Hlavní obsah

Větrný mlýn žije svůj druhý život jako moderní rodinný dům

Druhý život vdechli architekti z polského ateliéru o4 architekci starému větrnému mlýnu u města Lublin. Proměnili jej v moderní rodinný dům, jenž se pyšní jedinečným charakterem. Navíc působí v krajině sice výrazně, ale přirozeně.

Foto: o4 architekci

Z historického mlýna vznikl moderní dům.

Článek

Jak píší architekti, vše začalo jako návrh zaslaný do mezinárodní soutěže Současný dům 2014 – Vesnický dům. Tehdy pod ním byli podepsáni jako autoři Tomasz Padło a Michał Kucharsky. Projekt nazvaný Dom Wiatrak získal ocenění, ale zůstal jen na papíře. O několik let později si však jejich projektu všiml majitel starého mlýna z lublinského kraje.

Původní koncepci bylo třeba samozřejmě upravit tak, aby odpovídala technickým možnostem mlýna, místním podmínkám a představám majitelů. Stavbu navrhli tak, aby zapadala do venkovské krajiny. Výchozím bodem je větrný mlýn, který je tradičním prvkem nejen polského venkova.

Polští architekti se rozhodli zachovat základní formu a tvar původního mlýna a začlenit do něj obytné prostory vytvářející moderní domov.

Původní stavba stála na půdorysu 6,5 x 6,5 metru. Proto architekti rozmístili obytné místnosti do tří nadzemních podlaží a mezipatra. V přízemí je kuchyň s čítárnou, jež se do zahrady otevírá velkoplošným prosklením. Menší okno pak umožňuje výhled na vstupní prostor.

Architekti schovali dům za mřížoví, majitelé z toho mají užitek

Tipy a trendy

Horní dvě podlaží pak zabírají ložnice s vlastními koupelnami. Do mezaninu v nejvyšším podlaží je uložena pracovna s impozantním výhledem na okolní pole.

Zbylo zde rovněž dost místa pro uložení historického brzdového kola, další části z historického mechanismu mlýna jsou uloženy v přízemí.

Foto: o4 architekci

Do podzemí je umístěn obývací pokoj.

Aby architekti zvětšili užitnou plochu stavby, přidali jí podzemní část, která je ukryta pod úrovní okolního terénu. Sem umístili garáž, technickou místnost a prostorný obývací pokoj.

Konstrukce podzemní části, na níž spočívá těleso stavby, je z železobetonu, její vršek pokrývá zemina. Na vršku rozšířené části suterénu pak vznikla venkovní terasa.

Domy, nad nimiž srdce introvertů zaplesá

Tipy a trendy

Jak upozorňují architekti, nová funkce stavby si vyžádala zcela novou konstrukci, ovšem veškeré části, které bylo možné znovu použít, byly nejprve pečlivě vyčištěny a restaurovány.

Podzemní část má tak nové železobetonové podlahy, stěny i strop, čtveřice sloupů v přízemí pak podpírá horní patra budovy. Staré trámy z mlýna našly uplatnění v podobě hrázdění v obvodových zdech.

Obklady fasád jsou z prken pocházejících rovněž z původního mlýna. Stavba je uzavřena sedlovou střechou s dřevěným trámovým krovem a pokrytou dřevěnými šindeli.

Foto: o4 architekci

Okna na domě působí nenápadně, byť na úrovni přízemí tvoří většinu plochy zdi. V horních podlažích jsou pak úzká a vysoká, a tak dobře korespondují s dřevěnými obklady.

Při plánování pohledových materiálů se architekti rozhodli pro trojici tvořenou dřevem, železobetonem a sklem.

Architekti si na práci velmi pochvalovali přístup svého klienta, jeho odvahu a nápaditost, neboť bez nich by nebylo možné takto zkombinovat historickou stavbu s moderními prvky a technologickými postupy.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v bývalém větrném mlýně?
Ano, moc!
61,2 %
Docela ano.
7,9 %
Nevím, musel/a bych tam být.
11,5 %
Moc ne.
5,2 %
Ne, to by nebylo nic pro mě.
14,2 %
Celkem hlasovalo 1082 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám