Hlavní obsah

Matrace a rošty bez sebe nefungují, jak mají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani na té nejlepší matraci se nám dlouhodobě nebude dobře spát, když ji nepoložíme na správný rošt. Právě jeho volba zaručuje maximální prodyšnost a využití ortopedických kvalit matrace.

Foto: ProSpánek

Segmentové rošty utvářejí nezávislé prvky reagující na zatížení a roznášející tlak do více bodů.

Článek

Rošt poskytuje tělu potřebné změkčení, nebo naopak zpevnění hned na několika místech. U příliš tvrdého lůžka vzniká nepříjemný tlak na páteř a klouby. A když je postel příliš měkká, dochází k napínání svalů a nepřirozenému prohnutí páteře.

Řešením je volba pružného postelového roštu, který rozdělením do několika anatomických zón posílí funkční vlastnosti matrace.

Základní typy roštů

Lamelové rošty se odlišují šířkou lamel, jejich uložením/rozestupem, počtem a možnostmi nastavování tuhosti. S přibývajícím počtem lamel zajišťuje rošt vyšší flexibilitu, pružnost, unese větší hmotnost a dá vyniknout pozitivním atributům matrace.

Lamelové rošty mohou mít zhruba až 45 lamel a bývají doplněny samostatným polohováním hlavové, zádové, stehenní a lýtkové oblasti.

Segmentové rošty sestávají z desítek nezávislých pružných prvků, takže se každý z nich individuálně přizpůsobí tělu a lépe rozmístí tlak do více bodů. Díky tomu poskytne dotvarování matrace pro znatelný komfort. Jejich tuhost regulujeme podle potřeby, což ocení např. maminky v těhotenství při náhlé změně váhy.

Kombinace roštu a matrace

Rošt, který nelze polohovat, spárujeme s jakýmkoliv typem matrace. Polohovatelný rošt se hodí pro matrace pěnové, gelové, latexové i taštičkové. Důrazně se nedoporučuje jeho užití s pružinovou matrací!

Pro segmentový rošt je ideální matrace z materiálu Tempur, který byl vyvinut pro NASA. Svou otevřenou buněčnou strukturou kopíruje každou křivku těla, čímž eliminuje otáčení i zbytečné převalování, a vy spíte komfortně celou noc. Patří sice mezi dražší, zato se řadí k tomu nejlepšímu, co trh momentálně nabízí. Alternativou můžou být matrace z líné a studené pěny.

Různé druhy pěn

Asi nejznámější jsou pěnové matrace, které často tvoří několik druhů pěny s rozdílnými vlastnostmi, které jsou v rámci jedné matrace různě kombinovány pro dosažení určitého pocitu.

Základním materiálem je PUR pěna, která je elastická, přizpůsobivá a hlavně levná. Dražší, avšak stále cenově dostupná HR, studená pěna, má oproti PUR pěně větší póry. Odvádí tak snáze teplo, což zamezuje výskytu roztočů. Charakteristická je pro ni dlouhá živnost a tvarová stálost.

Anketa

Koupili byste si matraci přes internet?
Nikdy. Vždy si na ní chci nejprve poležet.
50,8 %
Jen kdyby to byl typ, který už dobře znám z vlastní zkušenosti.
24,2 %
Jen kdyby mi ji doporučil lékař.
1,6 %
Klidně. Je to rychlé a já si zvyknu snadno na cokoli.
23,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 124 čtenářů.

Paměťová pěna, nazývaná také líná či visco, se dokáže perfektně přizpůsobit tvaru těla. Mění totiž svoji tvrdost v závislosti na tlaku a teplotě. Nemusíme řešit, jestli je matrace příliš měkká/tuhá - pěna rozprostře tlak těla a pomalým návratem do původního stavu nevytváří protitlak, čímž zabraňuje vzniku proleženin, zmírňuje bolesti zad a stabilizuje tělo ve zdravé poloze.

K oblíbeným patří i latexové matrace, které se odlišují podíly syntetického a přírodního latexu (kaučuku). Jádro je vyztuženo deskami ze studené pěny či kokosových vláken.

Je dobré vědět

  • Lamelové a segmentované rošty jsou pevné a polohovatelné, a to ručně i motorem.
  • Nejjednodušším typem roštů jsou laťové, ty oceníme v dětských postýlkách.
  • Matraci si v obchodě osobně vyzkoušejte spolu s doporučeným roštem.
  • Chránič matrací prodlužuje jejich životnost. Vstřebává vlhkost, pot, chrání před občasnými nečistotami. Pereme ho v pračce.

Pružinové matrace

Pružinové matrace již dávno nejsou tak nepohodlné, jak bývaly, není nutné dívat se na ně skrz prsty. Jejich hlavní výhodou je velká vzdušnost. Skvělé jsou pro ty, kteří se v noci neúměrně potí či je v domácnosti trápí vlhkost.

Setkat se můžeme s bonelovými pružinami, které jsou spojené tenčími ocelovými dráty schovanými v ochranné síti. Zatížení těla se tak rozprostře po rozsáhlejší ploše.

Matrace a rošt jsou základem pro zdravý spánek

Tipy a trendy

Taštičkové pružiny jsou každá zvlášť zašitá do látkové kapsičky a spojené páskem textilie. Navzájem se nedotýkají, na zátěž reaguje každá pružina zvlášť.

Soudkové taštičkové pružiny charakterizuje baňatý tvar. Mají ještě vyšší bodovou elasticitu než taštičkové pružiny, jsou citlivou oporou těla.

Kombinovaná verze

V tzv. sendvičových matracích jsou naskládané vrstvy různých pěn jako v sendviči, takže spojují výhody jednotlivých typů.

Na trhu najdeme také gelové matrace, které se svým chováním přibližují matracím z paměťové pěny.

Dále tu jsou zónové modely s odlišným počtem zón s rozdílnou tuhostí, které jsou vyrobené tak, aby se co nejlépe přizpůsobily dané části těla.

Zónování matrací samozřejmě funguje, ale není nutné. Je-li matrace vyrobena z jakostních materiálů, přizpůsobí se i bez zón.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Postelové rošty, Matrace

Reklama

Související témata:

Související články

Než koupíte matraci, vyzkoušejte si ji

Téměř polovina dotazovaných z průzkumu společnosti Stemmark preferuje nákup matrace v kamenné prodejně. Častěji jde o lidi s vysokoškolským vzděláním, naopak...

Co je na světě nejsladší? Kvalitní spánek

Spaní ovlivňuje míra stresu, pohybu a nastavení celého dne. To jsou ale proměnné. Co naopak lze „ukotvit“, je výběr správného lůžka, matrace, roštu, lůžkovin...

Moderní postel je aktivní, když spíme

Matrace během našeho spánku efektivně pracuje s vlhkostí i teplem, dýchá, její zóny se tvarují podle tělesných částí. Pomáhá jí přitom vhodný rošt. To vše se...

Výběr článků

Načítám