Hlavní obsah

Jak vybírat velkoplošná okna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okna hrají při celkové rekonstrukci domu velkou roli. Významně totiž ovlivní, jak se v něm budeme cítit. Velká okna samozřejmě vpustí do místnosti více světla, nemělo by ovšem zůstat jen u toho.

Foto: Veka

Pokud plánujete velkoformátová okna, zvolte na instalaci prověřenou firmu, jež má s instalacemi větších rozměrů zkušenosti.

Článek

Denní přirozené světlo v zimě je pozitivní, zvláště když svítí sluníčko. Zvedne se energie a nálada. Proto je moudré dopřát si optimální velikost oken a dveří s prosklením. Celkovou prosklenou plochu ovlivníme i výběrem rámu. K výběru jsou i pevná křídla s vnitřní pohledovou šířkou 28 mm, proto maximalizují zasklenou plochu.

Na skle záleží

Při koupi nových oken se zaměřte na jejich parametry. Klasické sklo s průměrnými vlastnostmi nemusí být adekvátní nárokům. Třeba oceníte skla, která odstíní hluk z ulice, pomohou domu získat více tepla, jsou bezpečnostní nebo brání přehřívání interiéru. Sklo zkrátka umí mnohé a správný výběr podpoří komfort, který si doma přejeme.

V zimě oceníme skla, jež umějí podpořit tepelné zisky, protože využívají energii ze slunce, která je zadarmo. Tepelné zisky jsou tedy zároveň energií, kterou ušetříte na topení. Kolik tepla zvenčí sklo propustí dovnitř, závisí na tzv. solárním faktoru. Zpravidla platí, že s vyšším prostupem světla roste i schopnost skla propouštět teplo do interiéru. Určitý typ skel nám tak v chladných měsících může zdarma přitápět.

Foto: Saint-Gobain

Při výběru oken zvolte minimálně standardní trojsklo. Součinitel prostupu tepla se pohybuje kolem hodnoty 0,5.

Pečujte o okna, odmění se vám

Tipy a trendy

Často podceňovaný je i rám okna a jeho osazení, přestože tudy utíká mnoho tepla. U rámu zaručí vyšší těsnost tzv. skryté panty. Při osazování okna do konstrukce je pak třeba dbát na to, aby bylo osazeno vzduchotěsně a na úrovni tepelné izolace.

Když se v zimě rosí sklo

Rosení neboli kondenzace vzniká vlivem prostředí a souvisí s pohybem, teplotou a vlhkostí vzduchu. Nejčastěji se objevují na izolačním skle ze strany interiéru, z exteriéru, ale i v meziskelním prostoru. Konkrétně posledně zmíněná kondenzace ukazuje na vadu izolačního skla, příčinou může být netěsnost ve spojení skel nebo mechanického poškození. Tuto závadu lze reklamovat.

Rosení na vnitřním povrchu izolačního skla souvisí s parametry vnitřního prostředí. Je nutné si uvědomit, že každá domácnost produkuje vlhkost, a pokud není odváděna z interiéru, zkrátka kondenzuje na nejchladnějším povrchu. A to je ve spodní části oken.

Rosení oken zvenku ukazuje na velmi dobré tepelněizolační vlastnosti oken. Venkovní strana se neprohřívá vnitřní teplotou a má stejnou teplotu jako venkovní prostředí. Nejde tedy o závadu oken, ale důsledek proměnlivosti počasí.

Foto: Deceuninck

Topná sezona je v plném proudu a je přirozené, že v chladnějších částech roku se objevuje zvýšená vlhkost v interiéru a také orosená okna.

Osvětlení interiéru z pohledu norem

Podle normy ČSN EN 17037 + A1 jsou rozhodující faktory:

  • Velikost prosklených ploch – čistá plocha skla: minimální velikost okna je 20 až 25 % pohledové plochy.
  • Stupeň prostupu světla: závisí na zasklení a měl by být pro sluneční světlo co nejprůhlednější.
  • Zastínění způsobené izolací a vnější stěnou: jak velikost profilů rámu, tak okolní konstrukce budovy ovlivňují dopad světla do oken. Tyto faktory je třeba vzít v úvahu při plánování.
  • Minimální požadavky na úrovně osvětlení denním světlem: v průběhu roku musí být dosaženo úrovně osvětlení 300 luxů během poloviny hodin denního světla na polovině referenční plochy a úrovně osvětlení 100 luxů nad 95 %.

Jaké úpravy oken pomohou ušetřit za zbytečné výdaje za teplo

Jak na to

Reklama

Související témata:

Související články

Textil na oknech dodá interiéru styl

První pohled při vstupu do místnosti patří oknu, protože dovnitř propouští světlo. O tom, jakým způsobem tak činí, rozhodují záclony, závěsy či japonské stěny,...

Střešní okna zvelebují pobyt v podkroví

Moderní střešní okna jsou napojená na alarm, který upozorní na jejich nežádoucí otevření. Jejich součástí může být i dešťový senzor, jenž okno automaticky...

Výběr článků

Načítám