Hlavní obsah

V modré chaloupce dýchne na člověka atmosféra hygge

Na kopci pod lesem, nedaleko Děčína, stojí roztomilá malá chaloupka. Ta upoutá příchozího svým příjemným retro vzhledem. Majiteli je rodina naší čtenářky Lenky.

Foto: Archiv čtenářky

Chaloupka má nezaměnitelnou světle modrou barvu.

Článek

Chaloupka s nezaměnitelným světle modrým nátěrem stojí na pozemku o rozloze 1700 m², který v minulosti sloužil jako zahrada určená k pěstování ovocných stromů i zeleniny.

Na pozemku hospodařili dva bratři, proto je rozdělený na dvě části oddělené živým plotem. Zahradní chatičku si tehdy postavili jako společné zázemí.

„Pozemek vlastníme již 8 let, ale využívat jsme jej začali až v roce 2019–2020. V té době jsem měla cca rok a půl starého syna, a jelikož bydlíme v malém bytě v Praze na Žižkově, hledali jsme nějaký únik do přírody. V prvních letech chaloupka nebyla vůbec obyvatelná, byl tam jen starý kredenc, gauč, malá kamna a stolek. Žádný prostor na spaní, žádná elektřina, WC ani možnost hygieny,“ popisuje naše čtenářka.

Na pozemek proto jezdili nejčastěji obytnou dodávkou, kterou vlastní. Ta pro ně byla základnou.

Prvním úkolem bylo zpřístupnění zahrady, která byla po 10 letech bez údržby hodně zarostlá. První rok a půl byl tudíž ve znamení kácení, pálení a hrabání... V roce 2021 majitelé přivedli na pozemek elektřinu a začali zvelebovat i vnitřek chaloupky.

Na změnu územního plánu stále čekají

„Do té doby jsme si stále mysleli, že chaloupku zbouráme a na místě začneme stavět dům (o změnu územního plánu je požádáno už někdy od roku 2012). Ale vyhlídky na schválení stavební parcely se pořád vzdalovaly, tak jsme si řekli, že si alespoň z chaloupky uděláme něco jako chatu,“ píše dále Lenka.

Původní uspořádání interiéru chatky ale samozřejmě nevyhovovalo přespávání. A tak Lenčin muž vyrobil vyvýšenou postel, jíž od zbytku prostoru odděluje původní kredenc.

Umění vejít se na deset metrů čtverečních

Na miniaturním prostoru deseti čtverečních metrů (chatka má půdorys 2,5 x 4 m) se tak podařilo vytvořit dvě zóny – spací a kuchyňskou. Součástí spací zóny je kromě dostatečně velkého úložného prostoru i místo pod vyvýšenou postelí, kde si může hrát syn. Do kuchyně se pak vešel i stolek s místy pro tři osoby.

„Bohužel jsme se museli zbavit kamen, ta už se nevešla. Navíc, na chaloupce jsem trávila hodně času sama s malým dítětem, a příprava dříví na topení byla dost náročná. K přitápění teď od podzimu používáme elektrický infrazářič,“ vysvětluje smysl dalších úprav čtenářka.

Celek je zařízen v severském stylu hygge, který se soustřeďuje na radost z obyčejných každodenních věcí, v interiérovém designu pak zejména na pohodlí a příjemnou atmosféru.

Pohodový styl hygge zpříjemní dny strávené doma nebo v karanténě

Tipy a trendy

Rodina postupně opravuje i zbytek zařízení chaloupky. Bylo třeba vyměnit část obložení, pořídit nové konzole a závěsy, zavést elektřinu, k vaření nově slouží plynový vařič. V zadní části chaloupky je pak úložný prostor na nářadí. Venku, mimo chaloupku, manželé postavili suchou toaletu.

Zajímavým nápadem je řešení lednice, která je vyhloubená v zemi a rodina v ní skladuje také kanystry s pitnou vodou. Její zdroj či přívod zbývá ještě dořešit.

Plány do budoucna

„Na pozemku je sice studna, není ale zatím jisté, zda bude voda dostatečně kvalitní, asi ji nejspíš budeme využívat pouze jako užitkovou. Dalším cílem je stavba venkovní zahradní sprchy, která opět zvedne komfort pobytu v chaloupce o další úroveň,“ plánuje si Lenka.

Plánujete na zahradě zařízení pro zadržování dešťové vody? Víme, jak na to

Jak na to

Práce na chaloupce tím ale stále ještě neskončí. Spousta dřevěných částí volá totiž ještě po renovaci. Jsou to hlavně okna, dřevěná podlaha, dveře a další věci. Ty bude potřeba nejprve obrousit a pak natřít.

Není divu, že majitelům začalo být brzy líto, kolik práce do své chaloupky investují, a přitom si ji pak mohou užít jen občas. Většinu doby zůstávala bez využití, a tak se rozhodli ji v mezidobí pronajímat přátelům a známým. Nyní se z ní mohou těšit společně.

Anketa

Museli jste někdy kvůli úřadům měnit své plány ohledně bydlení?
Ano, vícekrát.
33,8 %
Jednou...
7,2 %
Nevybavuji si to.
5,7 %
Ne. Naštěstí nikdy.
53,3 %
Celkem hlasovalo 1451 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Muškátové království září všemi barvami

Malou zahradu své maminky se nám rozhodl představit náš čtenář Jan. Zahrada je na Třebíčsku, a vládne na ní pohoda a klid. Srdcem je letos nově postavená...

Výběr článků

Načítám