvář

Vestavné prvky odrážejí styl, který odkazuje k původnímu stylu bytu, což je atypicky vyrobená sestava kazetových dveří a skříní u vstupu do bytu, a pak mají i moderní tvář. To jsou vestavné skříně v ložnici a část kompletně uzavíratelné kuchyně s bíle lakovanými frézovanými panely, kterou je za nimi možné zcela skrýt. Celek tím netratí na své praktičnosti, ale o poznání víc odhaluje svůj půvab. Vyniká tím jeho lehkost.

Kromě solitérního nábytku bylo vše vyrobeno na míru podle návrhů designérky. Stejně tak bylo zhotoveno i sofa do arkýře, aby bylo možné jeho prostor využít pro jídelnu.

Knihovna, která zabírá celou jednu stěnu, slouží příležitostně také jako pracovna. Jedna z polic je osazena ve výši pracovního stolu a je i hlubší. Aby interiér působil prostorněji, je koupelna otevřená do ložnice. Není přepažena žádnou stěnou, je zcela bez dveří a oddělená jen lehkým závěsem. Sprcha mizí za zdí obloženou mramorem. Při pohledu z ložnice není vidět sprchu ani umyvadlo. Klozet našel místo klasicky v samostatné WC místnosti za uzavíratelnými dveřmi.

Byt je poměrně malý, ale působí vzdušně. Snoubí originalitu i nadčasovost. Vyzařuje klid, čistotu a ženskou něhu.

Autor: Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Anketa

Máte zkušenosti s bydlením v rozpůleném bytě?
Ano a nikoli dobré.
8,1 %
Ano, ale šlo (jde) to.
10,1 %
Ne, nemám.
81,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 247 čtenářů.

V historickém domě vznikl interiér inspirovaný klasikou

Tipy a trendy

Útočiště pro zralého muže v minimalistickém stylu osvěžují umělecká díla

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Nový dům ve staré stodole

Dokonalé výhledy do krajiny vedly majitele k tomu, aby si koupili starou stodolu, do níž postupně vestavěli svůj nový dům pro víkendové bydlení.

Výběr článků

Načítám