Hlavní obsah

V zimě je čas na renovaci podlah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v zimě se můžeme pustit do renovace domu nebo interiéru. Možná je čas na podlahy, jež dostávají pravidelně zabrat a zasloužily by si novou povrchovou úpravu či dokonce opravu.

Foto: Hornbach

Dřevěnou podlahu s vrchní vrstvou oleje lze v případě poškození opravit i lokálně.

Článek

Odolávají našim krokům, ale třeba i nechtěně vylité tekutině, dětským hrám, nárazům. Jejich životnost prodloužíme správnou údržbou a pravidelnou péčí.

Choulostivé jsou především přírodní materiály, které vyžadují i ohleduplné zacházení, např. dřevěná podlaha.

Velkou zátěž snáší i keramická dlažba, hlavně v předsíni, protože na podrážkách si přineseme zvenku i drobné kamínky.

Koupelnu tvořte promyšleně

Tipy a trendy

Renovace povrchové úpravy: lesk, nebo mat?

Jaký bude mít dřevo vzhled, dříve záleželo na tom, zda jsme použili na krytinu lak nebo olej. Nyní už to neplatí, protože mat neznamená automaticky olejovaný povrch.

K dispozici jsou totiž matné, a dokonce i ultra matné lakované povrchy s lesklostí pouze 4 až 6 %. Ultra matná úprava absorbuje světlo a podporuje autentickou krásu dřeva, které působí jako surové, neošetřené. Na dotek je však povrch příjemný, odolný a skvěle se udržuje.

Foto: KPP

Dřevěné podlahy mohou mít olejovanou povrchovou úpravu. V případě poškození je lze ošetřit i lokálně.

Lakované povrchy

Obecně se má za to, že jsou lépe chráněny než olejované. Na povrchu se vytvoří vrstva odolávající otěru. Lak také snáze zvládne vylitou vodu, víno i mastnotu, ale zase nelze poničená místa lokálně opravit. Obvykle musíme vzhled krytiny zcela odstranit.

Saténový lak: velmi snadno se udržuje, není náchylný ke skvrnám, odolává otěru a drobným škrábancům.

Matný lak: báječný na zdůraznění přirozeného vzhledu dřeva.

Ultra matný lak: úprava vyvolává dojem neupraveného dřeva, povrch efektivně pohlcuje světlo, nechává vyniknout krásu barevného odstínu.

Olejované povrchy

Zachovávají si přirozený vzhled, nabízejí zvláštní patinu, mohou obsahovat barevné pigmenty. Přírodní olej je nezaměnitelný, zviditelňuje textury dřeva.

Olejovanou podlahu ošetřujeme nejlépe jednou za dva roky, v místech s vysokou frekvencí pak každý rok. Krytina je náchylnější na rozlitou tekutinu, ale dobrou zprávou je možnost lokální opravy.

Foto: Rako

Dlažba v koupelně je jedinečná, odolná, bez problémů zvládá vodu a bezvadně se čistí. Trápí ji jen vodní kámen, ale i na ten je k dispozici speciální čisticí prostředek.

Z rodinného domu do 2+kk? Šlo to. Majitelé mají domov zařízený s motivy moře

Tipy a trendy

Na kamínky i psí drápky

Plánujete rekonstrukci podlahy? Zvolte keramické dlaždice. A to nejen do koupelny, ale i na chodbu, do předsíně. Je to prověřený přírodní materiál, jenž nabízí mnoho dekorů, včetně oblíbených retro. Podstatné je, že je to významně mechanicky odolný materiál, který zvládne bláto, písek a v zimě i posypovou sůl.

V předsíni musí dlažba zvládnout skutečně vysokou zátěž, sledujte tedy její otěruvzdornost. Hledejte i provedení s protiskluzným povrchem. Odborníci doporučují hodnotu R9 či R10. Vyšší protiskluznost už do domácích podmínek nevybírejte, jde také o snadnou čistitelnost.

Dlažbu zvolte spíše v neutrálních odstínech a myslete na vzájemnou optickou propojitelnost s dalšími místnostmi.

Anketa

Využíváte zimní měsíce k renovacím domova, nebo spíše odpočíváte?
Obvykle renovujeme.
9,8 %
Jak kdy. Podle potřeby.
33,3 %
Přes zimu raději odpočíváme.
56,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 102 čtenářů.

Jak vybírat velkoplošná okna

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Renovaci obýváku zvládnete za víkend

Proměna vzhledu obývacího pokoje může na první pohled vypadat jako složitá, zdlouhavá a velmi nákladná akce. Ve skutečnosti tomu tak být vůbec nemusí. Stačí...

Vychytávky pro bezchybné natření dřeva

Než se pustíme do renovace povrchu zahradního dřevěného nábytku, plotu nebo pergoly, podíváme se na předpověď počasí. Pro natírání dřeva je totiž ideální klima...

Výběr článků

Načítám