Hlavní obsah

Čtyři kvádry a borovice. To není detektivka, ale rodinný dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako kostky obří stavebnice poskládané na sebe lze popsat návrh novostavby, který představili architekti z anglického ateliéru AR Design Studio. Moderní dům nedaleko jihoanglického Southamptonu, který navrhli na pozemek lemovaný z jedné strany lesem a z druhé vřesovištěm, nabídne majitelům krásné pohledy do přírody prakticky z každé místnosti.

Foto: nu.ma

Rodinný dům je tvořen čtveřicí bloků.

Článek

S oprávněnou hrdostí představili architekti z anglického Winchesteru svůj projekt rodinného domu, který nahrazuje dosloužilou stavbu na pozemku ležícím na území Národního parku New Forest v Jižní Anglii. Jejich projekt musel totiž odpovídat nejenom představám klientů, ale také podmínkám pro stavbu v této chráněné oblasti.

Klíčem k úspěchu, jak vysvětlují architekti, bylo proto vytvoření návrhu, který by národnímu parku oproti původní zástavbě něco vracel. Návrhu, který by znamenal zlepšení kvality tohoto místa.

Angličané proto zapojili do projektu co nejvíce přírodních prvků a především, materiál pro dům volili tak, aby co nejlépe zapadl do okolí. Výsledek se dostavil - jejich plán se v průběhu celého schvalovacího procesu setkával s pozitivní odezvou.

Parcela na území panství Beaulieu Estate leží na okraji hustého jehličnatého lesa, jenž tvoří jeho západní hranici. Proto má projekt jen prostý název - Pines (borovice). Z druhé strany se pak rozprostírá vřesoviště. Právě tyto dva druhy krajiny nechali architekti potkat se na pozemku prostřednictvím architektury.

Foto: nu.ma

Na pozemku se potkávají dva typy krajiny, které jej obklopují - les a vřesoviště.

Trojice bloků v přízemí, jeden na vrchu

Na úrovni přízemí je dům rozdělený na tři kamenem obkládané objemy, do nichž jsou uloženy obývací pokoj, spací zóna a technické zázemí. Propojeny jsou prosklenými prvky, které tak narušují hranici mezi interiérem a exteriérem.

Jednotlivé části domu architekti uspořádali tak, aby dobře odpovídaly své pozici - buď směřují k příjezdové cestě a jsou tudíž více veřejné, anebo jsou orientované na zadní stranu, do soukromí.

Dům v sadu získal prakticky řešenou i umístěnou přístavbu

Tipy a trendy

Na trojici těchto bloků je pak uložen čtvrtý, a tedy i poslední, jenž je uschován v kovovém plášti.

Díky němu mohli architekti vstupnímu prostoru domu v přízemí dopřát dvojitou výšku stropu, a zároveň, otevřenými částmi fasády horního bloku dopadá do centra budovy spousta denního světla.

Foto: nu.ma

Směrem k příjezdu je dům orientován více uzavřenou stranou.

V horním podlaží má zároveň rodina svůj soukromý prostor a je zde také hlavní ložnice. Právě odtud je ten nejhezčí výhled do okolního lesa i přes vřesoviště.

Moderní dům ve svahu připomíná na sebe položené ručníky

Tipy a trendy

Schváleno bez připomínek

Právě použití kamene a kovu, společně s šetrnými terénními úpravami na pozemku a jeho úpravou tak, aby přechod mezi ohraničenou parcelou a okolní krajinou byl téměř neviditelný, stejně jako jemný odkaz k historii nedalekého „města cínu”, to vše přispělo dle přesvědčení autorů k tomu, že stavební úřad jejich návrh schválil bez jediné připomínky. Stavební práce vypuknou na počátku roku.

Foto: nu.ma

Navrhovaná podoba interiéru

Anketa

Líbil by se vám výhled na les a vřesoviště?
Ano, moc!
83,4 %
Asi ano...
5,4 %
To nevím.
1,3 %
Spíše asi ne.
1,9 %
Ne, to by se mi nelíbilo.
8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3389 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Dům pro velkou rodinu a spoustu přátel

Nedaleko řeky Hamble, v anglickém hrabství Hampshire, vyrostl rodinný dům, jenž svou velikostí zaujme hned na první pohled. Není divu, rodina, která v něm...

Výběr článků

Načítám