Hlavní obsah

Měla to být jen přístavba, nyní je srdcem celého domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Propojit historický rodinný domek se samostatným zahradním domkem si přál manželský pár v důchodu z anglického hrabství Herefordshire. Vadilo mu, že domek nelze plně využívat, tak jak chtějí, volný prostor mezi oběma stavbami také k ničemu příliš nebyl. Prosklené propojení navrhli architekti z místního ateliéru AR Design Studio.

Foto: Paul Carter

Nefunkční přístavbu venkovského domu nahradili architekti proskleným propojujícím prvkem.

Článek

Bývalý letecký inženýr a zahradní architektka si pořídili historický kamenný domek z 18. století v údolí řeky Arrow nedaleko hranic s Walesem už v roce 2018. Okamžitě jim učarovala nádherná okolní krajina.

Bolavým místem jejich nového domova se ale záhy ukázala být přístavba obsahující dvě místnosti, jejichž využití během roku nebylo úplně ideální.

Majitelé se proto rozhodli, že bude mnohem rozumnější nechat tuto přístavbu strhnout a hlavní dům propojit s menším zahradním. Propojujícím prvkem pak neměla být chodba, ale plnohodnotný funkční prostor.

S žádostí o návrh a vytvoření takového propojujícího prvku se obrátili na architekty z Winchesteru, kteří se vytváření nejrůznějších přístaveb soustavně věnují a kteří si zakládají na své schopnosti propojovat historické stavby s novými moderními prvky.

Právě tento přístup zvolili i v případě návrhu propojení obou domů. Pro celkový vzhled pak zvolili design, jenž tvarem střechy a jejího dlouhého přesahu nápadně připomíná tvar křídla letadla, což ocenil zejména majitel.

Foto: Paul Carter

Tvar střechy je inspirovaný tvarem křídel letadel.

Vlastní prostor není nijak složitě řešený. Architekti do něj umístili velký obývací pokoj a moderně zařízenou kuchyni s podlouhlým ostrůvkem.

Díky tomu nebylo nutné umísťovat žádné skříňky do výšky, vše se vejde do úložných prostorů pod pracovními deskami.

Čtyři kvádry a borovice. To není detektivka, ale rodinný dům

Tipy a trendy

Zeď za nimi pak mohli otevřít dlouhým pruhem oken, která přivádějí do místnosti spoustu světla a zároveň nabízejí hezký pohled do zeleně. Ještě více je pak otevřená protilehlá strana, kterou tvoří posuvná okna sahající od země ke stropu. Terasa za nimi přímo vyzývá k možnosti v teplém létě okna otevřít a propojit vnější i vnitřní prostor do jednoho celku.

V zimě je pak vše zavřeno, v krbu plápolá oheň a majitelé si mohou užívat nádherného pohledu na zasněženou zahradu. Jak sami říkají, konečný výsledek proměny překonal veškerá jejich očekávání a nový prostor se rázem stal přirozeným srdcem jejich domova.

Dům v sadu získal prakticky řešenou i umístěnou přístavbu

Tipy a trendy

Architekti tak domu, jenž měl užitnou plochu původně 313 m², odebrali nejprve plochu 65 m², aby ji pak nahradili novou propojovací přístavbou o velikosti 80 m². Nově má tedy dům celkovou užitnou plochu 328 m².

Anketa

Nechali jste si navrhnout přístavbu architektem, nebo jste si ji udělali sami?
Architektem a jsme spokojení.
12,7 %
Architektem a bylo to zlo.
4,6 %
Sami a klaplo to skvěle.
44,5 %
Sami a není to úplně ono.
4,5 %
Nic jsme nepřistavovali.
33,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2427 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám