Hlavní obsah

Z rodinného domu do 2+kk? Šlo to. Majitelé mají domov zařízený s motivy moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé dvoupokojového bytu v klidné lokalitě u Prahy byli nespokojeni s jeho dispozicí. Kuchyň a koupelna byly pro jejich potřeby příliš malé. Obrátili se proto na bytovou designérku, aby jim s úpravou bytu pomohla. Ta jim vytvořila příjemný útulný domov s motivy moře.

Foto: Archiv designérky a časopis Bydlení mezi panely

Modré prvky stejně jako zvlněné tvary jsou připomínkou moře.

Článek

Byt je v cihlovém domě ze 60. letech minulého století. Jeho výměra činí 51 m2. K bytu náleží i větší sklep, což je velkou devízou. Byt je orientován na jihovýchod, je tedy hodně slunný i teplý. Byt měl příliš malou koupelnu s rozměry 2,5 m2 i menší kuchyň 5,6 m2. V zádveří neexistoval adekvátní úložný prostor na svršky a boty. Chybělo rovněž místo, kde by bylo možné vytvořit pracovnu, kterou manželé, majitelé bytu, potřebovali. S tím vším jim pomohla bytová designérka Hedvika Novotná ze studia NOVOdesign.

Útulný, moderní domov

Majitelé se do svého nového bytu stěhovali z rodinného domu, jenž byl zařízen moderně a nadčasově. Ve stejném stylu chtěli proto mít zařízený i svůj nový domov. Ten měl odpovídat zároveň jejich modernímu způsobu života.

Zadáním pro designérku byl proto trendy interiér s čistými liniemi, jenž bude navozovat pocit útulnosti. Dojem sterilního prostředí nebyl žádoucí. Manželé si také přáli jen minium otevřených prostor, žádné zbytečné police na usazování prachu. Ze stejného důvodu chtěli také schovat co nejvíce každodenních předmětů. Praktický byl jejich požadavek na oblé rohy u nábytku, pohodlné jídelní židle s područkami.

Rodinná vila v Klánovicích získala nový interiér zařizovaný rozumem a srdcem

Tipy a trendy

Ve zmiňované zvětšené koupelně vznikl velký sprchový kout s odkládací plochou. Velice důležitý byl pro majitele dostatek úložných prostor, protože se do bytu stěhovali z velkého rodinného domu. Designérka proto navrhla skříně až do stropu.

Propojení obývacího pokoje s kuchyní

Při rozhovoru s klienty rovněž brzy vyplynulo, že majitelům nevyhovovala ani původní dispozice bytu v podobě 2+1. Přáli si mít propojenou kuchyň s obývacím pokojem a upravit tedy dispozici na 2+kk.

„Rekonstrukce nepodléhala stavebnímu řízení, což bylo pozitivní (nezasahovalo se do nosných konstrukcí). Nic nemuselo jít cestou dlouhého schvalovacího procesu,“ pochvaluje si designérka s tím, že rekonstrukce trvala zhruba půl roku.

Použité materiály a výrobky:

Podlaha: vinyl v roli Gerflor, odstín Tweed Cream.

Dveře: vstupní bezpečnostní a posuvné antracitové s částečným prosklením - Solodoor; krémové se stříbrnými obložkami z kovolaminátu - zakázková výroba.

Obklady: Velkoformátový na stěnách ve sprchovém koutu - La Faenza, série Blanco; velkoformátový na podlaze sprchového koutu - Refin, série Design Industry; laminovaná dřevotříska s dekorem kamene za kuchyňskou linkou + kuchyňská pracovní deska - Fundermax.

Tapety: Vavex.

Modulární pohovka: Ikea, Vallentuna.

Motiv moře

Majitelé se designérce svěřili s tím, že mají moc rádi moře, a tak mohla tuto jejich zálibu využít při své práci. „Motiv moře se tak stal hlavním propojujícím prvkem celého prostoru. Obzvláště vlny jsou schované všude, říká designérka.  A pokračuje: „V tapetách, v kobercích jako by se odrážela vodní hladina, stejně tak i ve velkoformátovém abstraktním obrazu nad sedačkou, jehož motiv jsem pro klienty připravila v PC a nechala vytisknout na plátno a rám.“

Vlny se objevují i v LED svítidlech v obýváku a nad jídelním stolem. V předsíni si lze všimnout háčků na pověšení svršků v podobě vodních kapek. Výrazná kresba velkoformátového obkladu v koupelně a na WC zase evokuje rozčeřenou vodní hladinu u břehu.

Praktické detaily

Uvnitř velké šatní skříně v ložnici je u stropu šatní sklopná tyč. Díky chytrému nábytkovému kování není tedy třeba přisouvat si židli ani schůdky, vše je pohodlně na dosah, přitom je využitý prostor až do stropu.

Skříně v ložnici i v kuchyni obsahují velké množství plnovýsuvných šuplíků, není tedy třeba se shýbat a složitě něco lovit v dolních policích, protože ty tam nejsou. Nahradily je ergonomické šuplíky.

Vzájemná důvěra a skvělá spolupráce

Velkou výhodou pro designérku bylo, že majitelé bytu její předchozí práci znali. Velmi ocenila bezvadnou komunikaci s nimi. „Již na počátku jsem věděla všechna přání majitelů, přitom mi však ponechali volnou ruku a důvěřovali mi. To je vždy nezbytné, pokud má rekonstrukce dopadnout dobře. Marie s Josefem patří mezi moje nejmilejší a velmi vděčné klienty. Sedli jsme si hned v počátku a spolupráce na jejich projektu pro mě byla z lidského i profesního hlediska balzámem,“ uzavírá potěšeně designérka.

Rekonstrukce koupelny se vydařila i díky pečlivě připravené architektonické studii

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám