Hlavní obsah

Architekti schovali dům za mřížoví, majitelé z toho mají užitek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do prostředí hrnčířské vesnice navrhli architekti z vietnamského ateliéru VTN Architects zajímavý dům s fasádou tvořenou mřížkou červenavé barvy, která jeho interiér chrání před přílišným ozářením sluncem, ale přitom propouští dostatek světla a vzduchu. Dům nese stejné jméno jako vesnice, kde stojí - Bat Trang.

Foto: Hiroyuki Oki

Dům na první pohled zaujme nevšední fasádou.

Článek

Vesnička Bat Trang je stará několik desetiletí a lze ji objevit na předměstí vietnamské Hanoje. Její historie je odjakživa spjata s hrnčířstvím. Když architekti přemýšleli, jak nový dům do takového prostředí začlenit a zároveň vytvořit příjemnou domácnost, která se v horkých dnech nepřehřívá, přišli na vizuálně zajímavé řešení v podobě fasády tvořené čtvercovou mříží. Je totiž vytvořena právě z keramiky.

A tak, zatímco z vnějšku dům vzdává hold místní historii a tradici, jeho interiér je plně moderním a pohodlným domovem, kde nechybí nic, co člověk potřebuje ke každodennímu životu.

Jak architekti vysvětlují, prostorové uspořádání interiéru vychází přímo z představ majitelů o ideální domácnosti, přičemž důležitou roli zde hrají přírodní prvky a zeleň, tak jak je ostatně pro vietnamské domácnosti (a nejen pro ně) příznačné.

Sedmičlenná rodina, jež dům obývá, si pochvaluje zejména dostatek prostoru ve třetím podlaží, kde může trávit čas pohromadě. Zde je kuchyň, dlouhý jídelní stůl a obývací zóna s posezením a televizí. Pětice soukromých pokojů je pak rozestřena po většině podlaží, zajímavostí je bazén na terase v pátém podlaží, kde lze rovněž objevit i místnost s rodinným oltářem.

Klient architektů se věnuje profesionálně keramice, a proto je v přízemí jak prodejna, tak dílna. Skladové prostory a místo k vysychání výrobků jsou pak ve sklepě.

Rodina žije v pentagonu plném stromů

Tipy a trendy

Jak architekti poznamenávají, vzhledem k hrnčířské tradici vesnice bylo výhodné použít právě pálenou hlínu jako hlavní materiál při návrhu domu. Má totiž svou vlastní charakteristickou estetiku, a to i v režné podobě. Proto je celá fasáda postavena výhradně z na míru vyrobených pálených cihel, které dohromady umožnily vytvořit unikátní mřížový vzor s menšími či většími otevřeními.

Menší otvory slouží k tomu, aby skrz fasádu mohl dále do domu proudit neustále čerstvý vzduch, velké otvory pak mají za úkol propouštět do interiéru světlo. Vlastní dům díky tomu pak může mít zdi otevřené velkými prosklenými otvory, aniž by hrozilo jeho přehřívání.

Foto: Hiroyuki Oki

Zdi vlastního domu jsou natřené ve stejné barvě, jakou mají režné pálené stavební prvky.

K ochlazování interiéru pak slouží i malé dvorečky, které vznikly v prostoru mezi stavbou a její fasádou, jež jsou plné zeleně. Právě ta pomáhá udržet v domě chlad a zároveň čistí vzduch. To vše pak umožnilo architektům zajistit, že v domě není potřeba klimatizace.

Uprostřed města vyrostl dům, o který se lidé dělí se stromy

Tipy a trendy

Architekti rovněž neopomněli dům vybavit solárními panely a systémem pro zadržování dešťové vody, neboť integrace přírodních prvků a důraz na trvalou udržitelnost je neoddělitelnou součástí každého z jejich rezidenčních projektů.

Dům postavený na pozemku o výměře 220 m² nabízí uživatelům užitnou plochu 740 m² rozdělenou do šesti podlaží, z toho jedno je pod zemí.

Anketa

Máte rádi stavební materiál z pálené hlíny?
Ano, je to přirozený materiál s dlouhou historií.
83,9 %
Docela ano.
5,8 %
Nemám k tomu žádný vztah. Ani kladný, ani záporný.
5,1 %
Na jiných stavbách mi nevadí, pro sebe bych chtěl/a dům z jiného materiálu.
2,5 %
Ne, to je mi cizí.
2,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 726 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Korálovou vilu zdobí krajkovitá fasáda

Korálová vila je název letního domu ve vietnamském Danangu. Své jméno získal podle fasády, která českému čtenáři připomene spíš vzor krajky. Místním lidem...

Výběr článků

Načítám