Hlavní obsah

Venkovní dlažba má být bezpečná a praktická

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě často jen tak rádi vyběhneme naboso na terasu či do zahrady. Pak je fajn, když je dlažba na terase a chodníčcích v trávníku či kolem domu příjemná na dotyk. Současně ale očekáváme, že bude i bezpečná, aby na ní nikdo z rodiny neuklouzl.

Foto: Rako

Díky technologii digitálního tisku je design keramických dlaždic Quarzit Outdoor k nerozeznání od přírodního kamene typu burlington.

Článek

To platí nejen v létě, ale i v zimě, když nasněží. Materiálů, které tato kritéria dokážou splnit, je na trhu k dostání více, takže máme z čeho vybírat.

Keramika: ideální materiál

Keramické dlaždice bývají poměrně jasnou volbou do interiéru, ale výborným materiálem jsou i pro exteriér. Hodí se na terasu, do pergoly, kolem bazénu nebo jen jako nášlapné chodníky v travní ploše. Zklamaní nebudete, ani pokud jde o design. Dlaždice mohou mít třeba věrný vzhled betonu, dřeva, kamene, který prostoru dodává požadovaný vzhled.

Keramika má navíc výborné vlastnosti. Kombinuje v sobě totiž optimálně styl s odolností a bezpečností, která je pro venkovní prostory zásadní. Keramické dlaždice určené pro exteriér odolávají změnám teploty (jsou mrazuvzdorné) i nepříznivým povětrnostním podmínkám, jako jsou déšť, sníh nebo krupobití. Rovněž jsou protiskluzné, aby ve venkovních prostorách zabraňovaly uklouznutí a pádu. Což je důležité především v okolí bazénu, kde bývá povrch často mokrý.

Teraco je staletími prověřený materiál, jehož krásu nově objevujeme

Tipy a trendy

Volte silnější dlaždice

Tloušťka 2 cm dává dlaždicím vysokou nosnost a pevnost na exponovaných venkovních plochách. Pokládka takových dlaždic je snadná: dlaždice lze položit přímo do terénu, např. do trávníku, do štěrku nebo na plastové terče bez použití lepidel a spárovacích hmot.

Poslední varianta, tedy vyvýšená keramická podlaha na terčích, má ještě jedno plus navíc: umožňuje skrýt elektrické instalace, potrubí a kabely pod podlahou, a tím vytvořit prostor bez viditelných technických prvků.

Atraktivní teraco, beton je klasika

Klasikou je také beton. Ať už v podobě čtvercové či obdélníkové dlažby, či zámkové dlažby. Povrch může být hladký nebo třeba s reliéfem štípaného kamene. Oblíbená je i betonová vymývaná dlažba, u níž na povrch lehce vystupuje kamenivo.

Zajímavou alternativou pak může být teracová dlažba. Teraco, někdy také označované jako umělý kámen, je jedním z nejstarších stavebních materiálů vůbec. „Základem teraca je kámen, vyniká proto vysokou houževnatostí a nosností. Jde tedy o nadčasový, přírodní a velmi odolný materiál, který krásně doplní jakýkoli exteriér,“ říká Radek Hlavinka ze společnosti Cidemat Hranice. Při správném zacházení se tak životnost teraca prodlužuje a je prakticky neomezená. „Velkým benefitem teraca je rovněž široká škála barev, kreseb a vzorů, snadno lze vytvořit i velmi netradiční technické provedení či barevnou kombinaci,“ doplňuje.

Teracové dlažby jsou mrazuvzdorné a odolné proti rozmrazovacím solím. Teracovou dlažbu lze ukládat do betonového lože nebo na terče.

Nášlapné kameny

Zajímavým prvkem jsou také kruhové nášlapy, třeba betonové nebo teracové. Navíc je lze kombinovat s velkoplošnou čtvercovou dlažbou, která má stejnou povrchovou úpravu.

Jejich instalace je snadná, kruh lze položit přímo do trávy, štěrkového lože nebo do polosuchého betonu. „Rozmyslete si, jak chcete kameny rozmístit. Vyznačte si do trávníku jejich obrys a trávník vyřízněte,“ popisuje David Benda z Hornbachu. „Pak osaďte jednotlivé kusy dlažby. Měly by být asi 1 cm nad úrovní stávajícího trávníku, aby vám do něj časem nezarostly.“

Teracové a betonové nášlapy se vyznačují skvělou odolností vůči vnějším podmínkám, materiál je pevný, trvanlivý, nehořlavý a odolný vůči vodě. Díky tomu má velmi dlouhou životnost. Výhodou je i neklouzavý povrch teracového nebo betonového kruhu, po kruzích lze bezpečně chodit i v zimě. Kruhy se dají rovněž použít jako dekorativní podklad pod velké zahradní květináče.

Anketa

Z jakého materiálu máte na zahradě dlažbu vy?
Z kamene
21,2 %
Z keramiky
3,4 %
Z betonu
65,3 %
Z teraca
1,7 %
Z jiného
8,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 118 čtenářů.

Kámen je přirozený doplněk zahrady

Zahrada

Reklama

Související články

Rododendrony nabízejí královskou podívanou

Díky stálezeleným rododendronům se i nezajímavá místa v zahradě stanou celoročně atraktivními. Na jaře, v době jejich největší slávy, hýří zámeckou pompou...

Který typ grilu vyhoví vašim představám?

Grilování pod širým nebem zpestří slunečné dny i teplé letní večery. Můžeme experimentovat a vychutnat si pokrmy naslano i nasladko bez složitého vaření....

Výběr článků

Načítám